«Львівгаз» встановлюватиме лише будинкові лічильники, індивідуальні – за кошт споживачів

17:28 7 червня 2017 р.

Фото до новини

До 2018 року споживання природного газу мешканцями має бути облікованим. Тобто, у всіх помешканнях мусять встановити лічильники. Але щоб обладнати індивідуальними лічильниками ті будинки, які ще не мають приладів обліку, ПАТ «Львівгаз» потребує 300 млн гривень. Тому економічно доцільно встановити будинкові лічильники, на які витратять лише 27 млн гривень.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 7 червня, під час прес-конференції на тему: «Облік природного газу. Як ПАТ «Львівгаз» виконує закон», що відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив голова правління ПАТ «Львівгаз»  Юрій Войсович.

За словами начальника юридичного управління ПАТ «Львівгаз» Миколи Шияна, законодавство вимагає від постачальників газу здійснювати його облік. Спочатку встановлювати лічильники у тих помешканнях, які використовували газ для опалення. До початку 2016 року змонтували лічильники там, де його використовували для приготування їжі та підігріву води. І останній етап – для тих, у кого у квартирах є тільки газова плита. Для них крайній термін облікування – 1 січня 2018 року.

- Є два типи лічильники – ті, що встановлюють у кожній квартирі, і ті, що на - будинок. Якщо лічильник встановлюють за кошти газорозподільного підприємства, рішення про доцільність такого лічильника приймає підприємство, тобто «Львівгаз». Якщо мешканці будинку, на який встановлюють будинковий лічильник, не згодні з його встановленням, вони можуть встановити індивідуальний, але за свій кошти, - пояснює юрист.

Головний метролог ПАТ «Львівгаз» Ігор Шах повідомив, що в області вже встановлено понад 45 тисяч лічильників газу. З них понад тисячу – будинкових приладів обліку, що дозволило облікувати газ у понад 90 тисяч споживачів.

- Якщо лічильники не будуть встановлені, то з 1 січня 2018 року газ в будинок буде перекритий, - каже він.
За його словами, наявність будинкового лічильника для споживачів, які мають індивідуальні лічильники, буде непомітною.

- А для інших, які не мають лічильників, це відбуватиметься так. З 1 до 5 числа кожного місяця споживачі подають показники своїх лічильників. Цей показник ми відмінусовуємо від цифри-показника будинкового лічильника. І вже потім виставляємо рахунки для тих квартир, які не обліковані, - пояснює Ігор Шах.

За його словами, у ПАТ «Львівгаз» є досвід у роботі зі споживачами, яких обліковуют за будинковими лічильниками. Це, насамперед, гуртожитки.

- Там стоять будинкові лічильники. Інформацію про кількість осіб, які реально проживають та користуються газом, ми отримуємо від управляючого будинком. І саме таким чином ми розподіляємо рахунки, - головний метролог ПАТ «Львівгаз» переконує мешканців, що вони не будуть платити за сусіда.

За його словами, до того часу, коли в області почали масово встановлювати будинкові лічильники, таких уже було 284. До кінця року буде встановлено ще понад тисячу.

Голова правління ПАТ «Львівгаз» Юрій Войсович нагадав мешканцям, що кошти за встановлення лічильників уже закладені в тариф.

Тобто, за це вже й так сплачують абоненти. Але якщо встановлювати індивідуальні прилади обліку в кожну квартиру, а не побудинково, то доведеться збільшувати тарифи.

- Кожен споживач сплачує 6900 гривень за тисячу метрів кубічних газу. З них «Львівгаз» та «Трансгаз» отримують 600 гривень. За ці кошти треба обслуговувати 25 тисяч км газових труб, платити зарплату та інше. З них лише 4 відсотки виокремоюють на встановлення лічильників, - пояснює він.

А якщо в квартирі може бути прописано п’ять осіб, а проживають дві, то Микола Шиян радить таке:

- Двоє можуть вчитися у Києві, один працювати в Італії, двоє проживають. Тоді мешканці звертаються до нас з заявою. ЖЕК, або ОСББ, або інший балансоутримувач підтверджує це. То ми робимо нарахування не за кількістю прописаних, а кількістю реально проживаючих, - пояснює начальник юридичного управління ПАТ «Львівгаз» Микола Шиян.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів