Нацбанк прирівняв рубль до валюти – через це падає гривня, – експерт

16:18 17 грудня 2014 р.

Фото до новини

Якби Нацбанк раніше запровадив обмеження на операції з російськими рублями, то, можливо, Росія би не мала зараз таких сильних впливів на зміну банківського курсу. Україна дотепер зав’язана на російській економіці.


Відео: Львівський прес-клуб

Розрахунки в рублях тривають, і рубль в Україні за всіма нормативними документами Нацбанку прирівняно до вільної конвертованої валюти.

Про це в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) під час розмови на тему «Чим лікувати валютний стрес? Критичні роздуми над рецептами НБУ і Кабміну» повідомив незалежний експерт з банківських питань Григорій Мельник.

- Ми паралельно пов’язані зі стабілізацією російського рубля. Відомо, що Росія викинула близько 3 млрд. доларів на стабілізацію курсу рубля. І це чомусь збіглося з деякою стабілізацією у нас, - каже експерт.

Він переконаний, що стабілізація рубля може частково зупинити падіння гривні.
- У нас присутні російські банки, які так само впливають. Є багато контрактів у рублях. Що ми маємо? Коли курс рубля різко падає, то підприємець хоче позбутися або контрактів у рублях, або коштів у рублях. І замінити їх більш стабільною валютою, - каже він.

Оцінюючи ситуацію сьогодні,17 грудня, Григорій Мельник зауважив, що в Росії зранку відбулася певна стабілізація рубля, тобто за долар давали близько 70 рублів. Але в Україні ціна долара не відрізняється від вчорашньої.

- Якщо орієнтуватися, на жаль, на "чорний" ринок, оскільки він, в основному, віддзеркалює попит і пропозицію, так само стабілізувалося щодо вчорашнього дня. Вчора було близько 21 гривні за долар, то і сьогодні так само. Тому що говорити про міжбанківський ринок взагалі не доводиться,  він не віддзеркалює реальної картини, - каже експерт.

А населенню він радить, якщо є гроші і треба щось купити, то варто купувати. Тому що ціни будуть такими ж, як і були, найближчим часом. Гривня може зміцнитися тільки, якщо буде надходження валютних інвестицій. А їх – не буде.

- Показовим моментом, що ми не швидко отримаємо інвестиції, на жаль, є те, що було відмовлено у візиті Порошенка до Брюсселя на саміт ЄС, який відбуватиметься 18-19 числа. Пан Туск сказав, що немає потреби приїжджати Порошенкові. Одна з гіпотеза: немає реформ. А немає реформ – немає грошей, - каже Григорій Мельник.

Що стосується порад - заощаджувати в валюті та купувати валюту, то, за його словами, з 1998 року йому доводилося спостерігати вже три-чотири стрибки курсу.
- Курс злітав, люди бігли, купували, потім курс падав і люди здавали валюту. І  потрапляли в мінус, - каже експерт.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів