У Львові відзначили століття з дня смерті Івана Франка

09:34 30 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Керівництво міста та області, духовенство, студенти та викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка, всі охочі поклали квіти до могили великого Каменяра на Личаківському кладовищі.

«29 травня у Львові відбулись заходи з відзначення 100-ї річниці з дня смерті Івана Франка», – повідомили в прес-службі міськради, де також розповіли подробиці:

«Керівництво міста та області, духовенство, студенти та викладачі Львівського національного уніфверситету імені Івана Франка, всі охочі поклали квіти до могили великого Каменяра на Личаківському кладовищі. Заходи на Личакові розпочались з покладання квітів, під час якого заслужена академічна хорова капела України «Трембіта» виконувала «Тихо вітер повіває» (виконувалась під час похорону І.Франка у 1916 році). 

Опісля митрополит Ігор відправив чин панахиди за Іваном Франком. Виступили також заступники керівників міста та області. Зокрема, заступник міського голова Львова з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив:

«Я мав велику честь навчатися в університеті Франка. Коли я вступив в університет, то після урочистих заходів нас запросили в залу, завідувач кафедри сказав одну важливу річ, яка мені досі пам’ятається: «Ви вступили в заклад, який має одну дуже відмінну рису: він носить ім’я великої і величної людини. Ви цього не зрозумієте зараз, ви навряд чи це зрозумієте, коли будете випускатися з університету. Але це така підсвідома річ, яка зобов’язуватиме вас бути сильнішими, бути кращими і яка буде вам допомагати, але ви цього навіть не будете знати».

Мені приємно бути випускником університету Івана Франка і мати честь, щоб зі мною по всьому моєму житті і по житті студентах була така невидима, чи, інколи, видима рука, яка ставить певний стандарт, який сьогодні потрібен. Дякую, що я є частиною великої родини випускників, які мають змогу продовжувати добрі справи».

Квіти до могили Каменяра поклав і його внук Роланд-Олександр Франко. Також виступив ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор філософських наук, професор Володимир Мельника. 

Опісля відбулась мистецька програма. Гімн «Вічний революціонер» на слова Івана Франка й музику Миколи Лисенка виконала хорова капела «Трембіта», «Каменярі» Івана Франка зачитав заслужений артист України Юрій Брилинський, поезію Івана Франка зачитала народна артистка України Олександра Бонковська, «Ой ти дівчино з горіха зерня» на слова Івана Франка й музику Анатоля Кос-Анатольського виконала хорова капела «Трембіта».

Поезію Івана Франка зачитав народний артист України Богдан Козак та народний артист України Святослав Максимчук, «Не пора» на слова Івана Франка й музику Дениса Січинського виконала хорова капела «Трембіта», «Великі роковини» фінал поеми Івана Франка зачитав студент факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка С. Гоменюк. Наприкінці Державний Гімн України виконала хорова капела «Трембіта» зі всіма учасниками заходу».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів