У Львові відзначають 25-ту річницю підняття національного прапора над вежею Ратуші (відео)

16:40 3 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні над Ратушею урочисто підняли Державний Прапор України.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 3 квітня, «Щоденному Львову»: 

«Сьогодні, 3 квітня, львів’яни відзначають 25-ту річницю відновлення української національної влади у Львові та підняття Національного синьо-жовтого прапора над вежею Ратуші. Розпочався захід молитвою за місто у церкві Преображення Господнього на вулиці Краківській, 21.

Опісля прапор перенесли на площу Ринок, де урочисто підняли над Ратушею та спільно виконали гімн України. У прес-службі ЛМР також уже традиційно для неї розлого цитують сказане міським головою Львова Андрієм Садовим:

«25 років для багатьох пролетіло, як один день. В той час ще був Радянський Союз, Горбачов підписував союзні угоди. А Львів твердо висловив свою позицію.

Отець Ярослав Чухній поблагословив прапор, і цей прапор урочисто був піднятий над Львівською міською радою. І я вірю, що допоки є життя на цій землі, наш прапор майорітиме над львівською Ратушею. 

Ми мали великі очікування і сподівання. Бог дав нам великі випробування. Ми до кінця не розуміємо чому, але ми йдемо цією дорогою, яка має дати нам можливість бути кращими, мудрішими і бути просто людьми, гідними називатися українцями.

Сьогодні прапором ми накриваємо тіла наших хлопців, яких ховаємо в Україні, у Львові на Личаківському кладовищі. Багато з них 25 років тому ще не були народженими. Це найтрагічніша мить життя нашої країни. Але я великий оптиміст, і вірю в ласку Божу, вірю в мудрість і велику працелюбність українців.

Об’єднавшись, ми будемо гідними нашого прапора і тих перемог, які будемо з ним здобувати. Слава нашому прапору! Слава Україні!». 

Своєю чергою, парох храму Преображення Господнього, о. Ярослав Чухній, звернувся до пнрисутніх із такою промовою:

«Ми сьогодні звершуємо молитву з Преосвященним владикою Венедиктом, щоби скласти Богові подяку за 25 років. Звідси цей дух перемін у душі національного здвигу розпочався у м. Львові.

Це волевиявлення Західної України, що вилилося у депутатах першого демократичного скликання, власне, стало поштовхом перемін у нашій Українській державі. Ми маємо за що Богові подякувати, попри всі непокори. Хай дух кожного депутата першого демократичного скликання сягне у минуле 25-річної давності, щоб знову відчули той вогонь, який горів у серці кожного, хто був покликаний творити новітню історію Української держави».

У Церкві відбулося освячення Державного прапора. Міський голова запросив депутатів до почесної місії підняття прапора над міською Ратушею та покладання квітів на могилу Богдана Котика. 

Депутат міської ради 1-го демократичного скликання Ростислав Лучишин і депутат міської ради 6-го скликання Сергій Подолинний поклали квіти на могилу голови Львівського виконавчого комітету 1-го демократичного скликання Богдана Котика, за час головування якого місто одне з перших підняло над Ратушею національний прапор.

Депутати 1-го демократичного скликання Зиновій Саляк та Мар’яна Долинська, депутати 6-го скликання Львівської міської ради Тарас Семущак та Андрій Хомицький, а також учні львівських шкіл Ганна Ярега (учениця 11 класу середньої загальноосвітньої школи №82) та Сергій Савін (учень 11 класу Львівського фізико-математичного ліцею) перенесли прапор на площу Ринок і підняли його над Ратушею міста. Опісля всі спільно виконали гімн України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів