Архів новин

Сихів уже на підступах до Оперного

За 300 метрів від Оперного театру в унікальну двоповерхову забудову віденського класицизму кінця XIX сторіччя вгризуться висотні спальні коробки і підземні паркінги

Гордість України під загрозою

Є у Львові фірма, яку можна назвати гордістю України, бо вона впродовж останніх п`яти років за своїм профілем є підприємством № 1 у Європі. 97% продукції ”Галімпексу” прямує за межі України. Наші львівські ялинкові прикраси (ручна робота досвідчених майстринь) вважають найкращими у Європі. Львівське підприємство ”Галімпекс-Склодзеркальний завод” є і найбільшим виробником у Європі ялинкових прикрас: 35-40% усього їх продажу на старому континенті - це продукція, вироблена львів`янами.
Підприємство існує майже півсторіччя, постійно модернізуючи своє виробництво за рахунок найновіших, екологічно безпечних технологій. ”Га-лімпекс” дає роботу майже тисячі працівникам. Той, хто бачив ці чудові розписи на найтоншому склі, справжні витвори мистецтва, не може залишитися до них байдужим. Це є наше українське мистецтво, яке шанують за кордоном. Очевидно, такі підприємства, як ”Галімпекс”, має усіма засобами плекати наша львівська влада, але стається навпаки: за потурання усіх можливих інстанцій склодзеркальний завод хочуть просто знищити.

Архітектурні монстри множаться

Є у нас також фірма, яка, за майже одноголосною думкою більшості провідних архітекторів Львова та . усіх, хто цінує історичну спадщину нашого міста, своїми штампованими будівельним проектами плюндрує неповторне архітектурне обличчя і традиції містобудування Львова. ТзОВ ”Консоль” сумно відоме ”Укр-соцбанком” на площі Міцкевича, 10 і будівлею на Валовій, 15, про які у Львові говорять уже роками.
Утім на цих своїх досягненнях у руйнуванні архітектурного тла центру нашого міста фірма не зупинилася і вже другий рік на різних рівнях і у різних львівських кабінетах триває конфлікт довкола будівельного майданчика на вулиці Балабана, 12, передчасно розрекламованого інвестором, власне фірмою ”Консоль”. Виходить, що остання адреса - це третя спроба прописки у Львові київсько-кримської фірми, про діяльність якої є мало інформації навіть в інтернеті. Якщо будівництво двох попередніх ”шедеврів” фірмі вдалося ”успішно” завершити, то цього разу у неї з`явився впертий конкурент.

Антисанітарний план

Ще у березні 2005 року керівництво ТзОВ ”Галімпекс-Склодзеркальний завод”пише тривожного листа у Львівську облдержадміністрацію, міську раду і прокуратуру, повідомляючи їм про те, що понад 2 тисячі квадратних метрів виробничих і службових приміщень збанкрутілої ткацької фабрики ЗАТ ”Левтекс” продані ТзОВ ”Консоль”, яке прожогом оголосило у місцевій пресі про свій намір спорудити тут престижний дев`ятиповерховий житлово-офісний комплекс поліпшеного планування з паркінґом. А для того, щоб потенційні покупці елітного житла не засумнівалися у можливості здійснення такого проекту на фактично прилеглій заводській території ”Галімпексу”, що заборонено всіма будівельними і санітарними нормами, певні добродії поширюють неправдиву інформацію про начебто намір склодзеркального заводу виселитися з сусідньої адреси на вулиці Балабана, 14.
”Галімпекс” на свого листа — попередження отримав три відповіді, які були звичайнісіньким відфутболюванням, і фактично ніхто з адресатів випадково чи зумисне не звернув уваги на головну причину занепокоєння ”Галімпексу” - намір житлового будівництва на території, що не відповідає для цього за чинними санітарними нормами, оскільки перебуває у промзоні склодзеркального.

Будівництво чи реконструкція?

Поки тривав бюрократичний пінг-понг, представники ТзОВ ”Консоль” - інвестора-генпідрядника будівництва на вулиці Балабана, 12 - активно збирали від майбутніх власників елітного житла завдаток на ”заводські апартаменти” (хто ж не захоче мати власне помешкання за 300 метрів від Оперного театру?) - третину суми його вартості, обіцяючи заможним покупцям, що роботи на будмайдан-чику оперативно розпочнуться вже у другому (!) кварталі 2005 року. Закономірно, що сусіди по стіні і подвір`ю в червні повторно звернулися в обласне й міське управління будівництва та архітектури.
Обласне управління разом з Інститутом ”Містопроект” у липні заспокійливо відповіло: ”Пропозиції щодо розміщення житла на вул. Балабана, 12 Інституту ”Містопроект” - як автору генплану Львова - не подавали”. Зате заступник Любомира Буняка Василь Лозинський нарешті розставив усі крапки над ”і”: ”...Згідно з ухвалою міськради за № 2478 від 26.05.2005 року, ТзОВ ”Захід Буд-Інвест” погоджено місце розташування земельної ділянки та надано дозвіл на виготовлення проекту відведення земельної ділянки площею 0,1778 га на вулиці Балабана, 12 в оренду терміном на 10 років для реконструкції нинішніх споруд під житлові будинки”.
Утім на сьогодні Василь Михайлович вважає, що за час його роботи цього питання не вирішували, проекту не погоджували і перед тим, як забудовувати цю ділянку, потрібне обговорення громадської ради, ”бо ми розуміємо, що означає сьогодні будівництво у місті Львові, тим паче з паркінгом та з урахуванням завантаженості цієї території. Я прихильник того, щоб це питання обговорити на громадській раді і довести до громадськості для того, щоби уникнути скандалів”. Також потрібно наголосити, що в ухвалі міськради йшлося не про будівництво, а лише про реконструкцію тих споруд, які тут є.
Слід зазначити, що ТзОВ ”Захід Буд-Інвест” - замовник цього будівництва, генпідрядником та інвестором якого є ТзОВ ”Консоль”. А щоби всім було зрозуміліше - ТзОВ ”Консоль” має 98% частки ТзОВ ”Захід Буд-Інвест”, яке, до речі, скромно зареєстроване за домашньою адресою одного з львів`ян на вулиці Тарнавсько-го. Отож доки хтось собі ламав голову або списи над поведінкою ТзОВ ”Консоль”, міські депутати виявили дивну лояльність до його фактичного дублера - ТзОВ ”Захід Буд-Інвест”, появу якого поінформовані джерела пов`язують із родичем одного з колишніх високопосадовців.

Наслідки артилерійського обстрілу

На підтвердження безкарності своїх дій ТзОВ ”Захід Буд-Інвест” розпочинає у листопаді 2005 року демонтаж стіни колишньої ткацької фабрики, руйнуючи паралельно приміщення склодзеркального. Наївний ”Галімпекс” скеровує телеграму у міськраду і скаргу в районну прокуратуру: ”Реальною є загроза обвалу стелі і стін, що є небезпечним для життя і здоров`я 700 працівників заводу - одного із найбільших експортерів виробленої у Львівській області продукції.” Величезні проломи і тріщини у стінах підприємства нагадують наслідки артилерійського обстрілу після запеклих військових дій.
Міська інспекція Держархбудконтролю на початку грудня минулого року частково визнала факти зі звернень ”Галімпексу” і запропонувала замовникові припинити будь-які роботи на об`єкті - тріщини з`явилися і в інших сусідніх приміщеннях. На це почали скаржитися й мешканці будинку № 10 з вулиці Балабана. Нарешті на це розплющилися очі і в райпрокуратури: ”Підрядна організація ТзОВ ”Консоль” приступила до розбирання споруд, не отримавши відповідного на це дозволу інспекції Держархбудконтролю на проведення будівельних робіт”. Але життя показало, що усі ці заборони були тільки на папері: роботи тривають, стіни сусідів тріщать.
Відчувши законну загрозу для своїх планів: гроші зібрані, а обіцяне елітне житло пробуксовує, ”Захід БудІнвест” у січні 2006 року вирішує вдарити непоступливого сусіда нижче пояса. І в санепідемстанцію Галицького району летить депеша, у якій будівельники звинувачують склодзерка-льний завод у шкідливості виробництва: нібито у повітря випускаються випари гідрантів срібла, ацетону, фенолів, свинцю, ртуті, а шум плавильних печей не дає вночі спати мешканцям довколишніх будинків.
Наступного дня аналогічні звинувачення - слово в слово переписані зі скарги ”Захід Буд-Інвесту” - підписали вісім осіб із числа навколишніх мешканців, так звана ініціативна група. Паперової січневої атаки з боку будівельних фірм зазнали також вищі і місцеві органи влади, прокуратура, управління з контролю за використанням та охороною земель, екологічна інспекція та санепідемстанція, через що двері ”Галімпексу” вже не зачиняються перед черговими контролерами. І хоч немає вже у міськраді звільнених міськими депутатами Буняка і Лозинського, проте їхня будівельна справа, як не дивно, ще живе. До речі, голові депутатської земельної комісії міськради Данилові Яремі наразі про будь-яке будівництво за адресою Балабана, 12 нічого невідомо, але він пообіцяв з`ясувати усе, що стосується цієї справи.

Що переможе: сваволя чи закон?

Сторони конфлікту в лютому обмінялися контраргументами: ”Галім-пекс” подав скаргу в обласну прокуратуру і міськраду з вимогою скасувати минулорічну ухвалу Буняка-Ло-зинського, а ”Захід Буд-Інвест”, реалізуючи рекламне гасло свого хрещеного батька з ТзОВ ”Консоль” -”Закріпити рубежі фірми на західноукраїнському ринку” - подав позов до суду на санепідемстанцію, яка, згідно із законом, не дає дозволу на будівництво житла за адресою Балабана, 12. А оскільки завод одержав свою земельну ділянку в постійне користування (вважайте - довічне), то забудовники потрапили у саморобну пастку, з якої не так багато виходів: або змінити цільове призначення будмайданчика, або продати цю земельну ділянку іншим. Адже до другого кварталу 2007 року, коли вісім десятків замовників елітного житла захочуть побачити свої апартаменти, або, як мінімум, повернуті їм гроші, залишився лише рік.
Думку керівництва ТзОВ ”Консоль” щодо будівництва на вулиці Балабана, 12, кореспондентові ”Поступу”, на жаль, не вдалося почути через відсутність директора фірми. Проте ми сподіваємося на неї пізніше.
А цими днями в одному з дуже високих чиновницьких кабінетів керівництву підприємства ”Галімпекс-Склодзеркальний завод” недвозначно натякнули, аби вони у цьому двобої дуже не пручалися, бо в них і так нічого не вийде, позаяк за цією справою стоять надзвичайно потужні бізнесові інтереси, які спираються на підтримку зовсім не помаранчевих українських політичних сил. То чи є нормальним, коли наш львівський український бізнес, який є гордістю України і дає роботу тисячам людей, душать прибульці зі Сходу через те, що мають добрі плечі на найвищих щаблях? Невже потрібні демонстрації, пікети чи голодування працівників підприємства, аби довести важливість тої загрози, яка невблаганно нависла над ними?


Поступ

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів