У Львові нагадали, як полковник Євген Коновалець вплинув на гімназиста Романа Шухевича

20:48 5 березня 2024 р.

Фото до новини

Сьогодні, 5 березня, виповнюються 74-ті роковини від дня загибелі головного командира УПА, генерал-хорунжого Романа Шухевича.

У цей день його пам'ять вшанували на Львівщині. Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

На території зруйнованого 1 січня 2024 року внаслідок падіння уламку російського безпілотника Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі, що на околиці Львова, відбулись пам’ятні заходи. Присутні поклали квіти та лампадки до пам’ятника командира УПА та приєднались до поминальної панахиди.

«Це місце для мене, як святе. Саме  тут він загинув, саме тут прийняв останній бій. Адже тіла немає, могили немає, цей будинок – одне з небагатьох, що з ним пов’язане. І Юрко (ред – син Романа Шухевича – Юрій Шухевич) завжди сюди приїжджав, і я, бо тут загинув наш тато, наш Герой України. Символічно тут його могила. Він був готовий прийняти той бій»,-  розповіла донька Романа Шухевича Марія Трильовська-Шухевич.

Також на руїнах музею презентували виставку «Знайти Романа Шухевича». Два десятки інформаційних банерів покликані зруйнувати міфи про командира УПА та розповісти унікальну й досі невідому історію його життя. 

Завдяки виставці «Знайти Романа Шухевича» кожен охочий може дізнатися, яким чином дід Романа Шухевича долучився до створення «Тіней забутих предків», як квартирант Шухевичів Євген Коновалець вплинув на малого Ромка та за що на майбутнього генерала скаржилися в польській школі, за яких обставин у 19-ть років Шухевич вчинив перший атентат, чому опинився у в’язниці і як вона допомогла Роману Шухевичу стати бізнесменом у сфері реклами, яким він був командиром і коли за ним полювало сім сотень чекістів, як склалася доля дружини та дітей Шухевича після його смерті, чому ніхто не знає місце поховання головного командира УПА й навіщо частину його справи спалили у вже незалежній Україні.

Опісля презентації виставку перемістять до Львова - у Музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. Степана Бандери, 1), де експонуватимуть кілька місяців - до 30 червня, дня народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів