У Львові вшановують пам'ять жертв Голокосту (оновлено)

16:00 27 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Сьогодні відзначають Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту.

«У середу, 27 січня, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний, представники єврейської громади взяли участь у відзначенні  Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту», – повідомили сьогодні, 27 січня, в прес-службі ЛОДА, де також поінформували:

«Розпочався захід зі спільної молитви біля пам'ятника жертвам  Голокосту в пам'ять про євреїв, які загинули у Львівському гетто. Під час вступного слова, керівник Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед Ар’є» Адель Діанова зазначила, що під час Голокосту нацисти вирішили винищити увесь народ тільки за те, що вони були євреями.

Також  перед присутніми виступив Олег Синютка, який наголосив: «Зібрав нас тут скорботний день. Ця земля була рідною для представників різних національностей. Проте біда сталася тому, що на нашу землю прийшли чужинці. Саме через це ми усі разом повинні захищати нашу землю, аби знову  сюди не прийшов ворог, який не шкодуватиме нікого».

За словами Олега Синютки, слід також пам'ятати людей інших національностей, зокрема українців, поляків, які ризикуючи власним життям рятували євреїв. Цих людей називають праведниками. Таким праведником був Митрополит Андрей Шептицький.

Натомість профессор Єрусалимcького Університету, доктор Аарон Вайс, зазначив під час свого виступу, що його від смерті врятували українські та польські сусіди, які переховували його упродовж двох років. Він також розповів: «У ті часи було дві дороги: дорога життя та смерті. Для багатьох єврейських дітей дорогою життя був шлях до Собору святого Юрія, до митрополита Шептицького та шлях до отця Омеляна Ковча. Це ті люди, які  рятували євреїв від знищення. Ми будемо пам'ятати їх та передавати ці спогади своїм дітям».

Після виступів учасники заходу поклали квіти та запалили лампадки до пам'ятника жетрвам Голокосту».

Натомість у прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 27 січня, «Щоденному Львову»: 

«Сьогодні та завтра у Львові відбувається вшанування пам`яті жертв Голокосту. Зокрема сьогодні, 27 січня, біля пам`ятника жертвам Львівського гетто, що на проспекті Чорновола, об 11.00 та біля пам`ятного знака на місці Янівського концтабору на вулиці Винниця о 12.00 відбувалися збори та покладання квітів.

О 18.00  сьогодні у Львівському оперному театрі виконуватимуть «Реквієм» Джузеппе Верді. Завтра з 15.00 до 17.00  буде зібрано круглий стіл «Уроки Голокосту» у приміщенні Почесного консульства держави Ізраїль у Львові, де візьмуть участь представники різних національних товариств та громадських діячів Львова».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів