Депутати Львівської міськради зірвали засідання сесії, бо їм не показали проект бюджету міста

15:22 16 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: segodnya.ua

Депутати просили міського голову перенести розгляд бюджету на тиждень, щоб допрацювати документ, бо він, за їхніми словами, непрозорий.

Журналіст Галина Терещук розповіла в сьогоднішній публікації «Бюджет Львова забезпечить мінімальні потреби міста»:

«Депутатам Львівської міськради не вдалося ухвалити бюджет міста з першої спроби. Засідання сесії 15 січня зірвалося через відсутність необхідної кількості обранців.

Не прийшли переважно «свободівці», які відмовились голосувати за головний кошторис міста. Депутати від ВО «Свобода» просили міського голову перенести розгляд бюджету на тиждень, щоб допрацювати документ, бо він, за їхніми словами, непрозорий.

«Вимога, зокрема «Свободи», була вивісити бодай на сайті міськради проект бюджету, на сьогодні цього не зроблено. Садовий – це Гройсман номер два, заставляє депутатів голосувати за головний документ, який вони в очі не бачили, нагинаючи через коліно», – наголосив депутат з фракції ВО «Свобода» Любомир Мельничук.

Чому депутатам не показали проект головного кошторису міста – міський голова Львова Андрій Садовий не пояснив. Він, однак, наполягає на тому, що бюджет потрібно ухвалити якнайшвидше, щоб освітяни і медики отримали вчасно зарплату. 

Фінансисти міськради пояснюють, що тепер понад половина загального фонду бюджету виплачуватиметься з державного бюджету, як дотація, що надходить до обласного кошторису й опісля передається містові. Вчасно виплатити зарплату працівникам освіти та медицини можна буде лише після ухвалення бюджету.

Цього року садочки і школи, соціальний захист утримуватимуться за рахунок державного бюджету, а додатково виділити гроші можна з бюджету розвитку міста. До кінця січня депутати мають визначитись із податком на нерухомість, на акциз, але спершу вони б хотіли отримати чіткі роз’яснення від уряду.

На життєдіяльність міста грошей вистачить

«Загальний фонд бюджету Львова на цей рік становить понад 3 мільярди 673мільйонів гривень. Це на 30 відсотків більше, аніж торік. Втім, забезпечить лише мінімальні потреби», – каже депутат від «Нашої України» Сергій Бащук.

«Це буде виплата зарплати не нижча у гривнях, аніж була торік, виплачуватиметься вчасно. Чогось сподіватись більшого не можна. Ми будемо ухвалювати через два тижні бюджет розвитку (планується понад 600 мільйонів гривень. – Ред.), де вже формуватимемо дохідну частину», – говорить депутат.

Ремонт дахів, тротуарів, прибудинкових територій, доріг, освітлення вулиць, озеленення, завершення вже розпочатих проектів, зокрема, щодо енергоефективності, – це перелік того, що має робитись з міського бюджету. Торік на ремонт житлового фонду було виділено понад 15 мільйонів гривень, цього року – майже утричі більше, тож львівʼяни мають усі підстави вимагати від міських чиновників реальної роботи і контролювати видатки та ефективність їхнього використання. 

«У місті є багато проблем, передусім потрібно вкладати гроші у житловий фонд. Мешканець отримуватиме всі послуги. Якщо говорити про бюджет-2015, то нове, що ми маємо запровадити, то це пояснити мешканцям, куди ми витратимо оце збільшення бюджету, буде забезпечено життєдіяльність міста», – каже Ірина Кулинич, директор департаменту економічної політики Львівської міськради.

Діти бійців, які воюють у зоні бойових дій, зможуть відвідувати дитячі садочки безкоштовно. У міському бюджеті передбачені ці витрати. Також планується виділити понад півтора мільйона гривень на оздоровлення дітей вояків. 

Попри те, що Львів претендує на українську столицю культури, 95 відсотків від видатків на цю сферу – виплата зарплат працівникам культурної галузі. На саму ж реалізацію культурних проектів доведеться шукати гроші у бюджеті розвитку і просити у меценатів. 

Депутати мають зібратись на сесію 19 січня і, згідно з чинним законодавством, це – останній термін, коли мають ухвалити міський бюджет. Через децентралізацію коштів державного бюджету змінилися особливості перерахунку грошей на низку сфер, зокрема освіту й медицину. Тому зволікання з ухваленням міського бюджету може спричинити заборгованість із виплати зарплати працівникам цих сфер.

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів