У Львові відкрили вуличну виставку про Пліснеськ

15:10 10 вересня 2019 р.

Фото до новини


Фото: loda.gov.ua

У вівторок, 10 вересня, у сквері «На валах» у центрі Львова відкрили вуличну виставку «Давній Пліснеськ: минуле сховане під землею».

Про це повідомили у Львівській облдержадміністрації, де також розповіли: «На виставці археологи презентують попередні результати проекту з комп’ютерної реконструкції та створення «3-D»-моделі Пліснеська, одного з найбільших городищ Східної Європи (площа укріплень – понад 250 га), який реалізовується у рамках програми «Створюємо інноваційний культурний продукт» за сприяння Українського культурного фонду. Участь у заході взяла т.в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук».

Оксана Ткачук Оксана Ткачук зазначила: «Втілення цього проекту є однією частинкою тієї величезної роботи, над якою працює заповідник «Давній Плісенськ». Це вправді унікальний інтерактивний проект, який точно зацікавить широкий загал».

«Над створенням «3-D»-моделі пам’ятки працюють історики, археологи, архітектори, етнологи, дизайнери та IT-спеціалісти. Проект має на меті відтворення динаміки локальних і загальних процесів виникнення, розбудови й занепаду житлово-господарської, виробничої забудови, фортифікацій середньовічного Пліснеська протягом різних історичних періодів його розвитку», – поінформували також в облдержадміністрації.

«Відтак, у сквері «На валах» на восьми банерах висвітлили планувальну структуру Пліснеського археологічного комплексу, найцікавіші артефакти та окремі елементи 3-D моделювання городища у статиці. Виставка триватиме з 10 до 23 вересня включно», – повідомили також в облдержадміністрації.

«Пліснеський археологічний комплекс – унікальна сукупність різночасових пам'яток, насамперед середньовічної доби, які нині перебувають на території та в околицях села Підгірці Бродівського р-ну Львівської обл. До складу комплексу входять давньослов'янський культовий центр кінця VІІ-Х століть, слов'янське городище ІХ-Х століть, літописне місто ХІІ–ХІІІ століть (згадане у «Слові о полку Ігоревім»), курганний могильник ХІ – початку ХІІ століть (тут поховані варязькі дружинники) та Підгорецький, здавна іменований як Пліснеський, монастир. З 15 вересня 2015 року комплекс входить до складу «Історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ», – поінформували також в облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів