Сьогодні на Львівщині святкують століття перемоги українців над росіянами в битві за гору Маківка (відео, оновлено)

17:14 3 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Урочистості з приводу звитяги Січових Стрільців відбудуться у Києві, Львові й на Сколівщині.

Сьогодні, 3 травня, – сота річниця героїчної перемоги Січових Стрільців у битві на горі Маківка. Урочистості з цього приводу мають відбутися у Києві та Львові.

Бої за гору Маківку відбувалися під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. Цю гору Січові Стрільці зайняли 22 березня, й відтоді утримували 60 діб.

Гора стала ключовим пунктом оборони австрійської Південної армії, адже закривала найкращі підходи російській армії. Впродовж чотирьох днів українські Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ і зуміли втримати позиції. На честь Героїв на горі встановлено пам'ятний знак.

Про це повідомив сьогодні, 3 травня, телевізійний «5 канал»де невдовзі розповіли також:

«У Карпатах відбуваються урочистості та вшанування загиблих Січових стрільців. 100 років минає від дня запеклого бою на горі Маківка на Львівщині.

Під час I світової війни це був стратегічний об’єкт для двох ворогуючих армій: Австро-Угорської, яка утримувала там позиції, та російської.  Починаючи зі середини квітня, царські війська розпочали кількатисячний наступ на гору.

Цісарська армія втримала оборонні позиції лише завдяки підмозі українських Січових стрільців. Тоді фактично було зупинено просування російської армії в Європу».

Як інформував «Щоденний Львів», Президент доручив відзначити століття перемоги Українських Січових Стрільців на Львівщині, відтак у неділю, 3 травня, на горі Маківка, що на Сколівщині, відбудуться урочистості з цієї нагоди.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів