У понеділок очікуються стрибок долара й подорожчання бензину

13:04 14 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.lviv.ua

Про це заявив сьогодні на прес-конференції президент «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.

За його словами, в Україні всі чекають «чорного понеділка» 17 лютого, коли за прогнозами відбудеться зростання курсу долара до 9,1-9,2 грн/$, що потягне за собою і відчутне подорожчання пального. «Усі чекають, коли закумульовані на спецрахунках кошти потраплять на валютний ринок», – пояснив Косянчук, маючи на увазі запроваджені Нацбанком обмеження для стабілізації валютного ринку.

Зокрема, постанова №49 «Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій» передбачає проведення банками операцій клієнтів лише у межах залишків коштів на ранок наступного дня, а також подовження до шести робочих днів терміну закупівлі валюти за дорученнями клієнтів-юридичних осіб та приватних підприємців. Косянчук також припустив, що митниця призупинила оформлення нафтопродуктів в останні кілька днів для того, щоб зробити це вже після понеділкового стрибка курсу –адже митні платежі й податки будуть нараховуватись за курсом на день оформлення вантажу.

Натомість директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн вважає, вітчизняні заводи кардинально вплинути на ринок не зможуть. Він пояснює: «Адже вони переробляють переважно імпортну нафту, яку також купують за валюту. Вартість української нафти теж прив'язана до зовнішніх котирувань через певний механізм». 

Експерти також зазначили, що ринок нафторподуктів виживав за будь-яких умов. Але в нинішній ситуації виходу не видно. Куюн додає: «Або його просто не хочуть шукати». 

Про це повідомляє в п’ятницю «Еспресо.TV».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів