У Львові відтворили легендарний бій під Крутами (відео, оновлено)

22:18 30 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Gazeta.ua»

У захоплюючій тереновій грі взяли участь понад 200 реконструкторів історії з усієї України.

30 січня у Львові відбулася реставрація бою під Крутами. Таку історичну реконструкцію, що вперше проводиться у Львові, організували за ініціативою громадської організації «Пласт».

Відтворення бою виконувало товариство пошуку жертв війни «Пам'ять». Організатори присвячують це дійство вшануванню пам'яті Героїв Крутянців. У січні 1918 року вони безстрашно зустріли московську навалу. Перебуваючи в малій кількості, патріоти зупинили наступ і своїм героїчним вчинком дали приклад наступним поколінням.

Голова товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» Любомир Горбач розповів: «Хто не пам'ятає свого минулого той приречений не мати майбутнього. Покоління, яке виростає повинно пам'ятати героїзм предків, щоб прагнути відстоювати свою землю. Звичайно,що фізично, в плані протистояння зброї проти зброї, перемоги української сторони не відбулося. Але в моральному аспекті це була перемога духу та ідеї. Тоді декілька сотень погано озброєних і ненавчених хлопців довели ворогу що тут живуть не раби. Зараз ми спостерігаємо повторення історії. У 2014 добровольці зупинили ворога на Сході не зброєю, а саме тим незламним українським духом».

Про це повідомили сьогодні, 30 січня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua». Натомість у прес-службі обласної державної адміністрації розповіли:

«У суботу, 30 січня, у Стрийському парку відбулася  реставрація бою під Крутами. Понад 200 учасників з усієї України взяли участь у захоплюючій тереновій грі, під час якої кожен  зміг відчути себе воїном УНР. Спогади про героїчну боротьбу оборонців станції Крути  вдалося відновити завдяки товариству пошуку жертв війни «Пам'ять».

За словами учасників заходу, кожен відчув гіркий біль втрати найкращих синів свого народу та, водночас, гордість за свідомих молодих людей, які поклали життя заради оборони української землі від навали російських військ. Організатор квесту Роман Шумик розповів: «Героїчна смерть 300 хлопців є прикладом  відданості рідній землі». 

Львівська станиця НСОУ «Пласт» організувала цей захід з метою поширення інформації про героїчну боротьбу молодих студентів та вшанування пам'яті Героїв Крут. Нагородження учасників – о 17.00 у Пороховій Вежі. Наприкінці дня на учасників заходу чекатиме тепла ватра».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів