У Львові вшанували пам'ять жертв комуністичного режиму (відео)

17:12 21 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

У неділю, 21 червня, напередодні відзначення Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, у Львові відбувся мітинг-реквієм у пам'ять за загиблими від рук комуністичного режиму.

Представники влади разом із громадськістю та духовенством поклали квіти до підніжжя пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, що на площі Шашкевича. Вони вшанували пам'ять загиблих українців хвилиною мовчання. Участь у заходах також взяв голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Опісля священики відслужили поминальну панахиду за загиблими під час масових розстрілів комуністичними катами НКВС у червні 1941 року. У спільній молитві присутні помолились за всіх українців, котрі віддали свої життя заради кращого майбутнього.

Також цього дня на стіні найстарішої в’язниці Львова «Бригідки» на вулиці Городоцькій відкрили та освятили Меморіальну таблицю в пам’ять про замордованих радянською окупаційною владою в цій тюрмі сотень безневинно засуджених.

довідка

22 червня 1941 року розпочалася німецько-радянська війна. Актуальним питанням для радянської влади постала проблема переповнення в’язниць політичними в’язнями. Особливо це стосувалося тюрем прифронтової зони, зокрема й у Львові.

Тут було три в’язниці: № 1 – на Лонцького, № 2 – Замарстинівська та № 4 – Бриґідки. Тюрма № 3 перебувала у замку в місті Золочеві за близько 70 км від Львова – сюди відправляли в’язнів коли львівські тюрми були переповнені (у тюрмі на Лонцького при ліміті 1500 осіб перебувало 3 638 в’язнів).

У тюрмах Львівщини станом на 22 червня 1941 р. було 5 424 в’язні. Кількість жертв, закатованих у в'язницях Львова, становить понад 4 тис. осіб. Загалом упродовж червня-липня 1941 року на західноукраїнських землях більшовики знищили понад 22 тисячі політичних в'язнів.

Про це повідомили сьогодні, 21 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів