Інвестор подає в суд на головного архітектора Львова і кличе на поліграф

17:51 23 червня 2016 р.

Фото до новини

Інвестор-забудовник буде позиватися з головним архітектором міста Юліаном Чаплінським через те, що упродовж півроку не може отримати містобудівних норм та обмежень для початку будівництва житлового комплексу по вулиці Стрийській, 108.


Відео: Львівський прес-клуб

Також цей же інвестор пропонує головному архітекторові Львова пройти процедуру на детекторі брехні, аби виявити справжню причину трьох відмов у дозволі на будівництво.

Про це сьогодні, 23 червня, під час прес-конференції на тему: «Як правовий сепаратизм Садового закрив інвесторам шлях до Львова!», що відбулася у Львівському пес-клубі, повідомила представник інвесторів, співзасновник девелоперської компанії «Моя країна» Тетяна Овчаренко.

За її словами, будівельна компанія має намір побудувати у Львові житловий комплекс, який складатиметься з чотирьох шестиповерхових будинків та дев’яти – чотирнадцятиповерхових, підземного паркінгу на 350 автомобілів, дитячого садочку для 150 дітей та великого простору для відпочинку мешканців. Вартість проекту – 715 млн гривень. Бюджет Львова мав би отримати, як мінімум, 17 млн гривень інвестиційного внеску, не враховуючи прямих і непрямих податків. Проте вже півроку інвестор не може отримати містобудівні умови та обмеження, без яких будівництво вважатиметься самобудом.

Тетяна Овчаренко повідомила, що ділянка трохи більше двох гектарів, на якій заплановано будівництво, розташовавна між видавництвом «Вільна Україна» та шиномонтажем «Шипшина». Раніше там був цегельний  завод, зараз – тільки руїни цього заводу. З 2004 року ділянка перебуває в оренді.

- Міськрада змінила цільове призначення ділянки. І відповідно до  генерального плану та інших документів, там передбачено будівництво житлового кварталу. Отож, 21 січня цього року ми подали документи до міської ради щодо декларації про будівництво. Ці документи ми повинні були отримати через сім днів. Проте немає їх і досі, - каже вона.

Співзасновник девелоперської компанії «Моя країна»  Володимир Пекар, на долю якого випало спілкування з чиновниками міськради, каже, що перша відповідь-відмова надійшла через 20 днів, а не через сім, як того вимагає законодавство.

- У відповіді було: «Наш містобудівний розрахунок не відповідає плану детального планування території». Наші архітектори керуються містобудівними документами. Це – генпланом міста та планом детального планування та планом зонування районів. Оскільки план детального планування території в цьому районі не є затверджений, наші архітектори керувалися генпланом та планом зонування території, - розповідає він.

Забудовник та архітектори-розробники зустрілися з головним архітектором міста, вислухали його зауваження, внесли зміни в проект та знову подали документи до міської ради. Проте їм знову відмовили. Тепер знайшли іншу причину.

- Приватно нам сказали: «Андрій Іванович передумав вам допомагати». Де таке в законі записано, що міський голова має передумати нам допомагати, тому містобудівних норм не видадуть. Наші юристи та архітектори запевняли нас, що жодних підстав щодо не видачі нам містобудівних умов та обмежень немає, - дивується Володимир Пекар.

Отож, інвестор знову подав документи до ЦНАП. Чиновники знову затягують всі терміни для відповідей. І вирішують розглянути це питання на засідання містобудівної ради.

- Містобудівну раду скликають, коли розглядають детальний план території, генплан міста та зміни до нього, або якщо забудовник бажає будувати в центральній частині міста. Ну, і спеціально для нас скликали, - саркастично жартує співзасновник девелоперської компанії «Моя країна».
Проектувальники забудови вислухали своїх колег і знов внесли зміни. Тим більше, що вони були мінімальними. І знову інвестор подав документи до міськради, щоби отримав дозвіл на будівництво.

- Отримуємо відповідь: «Ми не можемо видати вам містобудівні умови і обмеження, тому що ви не передбачили будівництва школи на своїй території». Згідно з ДБН, щоби збудувати школу, треба від 1,5 до 1,8 га. А у нас вся ділянка – 2,07 га. Крім того, генпланом не передбачено тут побудову школи, - Володимир Пекар вважає, що чиновники міськради вже не знають до чого вчепитися.

Він нагадав, що його компанія сплачує в місяць 85 тисяч гривень оренди за земельну ділянку до міського бюджету. І з 2014 року вже сплатили  близько 900 тисяч гривень. Крім того, сплачено за дозвільні документи, за встановлення огорожі, за облаштування будівельного майданчика.

Генеральний проектувальник Євген Царьов розповів, що одним із зауважень було те, що дитячий садочок спроектований над підземною парковкою.

- Це не заборонено ніякими нормами. Але ми пішли назустріч рекомендаціям містобудівної ради і перепроектували. Паркінгу там не буде. Там будуть різні допоміжні технічні приміщення виключно для потреб садочка. Сам дитячий садочок розрахований на 150 дітей. Хоча на містобудівній раді нас переконували, що це забагато. Але ми думаємо, що його відвідуватимуть діти з сусідніх будинків, - каже він.

Отож, як стверджує адвокат Ірина Бабій, зараз готується позовна заява до суду щодо бездіяльності головного архітектора та чиновників міськради, через що інвестори зазнають збитків. Вона передбачає, що чиновники міськради щоразу будуть знаходити зачіпки, аби знову відмовити інвесторові. Тому єдиний шлях зупинити це – суд.

- Інвестори з січня прагнуть отримати містобудівні умови та обмеження. Хоча ця процедура триває сім днів. І станом на сьогодні вже є кілька відмов. Причому всі вони – кожного разу інші. Міська рада не може вказати, що саме конкретно вона хоче від цього забудовника. Так, в останній відмові сказано, що ДМЛ-файл – у паперовому та електронному вигляді, тобто документ, який засвідчує, яким чином буде розташований цей будинок. Хоча він був поданий. І цей документ виготовляє тільки одна фірма у Львові, яка співпрацює з міською радою, та коштує виготовлення цього документу 1200 гривень, - розповідає юрист.

Також, за її словами, вчора прокуратура зареєстрована повідомлення про злочин щодо бездіяльності пана Юліана Чаплінського. Ірина Бабій вважає, що саме він зумисно вчиняє дії та бездіяльність, отже і він повинен відповідати за законом, незважаючи на те, чиї вказівки він виконує.

Проте будівельники хочуть довідатися, які вказівки та хто дає головному архітекторові міста. Тому вони його запрошують пройти процедуру на детекторі брехні. При цьому Тетяна Овчаренко зізналася, що ніхто з чиновників не вимагав грошей від забудовників. Але в приватних розмовах пропонували звертатися з усіма питаннями до міського голови.

- Нам ніхто не скаже, що занесіть вартість однокімнатної квартири чи ще якусь суму. Ми всі – публічні особи, - каже вона.
Також інвестор каже, що його американський партнер за захистом своїх інтересів буде звертатися до Американської торгової палати. А це дуже зашкодить іміджу Львова.  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів