Росія змінила умови кредитування України

08:23 24 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: demotivation.me

Москва викупить євробондів Києва на $5 млрд менше, ніж обіцяв президент РФ Владімір Путін президенту України Віктору Януковичу: замість $15 млрд на це буде використано тільки $10 млрд.

Влада РФ надасть фінансову підтримку Україні за рахунок Фонду національного добробуту лише на 10 мільярдів доларів, а решта 5 мільярдів доларів з обіцяного обсягу допомоги в 15 мільярдів доларів будуть надані у вигляді спеціальних прав запозичення (СПЗ).

Про це повідомив глава Мінфіну РФ Антон Силуанов, передає «Прайм».

Москва і Київ раніше в грудні домовилися, що Росія в 2013 і 2014 роках купить євробонди України на 15 мільярдів доларів, у тому числі за рахунок коштів ФНБ. Перший транш облігацій на 3 мільярди доларів уже Росією придбаний. Тоді не уточнювалося: це кошти з ФНБ чи це СПЗ.

«З 15 мільярдів доларів частина - 5 мільярдів - буде надана у вигляді СПЗ, а частина - 10 мільярдів - буде вкладена із засобів ФНБ під 5%, для СПЗ умови такі ж», - сказав Силуанов.

Він додав, що зараз Мінфін РФ працює з українськими колегами з підготовки до вкладення коштів ФНБ для другого траншу єврооблігацій.

«Термін, на який ми вклали, - два роки, і всі папери, які ми будемо купувати, вони будуть мати кінцевий термін погашення - кінець 2015 року, тобто до 1 січня 2016 року ми маємо повернути ті інвестиції ФНБ, які будуть здійснені», - сказав міністр.

Він зазначив, що ні про яку заставу у вигляді, наприклад, майнових комплексів мова не йде, застава - це гарантії держави. Україна може розплатитися як за рахунок власних доходів, так і за рахунок перекредитування цих ресурсів із зовнішніх і внутрішніх ринків.

Нагадаємо, президент РФ Владімір Путін за підсумками переговорів зі своїм українським колегою Віктором Януковичем оголосив, що Росія на кошти ФНБ викупить євробонди України на $15 млрд.

24 грудня Росія придбала перший транш українських єврооблігацій обсягом 3 мільярди доларів. Про це інформує Forbes.ua.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів