Найбільше видатків в проекті обласного бюджету Львівщини заплановано на охорону здоров’я

09:00 13 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: segodnya.ua

Як повідомили у прес-службі ЛОДА, в проекті обласного бюджету Львівщини заплановано на 22,3% менше фактичних надходжень минулого року.

На сайті прес-служби Львівської облдержадміністрації опубліковано «Інформацію щодо особливостей проекту обласного бюджету на 2015 рік», в якій мовиться:

«Обласною державною адміністрацією сформовано проект обласного бюджету на 2015 рік і подано обласній раді на розгляд і затвердження. Проект обласного бюджету складено на новій законодавчій базі, з урахуванням змін, внесених до Податкового та Бюджетного кодексів України та інших законодавчих актів щодо міжбюджетних відносин.

Зокрема, скорочено кількість податків, зборів і платежів, що формують дохідну частину місцевих бюджетів, змінено нормативи зарахування окремих видів доходів у розрізі бюджетів і порядок адміністрування деяких податків і платежів. Кардинальних змін зазнала сфера міжбюджетних відносин. Існуючу до 2014 року систему вирівнювання бюджетів на основі збалансування дохідної та видаткової частин залежно від обсягів делегованих повноважень змінила система горизонтального вирівнювання територій на базі виключно їх дохідних потенціалів (залежно від обсягів надходжень податку на доходи фізичних осіб та десяти відсотків податку на прибуток підприємств, окрім державних і комунальних) з наданням місцевим бюджетам базової (реверсної) дотації та ряду цільових субвенцій.

Проект обласного бюджету на 2015 рік сформований у загальній сумі 6619,2 млн. грн., що на 238,2 млн. грн. або 3,7 відсотка більше від виконання бюджету за минулий рік (оперативні дані). У 2015 році передбачено мобілізувати податків і зборів за загальним фондом на суму 713,6 млн. грн., що на 22,3 відсотка менше фактичних надходжень минулого року. Зменшення плану за доходами загального фонду пояснюється змінами, внесеними до Бюджетного кодексу України, нормативу зарахування податку з доходів фізичних осіб до обласного бюджету – з 25 до 15 відсотків.

Основним джерелом наповнення обласного бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб (492,5 млн. грн.), який становить 69 відсотків до загального обсягу надходжень податків і зборів. Починаючи з 2015 року до обласного бюджету надходитиме 10 відсотків податку на прибуток підприємств (окрім державної та комунальної форм власності), обсяг якого прогнозується в сумі 73,7 млн. грн. або 10,3 відсотка.

Плата за ліцензії визначена в обсязі 41,7 млн. грн. або 5,8 відсотка, екологічний податок – у сумі 41 млн. грн. або 5,7 відсотка. За спеціальним фондом передбачено мобілізувати податків і зборів на суму 177,9 млн. грн., що на 10,6 відсотка більше фактичних надходжень 2014 року (оперативні дані).

Обсяг трансфертів з державного бюджету на 2015 рік становить 5733,7 млн. грн., що на 7,7 відсотка більше, ніж у 2014 році. Частка надходжень міжбюджетних трансфертів з державного бюджету становить 86,6 відсотка усіх надходжень обласного бюджету. Значна частка коштів – 3801 млн. грн. або 67 відсотків транзитом передається через обласний бюджет міським (міст обласного значення) та районним бюджетам області на загальнодержавні соціальні програми.

Вперше, починаючи з 2015 року, заклади загальної та професійно-технічної освіти, охорони здоров’я утримуватимуться за кошти субвенцій з державного бюджету. У 2015 році з державного бюджету передаються на фінансування з обласного бюджету 8 установ освіти, 2 медичних заклади Львівської залізниці, 3 обласні організації фізкультурно-спортивних товариств, 26 ветеринарних лікарень і 21 ветеринарна лабораторія області.

За функціональною ознакою, без транзитних трансфертів на соціальний захист населення, найбільшу частку у видатках обласного бюджету становить галузь охорони здоров’я – 1205,1 млн. грн. (42,8 відсотка), освіти – 993,5 млн. грн. (35,3 відсотка) соціального захисту – 135,4 млн. грн. (4,8 відсотка). На утримання, ремонт і будівництво доріг загального користування місцевого значення передбачається 100 млн. грн., інші обласні (регіональні) програми, видатки на виконання яких мають постійний характер, – 87 млн. гривень.

Зокрема, враховуються видатки на соціальні програми в обсязі 17 млн. грн. (одноразова адресна допомога за поданням депутатів обласної ради – 10 млн. грн., одноразова адресна допомога сім’ям, родичі яких загинули під час проведення АТО, – 1,5 млн. грн., адресна грошова допомога ветеранам УПА – 1 млн. грн., одноразова адресна допомога найбільш незахищеним категоріям громадян – реабілітованим за статтею 3 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» та потерпілим від політичних репресій – 2,55 млн. грн., пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – 1,6 млн. грн., соціальний захист багатодітних – 1,15 млн. грн. та інші), проведення процедур діалізу – 37,6 млн. грн. заходи з лікування цукрового та нецукрового діабету – 34,3 млн. грн., лікування учасників АТО – 1 млн. грн.). Також у резервному фонді на заходи соціального характеру, пов’язані з військовими діями на сході України, передбачається 20 млн. грн., кошторисі обласної клінічної лікарні – 7,9 млн. грн. на проведення процедур діалізу.

На 2015 рік передбачаються в повному обсязі кошти на оплату праці працівників бюджетних установ у сумі 981,6 млн. грн., що в середньому на 1,1 відсотка більше фактичних видатків 2014 року, розрахунки за енергоносії та комунальні послуги – 165 млн. грн. (більше в середньому на 15 відсотків), інші першочергові видатки бюджету збільшуються порівняно з аналогічними показниками минулого року на 11,2 відсотка. Значна сума коштів передбачається на заходи з оптимізації мережі та видатків бюджетних установ.

У видатках розвитку спеціального фонду передбачається 15 млн. грн. на заходи з енергозбереження для бюджетної сфери, які будуть збільшуватись за рахунок спрямування на цю ж мету внутрішнього ресурсу галузей. Згодом, вже в лютому поточного року, пропонується уточнити показники обласного бюджету на суму заборгованості, що утворилася через неоплату органами казначейської служби платіжних доручень розпорядників коштів обласного бюджету, а також спрямувати нерозподілений ресурс, акумульований у видатках обласного бюджету, та вільний залишок бюджетних коштів, що утворився на кінець 2014 року, на найнеобхідніші видатки та обласні (регіональні) програми».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів