Архів новин

Наукова конференція у Палаці мистецтв. Відродження іконостаса з монастиря Скит Манявський

У п’ятницю, 24 лютого, о 10-й годині ранку у конференц-залі Палацу мистецтв у Львові відбудеться наукова конференція з нагоди завершення реставрації пам’ятки загальнонаціонального значення – іконостаса церкви Воздвиження Чесного Хреста із монастиря Скит Манявський.
Під час роботи наукової конференції відбудеться презентація альбому-каталога «Іконостас церкви Воздвиження Чесного Хреста із монастиря Скит Манявський», виданого за сприяння ВАТ «Кредобанк».
На конференції виступлять доктори мистецтвознавства Михайло Станкевич і Любов Кияновська, доктор мистецтв Володимир Овсійчук, кандидат мистецтвознавства Василь Откович, кандидат філософських наук Ярослав Стратій, заслужений діяч мистецтв Мирослав Откович, народні артисти України Мирослав Скорик та Ігор Пилатюк, заслужений артист України Артур Микитка.

* * *

Понад триста років минуло з часу як іконописець ієромонах Йов Кондзелевич подарував українському народові вершину своєї творчості – іконостас для церкви Воздвиження Чесного Хреста в Скиті Манявському (1698-1705).

Величний твір сакрального мистецтва постав на зламі двох століть, ставши своєрідним завершенням епохи українського ікономалювання,в якому візантійські традиції органічно переплелися з новими тенденціями кінця XVII ст., витворивши естетику українського бароко.
За значимістю він стоїть поряд із такими ж видатними пам`ятками, як Козелецький іконостас на Чернігівщині та Сорочинський на Полтавщині.
Іконостас зі Скиту Манявського зазнав неодноразових демонтажів, втрат і поновлень. Через це він також увібрав найкращі досягнення українських іконописців, різьбярів, позолотників попередніх століть і став високим досягнення національної культури.
Створення іконостаса для церкви Воздвиження Чесного Хреста припадає на період відбудови Манявського Скиту після його розгрому та спалення турками і татарами 6 вересня 1676 року.
Іконостас великих розмірів (орієнтовно 13 х 11 м) складається з шести рядів, в яких розміщенно близько 100 ікон різних розмірів, від мініатюр до ікон величиною понад два метри.
Доля іконостаса в різні роки залежала від самовідданої праці десятків фахівців, які впродовж минулих століть займалися збереженням іконостаса. Це Войцех Дідушицький, Казимір Шольц, Юрій Макаревич у XIX ст. Митрополит Андрей Шептицький, Ілларіон Свенціцький, Михало Драган, Володимир Пещанський, Ярослава Музика, Михайло Пигель, Віра Свенціцька, Микола Батіг, Мирослав Откович у XX ст.
Завдяки старанням митрополита Андрея Шептицького, першого директора Національного музею у Львові Іларіона Свєнціцького та їхніх послідовників іконостас церкви Воздвиження Чесного Хреста Скиту Манявського зберігся і є невід`ємною частиною духовної та мистецької спадщини України.
Наприкінці XX – на початку XXI ст. (1998-2005 р.р.) за ініціативи тодішнього директора Національного музею у Львові Василя Отковича розпочалися фундаментальні науково-дослідні та реставраційні роботи новим поколінням реставраторів. Їх виконали фахівці Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України – лідера реставраційної справи в Західному регіоні України. Вісім років щоденної копіткої праці повернули первісний вигляд неперевершеному творінню ієромонаха Йова Кондзелевича.
У роботі над однією із найскладніших пам`яток за технікою виконання у різні роки брали участь художники-реставратори Володимир Мокрій, Ярослав Мовчан, Ліда Сойка, Мирослава Білецька, Тарас Откович, Наталя Білостоцька, Мирослава Якимович, Анастасія Козак, Всеволод Томашевський, Євген Манько, Олександра Гливка, Марія Судук, Оксана Войтович та інші. Наукові дослідження вели Тарас Откович, Галина Осьмак, Олена Козак, Зоряна Лильо-Откович, Ольга Канарська.

* * *

Йов Кондзелевич – постать геніальна і водночас загадкова. В особі Йова Кондзелевича поєднався майстер європейського рівня і водночас скромний чернець - „недостойний ієромонах”, як він підписав себе на одній із ікон.
Йов Кондзелевич народився 1667 року в місті Жовкві, неподалік Львова, що було на той час значним торгівельним і мистецьким осередком Західної України. Однак тривалий час батьківщиною Йова Кондзелевича вважалася Волинь, оскільки більша частина його життя й творчості пов’язана з цим краєм. Лише 1966 року львівський дослідник Мечислав Гембарович висловив думку про жовківське походження Йова Кондзелевича, посилаючись на запис з візитації василіянських монастирів під датою 24 травня 1740 р., за яким чернець маляр Йов Кондзелевич з Жовкви мав на той час 73 роки, з них 54 був ченцем і 47 – священиком.
Творчість Йова Кондзелевича можна умовно поділити на три періоди. Перший, ранній Волинський період творчості – початок та середина 90-х років XVII століття, коли Кондзелевич працював у Білостоцькому монастирі, де створив ікони для монастирської церкви, двоє парних вівтарів для Загорівського монастиря, іконостаси в селі Городищі, та місті Локачів.
Другий період – орієнтовно 1697/1698-1705 роки – Прикарпатський, коли Йов Кондзелевич працював у Скиті Манявському і створив шедевр – іконостас для Хрестовоздвиженської церкви Скиту Манявського (Богородчанський іконостас) та кілька інших робіт для навколишніх сіл. Одночасно з роботою над іконостасом для Скиту Манявського Йов Кондзелевич виконав на Прикарпатті ще кілька іконописних робіт.
Третій період – найбільший і найменш вивчений – пізній Волинський, що охоплює відтинок часу від 1705 року до смерті Кондзелевича десь між 1740 і 1748 роками. На цей період припадає іконостас Загорівського монастиря (Вощатинський іконостас) 1722 року.
* * *
Постать Йова Кондзелевича в бароковому ікономалюванні України унікальна своїм стриманим гармонійним стилем, що різко контрастує з пишним бароковим іконописом центральної та східної України. Продовжувачами його справи на заході України можна вважати малярів – василіанів, що творили впродовж 18 ст., Василя Петрановича (1680-1759), Станіслава Строїнського (1729-1802) та Луку Долинського (1745-1824), останнього великого іконописця епохи бароко, яке еволюціонувало в рококо та класицизм. На східній та центральній Україні – майстрів Сорочинського (1732), Ніжинського (1730), Березнянського (1761) та Конотопського іконостасів, та великих іконописців Володимира Боровиковського (1757-1825) і Григорія Стеценка (1710-1781), що творили оригінальний, український варіант живопису бароко.

* * *
Після приєднання Галичини до Австрії 1772 року австрійський монарх Йосиф II у 1785 році почав закривати усі монастирі з аскетичним напрямом. Під цей указ підпав і Скит Манявський. Закриття Скиту Манявського проходило в рамках церковних реформ, які проводив Йосиф ІІ, що передбачали ліквідацію великої частини монастирів в усій державі, незалежно від їхньої конфесійної належності. Було ліквідовано 738 монастирів так званого „Споглядальницького або аскетичного” способу життя – католицьких, православних і греко-католицьких.
Шостого вересня 1785 року монастир Скит Манявський був закритий, іконостас демонтований і проданий у містечко Богородчани, що на Надвірнянщині. Ця дата започаткувала мандрівну долю іконостаса. Cаму Воздвиженську церкву було розібрано й продано в Надвірну, де вона згоріла в 1914 році під час Першої світової війни. Наступним місцезнахо¬дженням іконостаса стала Троїцька церква в Богородчанах, у якій він і простояв забутий майже 100 років і став відомий пізніше, як „Богородчанський іконостас”.
Виявив цю пам’ятку польський (походив з давнього українського роду) шанувальник і колекціонер ”руського” (тобто українського) мистецтва граф Войцех Дідушицький, коли мандрував Станіславівщиною у 1880 році. Дідушицький уклав ґрунтовне дослідження про іконостас, а також ініціював його першу офі¬ційну реставрацію, фінансування якої взяв на себе Галицький Сейм.
За сприяння В. Дідушицького та крайового Сейму реставрація в 1880-х роках проводилась відомими львівськими реставраторами.
Перша світова війна істотно вплинула на долю визначної пам`ятки. У травні 1916 року, щоб врятувати іконостас від наступаючих російських військ, його було демонтовано австрійськими військовиками при допомозі місцевих жителів і вивезено вантажівками до Кракова. Демонтаж було проведено вночі упродовж двох-трьох годин. Очевидно, цей демонтаж та евакуація врятувала іконостас або від можливого вивезення в Росію, або від знищення, оскільки через три дні церква Св. Трійці згоріла від удару блискавки.
Наприкінці липня 1916 року іконостас вже був у Кракові. За сприяння Центральної комісії з охорони пам`яток у Відні в жовтні того ж року його передали на зберігання до Віденського Австрійського музею мистецтва і релігії, де його досліджували мистецтвознавці та реставратори.
Після війни, у 1920-х роках, іконостас був переданий до Польщі, в один із музеїв Варшави. У листопаді 1924 року завдяки активному клопотанню і фінансовій підтримці митрополита Андрея Шептицького Варшавське міністерство охорони пам`яток перевезло іконостас для ”...музеологічного переховування у Національний музей у Львові”.
У середині 1930-х років іконостас був розміщений в одному із залів щойно збудованого корпусу Національного музею на другому поверсі в спеціально збудованому для нього залі. Іконостас було змонтовано у наближеному до первісного вигляді, яким він був до демонтажу 1916 року.
Після закінчення Другої світової війни усі ікони були зняті з експозицій, а в лютому 1953 року перевезені до Вірменського собору на вулиці Вірменській, 7. Там у невідповідних умовах для зберігання музейних експонатів у вогких і холодних стінах ікони Богородчанського іконостаса, за винятком кількох експонатів, перебували близько 50-ти років – до початку 1990-х. Кілька ікон у 1960-1970-х роках були у тимчасових та постійних експозиціях Національного музею.
На одній з них (велика ікона з намісного ряду „Вознесіння Христа”) 1972 року були проведенні пробні розкриття від поверхневих забруднень і потемнілого лаку. Під темним покриттям було виявлено яскравий авторський живопис, що дуже вразило мистецтвознавців. Раніше (у 1960-тих роках) такі самі реставраційні заходи, тільки в більших масштабах (розчищено більшу частину ікони), були проведенні на іконі „Успіня Богородиці”.
У 1995 році частина іконостаса експонувалися на виставці „Безцінні скарби України. Ікони Богородчанського іконостаса”, присвяченої 90-річчю Національного музею, де було виставлено низку ікон. Виставку доповнювали документальні матеріали з історії іконостаса, мистецькі пам’ятки, історично пов’язані зі Скитом Манявським, малярські полотна, графічні твори.
* * *
З нагоди закінчення реставрації Львівським філіалом Національного науково-дослідного реставраційного центру України видано альбом-каталог „Іконостас церкви Воздвиження Чесного Хреста монастиря Скит Манявський”.
Це об’ємне (516 сторінок), багатоілюстроване видання, в якому ґрунтовно досліджено історію створення іконостаса, його структуру, іконографічні особливості, а також постать автора іконостаса. В альбомі подано 300 кольорових ілюстрацій ікон іконостаса, а також показано процеси реставрації. Видання альбому вдалося здійснити завдяки щедрій допомозі мецената – ВАТ „Кредобанк” (голова правління – Степан Кубів).

* * *
Кульмінацією тривалої історії пам’ятки буде встановлення іконостаса в первісному вигляді, у всій своїй красі і величі із забезпеченням усіх сучасних вимог музеєзнавства та охорони пам’яток мистецтва, у великому залі Національного музею у Львові, на проспекті Свободи, 20.
Ця подія, що збігається зі 100-річчям заснування Національного музею, стане гідним виявом великої шани та вдячності львів’ян засновникові музею, великому меценату митрополитові Андрею Шептицькому.




























Дайджест ЩЛ

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів