МАПП «Нижанковичі – Мальховичі» пропускатиме пасажирський транспорт, вантажівки, потяги і пішоходів

17:48 29 березня 2024 р.

Фото до новини

Міжнародний автомобільний пункт пропуску (МАПП) «Нижанковичі – Мальховичі» планують повноцінно запустити у червні цього року, а потім розширити.

Про це повідомила Львівська обласна військова адміністрація, пише DailyLviv.com. Реалізація проєкту з його будівництва вже на фінальній стадії. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков. Учора команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури порушила це питання у Варшаві в рамках міжурядових українсько-польських консультацій.

МАПП «Нижанковичі – Мальховичі» передбачає спільний контроль українських і польських митників та прикордонників. Його вартість – 109 мільйонів злотих, які оплачує польська сторона. Пункт розрахований на переміщення пасажирського транспорту та вантажівок до 3,5 тони. Наразі працює в режимі спеціального тимчасового переїзду через кордон.

«У лютому минулого року там задіяли тимчасову інфраструктуру і почали пропускати великогабаритні вантажівки з максимальною вагою 7,5 тони, але тільки ті, що їдуть без вантажу. Важливо, щоб ця можливість збереглася і після повноцінного запуску пункту. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України передало ноту польським колегам, щоб зберегти рух порожніх тірів на тимчасовій інфраструктурі. Також міністерство пропонує польській стороні погодити рух через цей пункт пропуску вантажного транспорту до 7,5 тони. Сподіваємося, новий МАПП значно розширить пропускну здатність та допомагатиме нам розвивати співпрацю з Польщею та ЄС», - розповіла керівниця департаменту МТД та міжнародної співпраці Львівської ОВА Ірина Бутинець. 

Вона зазначила, що у майбутньому функції МАПП «Нижанковичі – Мальховичі» планують розширити. Зокрема йдеться про створення пішохідного переходу, що вимагає побудови відповідної інфраструктури.

Також Львівська ОВА подала у Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України пропозицію доповнити Угоду про створення міжнародного автомобільного пункту пропуску «Нижанковичі – Мальховичі» залізничним сполученням. Колії на дільницях «Самбір – Хирів» та «Держкордон – Старява – Хирів – Нижанковичі – Держкордон» уже переобладнані для міжнародних пасажирських чи вантажних залізничних перевезень. Аналогічне звернення до польського профільного міністерства скерувало Підкарпатське воєводство. Контрольні процедури на залізничному пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховичі» пропонують здійснювати спільно з контролюючими органами Польщі за принципом пункту пропуску у Смільниці.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів