Львів очікує 110 мільйонів євро на сміття. Медіа їх контролюватимуть (відео)

13:26 29 вересня 2017 р.

Фото до новини

110 мільйонів євро має отримати Львівська міська рада на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будівництво сміттєпереробного заводу на території ТЕЦ-2, що розташована на північно-східній околиці Львова.


Відео: Львівський прес-клуб

Однорічний проект з медіамоніторингу за використанням цих коштів у вересні розпочала ЛОГО «Львівський прес-клуб» за підтримки Фонду розвитку незалежних ЗМІ Посольства США в Україні.

Ці кошти мають надійти з кількох джерел: кредит ЄБРР – 25 млн євро та безповоротний грант від фонду екологічної підтримки – 10 млн євро.

Ще 75 млн євро планує надати Європейський інвестиційний банк (30 млн євро на рекультивацію звалища в Грибовичах, та 45 млн євро – на будівництво екологічного сміттєпереробного комплексу). Підтвердження цьому є у відповіді Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яку Львівський прес-клуб отримав на свій запит.

Зі свого боку Львів повинен надати на ці проекти 100 млн гривень. Ці кошти Львівська міська рада закладає в бюджет розвитку на наступний рік.

Кредит від ЄБРР буде наданий під 7% річних. Про це на засіданні Львівського прес-клубу на тему: «Хто, коли і за чиї кошти буде робити рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будуватиме сміттєпереробний завод у Львові?» повідомив директор новоствореного львівського комунального  підприємства «Зелене місто» Вадим Ноздря. Саме це підприємство буде займатися рекультивацією сміттєзвалища у Грибовичах. Проект його рекультивації, згідно з меморандумом між ЛМР та французькою компанією «Egis» від 17 березня 2017 року, зараз готує ця французька компанія, повідомив у відповіді на запит Львівського прес-клубу в.о. директора департаменту з питань поводження з відходами ЛМР.

Компанії-виконавців, які будуть відібрані для побудови заводу (комплексу механіко-біологічної переробки), визначать після оголошення тендеру. Про це повідомила Львівська міська рада у відповіді на запит Львівського прес-клубу. А тендер, за словами Вадима Ноздрі буде оголошено у четвертому кварталі 2017 року.

На питання, за якими критеріями і в який спосіб вибиратимуть компанії для будівництва заводу та рекультивації сміттєзвалища, Львівському прес-клубу відповіли: всі умови розпишуть у тендерній документації, якої ще немає.

Директор ЛКП «Зелений Львів» Вадим Ноздря повідомив, що вже понад двадцять інвесторів зацікавилися цією пропозицією. Але він наразі не готовий назвати кінцеву вартість заводу.

- Немає у нас людини, яка може сказати сьогодні точно, що ось це буде коштувати стільки. Ми тільки місяць тому остаточно визначилися, що саме ця технологія – це те, що нам потрібно. Десь близько 30 млн євро без ПДВ коштує основна частина підприємства, - говорить Вадим Ноздря.
Технології, за якими працюватиме майбутній сміттєпереробний завод, передбачають зневоднення та висушування сміття.

Директор ЛКП «Зелене місто» повідомив, що при вивченні досвіду інших країн, Львів орієнтувався на склад їхнього сміття: він мав бути подібним до львівського, коли мешканці не сортують тверді побутові відходи. Це – Болгарія та країни Прибалтики. 
Що стосується рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, то Львів зробив заявку на 100 млн євро гранту. Але отримає не більше десяти мільйонів і не раніше 2019 року.

Вадим Ноздря поскаржився, що прокуратура заборонила місту будь-які роботи на Грибовицькому звалищі. І лише місяць тому ЛМР вдалося через суд домогтися дозволу на проведення обвідного каналу фільтратів. А щоб розпочати рекультивацію звалища, треба розробити комплексний проект, провести громадські обговорення та експертизу, а потім через суд переконувати прокуратуру – зняти свою заборону.

Натомість екологи вважають, що гроші, які Львів має намір отримати від Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції  і розвитку на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будівництво сміттєпереробного заводу, будуть використані для впровадження застарілих  технологій.

- Думка нашої організації полягає в тому, що на сьогодні це – не сучасне слово технології в переробці сміття. Ми витратимо кошти на те, що за десять років вже буде застарілою. І ми знову підемо з простягнутою рукою по світах, - заявив юрист ГО «Бюро екологічних розслідувань» Анатолій Павелко

Він вважає, що міська влада використовує різного роду іноземні терміни, не зовсім зрозумілі широкій громадськості, аби приховати деякі речі, які зовсім не відповідають суті того, про що вони заявляють.

- Zero Waste – це система поводження з відходами, за якої міська влада працює таким чином, щоби зменшити кількість тих відходів, які потрапляють до смітника. Тобто, перше, на чому повинна була закцентувати міська влада – це зменшити кількість упаковки, різного роду будівельних матеріалів та інших аналогічних речей, які потрапляють до смітників. Друга складова – то роздільний збір відходів. А я нічого такого не бачу, - юрист стверджує, що Львів надаремне використає величезні кошті.

Його підтримує і еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська. Вона нагадала, що 20 червня Львівська міська рада уклала з ПАТ «Харківське котлобудівельне підприємство «Котлоенергопроект» на розробку проекту будівництва сміттєпереробного заводу.

- У додатку до кошторису зазначено, що це буде завод не механіко-біологічної переробки, а завод механізованої переробки, - уточнює еколог.

Також вона, як спеціаліст, стверджує, що не варто витрачати кошти на зневоднення та висушування сміття, яке потім придатне тільки для спалювання у печах цементних заводів і більше ніде.

- Як ми будемо зневоднювати та висушувати відходи, яка їхня подальша доля? Для чого витрачати шалені кошти, мільйони позичених грошей, для таких технологій, реалізації яких не існує в майбутньому? На нашу думку це готується паливо для ТЕЦ-2, яке не можна спалювати на такій ТЕЦ, - стверджує Алла Войцехівська.

Коментар експерта з утилізації ТПВ Михайла Куценка за підсумками засідання (мовою оригіналу)

"Спалення ТПВ у Львові за словами п.Ноздрі не буде точно і на території ТЕЦ-2 не планується. Стосовно коштів на проект які платили французам і харківській фірмі. Французи мають розробити технологію, а харківчани прив’язку проекту до території, комунікацій, тощо. Пресувальна лінія що був закуплена містом та змонтована в Рясне. Є розуміння що прес занадто потужний для пресування вторинної сировини, хоча для цієї цілі може використовуватися. Що робити з обгортувальною лінією що закуплена за міські кошти поки не обговорювалося, бо питань купа, а часу було мало.

Громадські слухання з будівництва заводу на ТЕЦ-2 буде проведено і повідомлено громадськість за місяць. Так як обговорюватися буде проект і має бути представлено, що конкретно буде зроблено та можливий вплив на довкілля, то необхідний час для підготовки такої зустрічі.
Введено в обіг термін МБП для позначення об’єкту на ТЕЦ-2, який розшифровуватиметься як Механіко Біологічна Переробка (повністю значення термінів та процесів більш зрозуміло англійською і з часом буде пояснено). Кредит Європейського Інвестиційного банку для Львова схвалено у розмірі 75 млн. євро.

Для заводу МБП потрібно 30. На роботи по рекультивації Грибович потрібно близько 10 млн. Євро. Що звідки фінансуватиметься поки не ясно бо ведуться підрахунки. Підрядників для робіт як будівництва МПП заводу так і для рекультивації буде знайдено під час дворівневого тендеру. Попередньо зголосилося близько 20 компаній які цікавляться участю. На першому етапі буде кваліфікація учасників яких допустять до участі в торгах. Потім буде закупівля. Що буде з цими планами покаже час, бо раніше, перед паном Ноздрьою, обіцялося купу всього і львівяни дуже обережно ставляться до того що кажуть."

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів