«Львівобленерго» купує струм у власника приватної сонячної електростанції

21:05 16 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: newseek.org

Роман Баб'ячок із приміського села Солонка продав упродовж серпня державі 897 кВт за 3442 грн.

10 вересня компанія «Львівобленерго» виплатила 3442 грн 53-річному Романові Баб'ячкові з приміського села Солонка. Впродовж серпня він продав їй 897 кВт електроенергії, яку виробила його приватна сонячна електростанція.

Роман – перший українець, який продав державі власну електроенергію.

«Це лише за 22 дні роботи й тільки той надлишок, який не використав сам, – каже чоловік. – Від 8 по 30 серпня моя станція виробила 1,2 тисячі кіловат».

Роман Баб'ячок – підприємець, встановлює електрообладнання. Живе в приватному будинку.

Наприкінці весни почав зводити у дворі сонячну електростанцію. Купив 40 панелей, потужністю по 250 Вт, блок управління, інвертор змінного струму, двосторонній лічильник.

Останній «пропускає» електроенергію в обидва боки, обладнаний GSM-терміналом, що передає дані диспетчерській службі обленерго. Електростанція має потужність 10 кВт, обійшлась у $18 тисяч. Панелі встановлені на спеціальному навісі над хлівом і над двором.

«Станцію зробив за три місяці, а документами займався майже рік, – розповідає Роман Іванович. – В обленерго казали: такого ще ніхто не оформляв, тобі теж не вдасться. Але я добився свого, вже заробив перші гроші. Зараз, правда, сварюся з податковою. Прошу пояснити: мені мають оплачувати ПДВ чи ні? І чи треба мені платити 15 відсотків податку за прибуток від продажу електрики? І хто взагалі є податковим агентом – я чи обленерго? Відповідей нема».

Роман Баб'ячок каже, що сонячні електростанції вигідно встановлювати: «Витратився раз – і забув на все життя. Тратишся лише на обслуговування станції, але то копійки. Все, що вона виробила – використовую, надлишок продаю. Екологічну енергію держава викуповує по 3,89 гривні за кіловат. Навіть якщо не викупить, діє система взаємозаліку. Влітку, коли станція виробляє багато енергії, віддаю залишки в єдину електромережу. Взимку забираю назад, щоб обігріватись. У мене стоїть електрокотел».

Про це повідомляється сьогодні, 16 вересня в столичній «Газеті по-українськи».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів