ВР на 10-20% зменшила пенсії нардепам, прокурорам, суддям

15:43 12 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: gorodok.bz

27 березня 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», яким унесені зміни до низки законів, що стосуються, зокрема, і пенсійного забезпечення.

Про це інформує прес-служба ЛОДА.

Такі зміни внесені до ст.50-1 Закону України “Про прокуратуру”,  ст.37 Закону України ”Про державну службу”,  ст.20 Закону України “Про статус народного депутата  України”, ст.138 Закону України “ Про судоустрій і статус суддів”, ст.13 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

У зв’язку з цим, починаючи з 1 травня 2014 року, пенсії прокурорам і слідчим прокуратури, державним службовцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування, військовослужбовцям, народним депутатам  призначаються у розмірі 70% суми їхньої заробітної плати (грошового забезпечення). До зазначеної дати  пенсії  вищевказаним категоріям громадян визначалися у розмірі 80%.
При цьому, урядовою постановою від 25 березня 2014 року №112  (чинна з 24 квітня 2014 року) внесені зміни до окремих нормативних актів щодо обчислення виплат (крім посадового окладу, надбавок за вислугу років та за  ранг,  спеціальне ( військове) звання) для розрахунку пенсій вищезазначеним категоріям громадян, а саме: визначення розміру таких виплат  здійснюється за будь-які 60 календарних місяців роботи (служби) підряд на вказаних посадах до звернення за пенсією ( звільнення зі служби).  Раніше  обчислення цих виплат   проводилось за 24 останні місяці.
Довічне грошове утримання суддів, які вийшли у відставку,  обчислюється з 1 травня 2014 року теж у розмірі 70% грошового  утримання судді (до цієї дати дана виплата, з урахуванням Рішення Конституційного Суду України від 03.06.2013 року, становила  90%  грошового утримання судді).

Крім цього, цим Законом, до стабілізації економічної ситуації в країні, зупинено дію частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Даною нормою  передбачено, починаючи з 1 березня поточного року, перерахунок раніше  призначених пенсій із застосуванням заробітної плати, з якої призначено  (попередньо  перераховано) пенсію, підвищеної на коефіцієнт, який  відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання  середньої  заробітної  плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком.

Також внесені зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування з 1 липня 2014 року пенсій, розмір яких перевищує 10 тис. грн. на місяць. Такі пенсії оподатковуватимуться в частині, яка перевищує 10 тисяч грн.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації», який набрав чинності 1 квітня 2014 року, передбачено, що пенсіонерам з числа військовослужбовців, у разі їх призову на військову службу під час мобілізації на особливий період до Збройних Сил України, виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення виплата пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів