На видатки з обласного бюджету не вижити, – Ситник

15:36 4 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: micto.cz

Центральна влада практично не залишає фінансового ресурсу для розвитку місцевого самоврядування, з року в рік звужуючи життєвий простір територіальних громад, обмежує розвиток соціальної та господарської інфраструктури, нехтує охороною довкілля та фактично відмовляється від модернізації житлово-комунального господарства, що призводить до його банкрутства та виникнення техногенних катастроф.

Про це заявляє депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода», кандидат економічних наук Йосиф Ситник, аналізуючи проект бюджету Львівської області на 2014 рік.

«Ґрунтовний аналіз поданого департаментом фінансів ЛОДА проекту обласного бюджету Львівщини на 2014 рік показує, що влада використовує бюджет, сформований зі сплачених підприємствами, підприємцями і простими громадянами податків, на межі простого відтворення та фінансування переважно захищених статей (заробітна плата, комунальні послуги та енергоносії, поточне споживання), які за низкою видатків зростуть менше, ніж запланований рівень інфляції 8,3%", - зазначає Йосиф Ситник. 

Зокрема, на 17,3 млн. грн. (або всього на 2,1%) у порівнянні із бюджетом 2013 року збільшується фінансування освіти, на 4,8 млн. грн. (або на 3,7 %) – соціальний захист та соціальне забезпечення, на 1,7 млн. грн. (або на 1,7%) – утримання закладів культури і мистецтва, на 79,2 млн. грн. (або на 7,8%) – охорона здоров’я, на 3,7 млн. грн. – фізична культура і спорт (або 9,1%).

Водночас центральна влада практично не залишає фінансового ресурсу для розвитку місцевого самоврядування, з року в рік звужуючи життєвий простір територіальних громад, обмежує розвиток соціальної та господарської інфраструктури, нехтує охороною довкілля та фактично відмовляється від модернізації житлово-комунального господарства, що  призводить до його банкрутства та виникнення техногенних катастроф.

Так, в обласному бюджеті на 2014 рік влада пропонує зменшити видатки на будівництво – на 5,9 млн. грн. (або на 26,2 %), сільське господарство – на 4,3 млн. грн. (або на 36,1 %), на будівництво, ремонт та реконструкцію автомобільних доріг – на 17,5 млн. грн. (або на 16,2 %), на охорону навколишнього природного середовища – на 2,4 млн. грн. (або на 65,6 %), запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій – на 0,45 млн. грн. (або на 17,6 %), на цільові фонди – на 4,5 млн. грн. (або на 37,4 %), на житлово-комунальне господарство – на 57,1 %, засоби масової інформації – на 6,9 млн. грн. (або на 45,8 %).

У більшості галузей зменшено видатки спеціального фонду на розвиток, загалом на 2014 рік вони зменшені на 47,2 млн. грн. (або на 28,8 %). Водночас видатки спеціального фонду на споживання також зменшені на 1,7 млн. грн. (або на 2,0 %).

У соціальній та освітній сфері видатки зменшено на програми і заходи центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді на 79,1 тис. грн. (або на 42,6 %) та на соціальні програми і заходи державних органів у справах молоді на 1,5 млн. грн. (або на 48,2 %), а також на загальноосвітні школи-інтернати для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків – на 1,15 млн. грн. (або на 11 %), загальноосвітні спеціалізовані школи-інтернати з поглибленим вивченням окремих предметів і курсів для поглибленої підготовки дітей в галузі науки і мистецтв, фізичної культури і спорту, інших галузях, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою – на 1,14 млн. грн. (або на 5,6 %).

У царині культури і мистецтва, засобів  масової інформації та будівельній сфері видатки зменшено на бібліотеки – на 503 тис. грн. (або на 3 %), музеї і виставки – на 558 тис. грн. (або на 1,6 %), книговидання – на 663 тис. грн. (або на 41,5 %), операційні видатки-паспортизації, інвентаризації пам’яток архітектури, премії в галузі архітектури – на 817 тис. грн. (або на 55,7 %) та збереження, розвиток, реконструкцію та реставрацію пам’яток історії та культури – на 696 тис. грн. (або на 26,3 %).

Не передбачено жодної копійки субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на субвенції виконання обласної програми з покращення соціального захисту багатодітних сімей, що проживають на території Львівської області (навчання дітей навикам плавання), на яку торік було передбачено 84,3 тис. грн., субвенції на виконання програми розвитку культури (торік було передбачено 424,8 тис. грн.), субвенції на реалізацію заходів, пов’язаних із фінансуванням мікропроектів, спрямованих на реконструкцію та технічне переоснащення об’єктів бюджетної інфраструктури (торік  - 1033,9 тис. грн.), субвенції на виконання програми підтримки підприємництва у галузі тваринництва (торік - 843,2 тис. грн.). Не надано субвенцій іншим бюджетам на реалізацію інвестиційних проектів (2013 року передбачалося 808 тис. грн.).

Замість цього плануються значні видатки на фінансування інших програм, пов’язаних з економічною діяльністю, зокрема в загальному фонді передбачено 5045,0 тис. гривень. Зокрема, для департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості облдержадміністрації на проведення заходів у рамках програми інвестиційного розвитку області – 800,0 тис. грн. (на різні економічні та інвестиційні форуми на дорогих курортах, які жодного ефекту для області не мають), на розвиток виставкової діяльності та моніторинг Стратегії розвитку Львівщини до 2015 року – 500,0 тис. грн. За сучасної економічної політики уряду жодну стратегію реалізувати неможливо, тому такі витрати є непродуктивними.

В обласному бюджеті на 2013 рік в загальному фонді передбачаються інші видатки на суму 3125,0 тис. гривень. Зокрема, на проведення протокольних та масових заходів департаменту інформаційних технологій та господарського обслуговування облдержадміністрації – 550,0 тис. грн.; департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації на відзначення у Львівській області свят державного, регіонального, місцевого значення, пам’ятних дат, історичних подій та аналізу суспільно-політичної ситуації в регіоні - 900,0 тис. грн. та реалізацію програми розвитку інформаційного простору Львівської області в частині надання фінансової підтримки на конкурсних засадах проектів і програм громадських організацій – 400,0 тис. гривень. Оскільки ці кошти в ручному режими буде розподіляти голова ОДА – представник Януковича на Львівщині, що суперечить рішенням депутатського корпусу Львівщини, то вважаю, що їх доцільно передати в розпорядження власне Львівської обласної ради».

Про це повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів