Заводи скуповують домашнє молоко по 3-5 гривень, а продають пакетоване по 16-17, – експерт

18:13 23 травня 2016 р.

Фото до новини

Фермерські господарства змушені продавати свою продукцію молоко молокопереробним підприємствам, які з якісного молока роблять те, що віддалено називається молоком.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 23 травня,під час інтерв’ю-прес-конференції на тему: «Корови - під ніж. Чому селянські господарства скорочують молочне поголів’я і як врятувати галузь молочного скотарства?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив директор Львівської аграрної дорадчої служби, сертифікований дорадник у галузі молочного господарства  Іван Паньків.

За його словами, в магазині пакет молока, яке має 2,5 відсотки жирності та важить 930  мілілітрів коштує 16-17 гривень. 

- У селянина, який тримає корову, молоко з вмістом жиру 3,8-4 відсотки забирають по 3 гривні - 3.10 грн. Під час переробки з молока забирають частину білка та жиру і зменшують об’єм. Ми порахували, що коли перевести це молоко за 15.80 грн через жирність молока, яке можна купити у фермера, то воно би коштувало 23 гривні за літр, - каже Іван Паньків.

Він додав, що собівартість молока у фермерських господарствам сьогодні коливається від 4 до 6 гривень за літр.

За словами заступника власника фермерського господарства «Лелик» Петра Лелика, йому вдається продати на ринках Львова лише 10 відсотків молока з щоденних надоїв. А 90 він змушений продавати молокопереробним підприємствам.

- У мене купують молоко за 5.20 за літр, - каже він.

Якщо порахувати, що собівартість молока найвищого ґатунку для фермера – 6 гривень за літр, а фермерське господарство «Лелик» за день надоює 2 тисячі тонн цього продукту, то виходить, що він працює собі в збиток, а молокопереробним монополістам – в прибуток.

За словами Петра Леликка, якби кожна родина, що мешкає в селі Куликів, купувала щодня молоко від фермера, який там живе і працює, то це би вийшло по одному літру молока на родину.

Натомість Іван Паньків каже, що він намагався у Львові спілкуватися з ОСББ і пропонував мешканцям привозити нормальне якісне молоко за 7-8 гривень за літр. 

Таке рішення допомогло би фермерам збільшити розрібний ринок збуту і зменшити свою залежність від монополістів-переробників, вважає фахівець.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів