Хто з українців може отримати польську пенсію

09:43 15 квітня 2024 р.

Фото до новини

Положення щодо пенсійного забезпечення громадян України у Польщі були ухвалені понад десять років тому. Як нараховується пенсія для українців?

Про це інформує InPoland, пише DailyLviv.com.

Громадяни України, які працюють в Польщі, мають право подати заяву на пенсію в Управлінні соціального страхування, але для призначення пенсії українцям потрібно виконати низку умов.

У ZUS нагадали, що в угоді між Польщею та Україною про соціальне забезпечення від 18 травня 2012 року зазначено, що особа, яка працювала та підлягала соціальному страхуванню в Польщі та Україні, може отримати пенсію як з Польщі, так і з України.

Читайте також: У Польщі чоловік отримує пенсію понад 43 тисячі злотих або 400 тис грн. Як заробив

Щоб отримати пенсію в Польщі, громадянам України насамперед необхідно досягти пенсійного віку (60 років для жінок і 65 років для чоловіків) та мати необхідний страховий стаж (20 років для жінок, 25 років для чоловіків). Крім того, необхідно документально підтвердити сплачені соціальні або пенсійні внески. Для отримання пенсії від  ZUS українським громадянам потрібно постійно проживати в Польщі.

Ще один принцип, який використовується при розрахунку пенсій для українців, – це принцип сумування пенсійного стажу. У такому випадку польський та український періоди роботи будуть сумуватися, але, що дуже важливо, розрахунок базуватиметься на сумі зарплат, зароблених у Польщі та Україні. Наприклад, якщо громадянин України пропрацює 15 років на батьківщині і 10 років у Польщі, він досягне стажу, що дає право на мінімальну пенсію. Тоді буде враховуватися при розрахунку пенсії заробітна плата в Україні.

Читайте також: Алкогольна пенсія. Кому призначають такі виплати у Польщі

Нагадаємо, більшість пенсій в Україні не дотягує до рівня мінімальної зарплати.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів