Архів новин

Операція “Банк”

Місту конче необхідний муніципальний банк, бо це змога заробляти серйозні кошти, які можна витрачати на вирішення проблем господарки.Таку думку в коментарі “Газеті” висловив голова фракції ВО “Свобода” у міській раді Василь Павлюк. Тим часом нещодавно в Україні з’явився невдалий приклад створення такої установи. Столичний муніципальний банк “Хрещатик” перетворився на банальну кредитну спілку, яка набрала кредитів для окремих владоможців і тим самим загнала міський бюджет у боргову яму.

Ідея створити муніципальний банк у Львові була одним з основних пунктів передвиборної програми Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, тому його представники обіцяють будь-що втілити задум у життя. Тим паче, кажуть вони, ініціативу підтримує міський голова Андрій Садовий і багато депутатів. “У своїй програмі ми обіцяли львів’янам три основні тези: домогтися прозорості влади, провести люстрацію та знайти гроші для міської господарки. Останній пункт плануємо виконати багато в чому завдяки створенню муніципального банку”, – сказав Василь Павлюк. Він стверджує, що нині “величезні суми коштів” вивозять зі Львова, а їх могли б використовувати для вирішення міських проблем.

Підтверджує цей факт ще один депутат від “Свободи”, Яромир Самагальський – власне, один із розробників проекту створення муніципального банку. Він розповів, що у Львові є понад 40 філій різних банків, основні офіси яких розміщено в Києві, Харкові, Донецьку, Одесі. Відтак, за словами пана Самагальського, основні податкові платежі надходять не у львівський бюджет, а в казну інших міст, від чого Львів втрачає великі суми. Крім того, свободівець каже, що через банк можна вести прозору політику господарювання в місті та контролювати витрату коштів.

“Усі платежі міста будуть не в різних банках, як нині, а в одному. Муніципальний банк – це один із варіантів контролю за витрачанням коштів. Місто, використовуючи ресурси банку, може випускати цінні папери, запозичувати кошти. Все це роблять на основі банку, а гарантією слугує майно міста. Це надзвичайно вигідна справа, тому не дивно, що в усьому світі довіра до муніципальних банків завжди значно вища, ніж до комерційних”, – стверджує пан Самагальський. І додає, що муніципальний банк, як і будь-який інший, може збанкротувати, але для цього потрібно велике бажання тих, хто ним керуватиме. Загалом же, на думку депутата, муніципальний банк є надійнішим, аніж комерційні.

Такий банк, переконує Яромир Самагальський, буде корисним для кожного мешканця міста, оскільки львів’яни матимуть змогу отримати пільгові кредити, місто зможе будувати дешеве житло, витрачати зароблені кошти на ремонти доріг, будинків тощо. “Якби кошти міської господарки проходили через муніципальний банк, а це оборот понад 4,5 мільярда гривень щорічно, то ми давно вирішили б проблему з водою.

На звичайних банківських операціях місто могло б заробляти великі гроші. У нас є 80 тисяч працівників комунальної сфери, яким виплачують зарплату через комерційні банки. Але від того часу, коли банк отримав кошти, і до того, коли клієнт зняв їх із рахунку, банки заробляють відсотки”, – пояснив пан Самагальський. І додав, що грошам достатньо переночувати ніч у банку, щоб останній заробив на цьому невеличкий процент. Відтак депутат від “Свободи” дивується, чому цих відсотків не може заробляти місто.

Водночас, як розповів свободівець, уже є “тиха протидія” створенню муніципального банку. Вона начебто йде від банківських структур Львова й певних чиновників, які нині вирішують, в якому банку лежатимуть гроші того чи іншого управління. Щодо ймовірних недоліків від створення нового банку у Львові, то пан Самагальський каже лише про боротьбу за посади в банку, яка може розпочатися серед депутатів міськради.

Тим часом Україна нещодавно вже мала приклад невдалої спроби керівництва муніципальним банком. Добрі наміри поліпшити справи комунального господарства Києва шляхом створення муніципального банку обернулися відвертим фарсом. Ідеться про муніципальний столичний банк “Хрещатик”. Планували, що це буде банк розвитку, який зможе заробляти гроші для міста, відтак їх витрачатимуть на вирішення болючих соціальних проблем, запровадження наукомістких інновацій і виробництв, які перетворять комунальну господарку на об’єкт загальноукраїнської пихи.

Однак на практиці все звелося до вимивання коштів із муніципального бюджету апаратом міськради й дружньої облдержадміністрації на “жирні” потреби. Впродовж 2003-2005 років через “Хрещатик” міська влада взяла кредитів на суму понад 600 млн. доларів. Вклавши ці ресурси у прибуткові програми, які могли б не лише відтворити основне тіло боргу та створити додаткові кошти для його обслуговування, а ще й принести чисті прибутки, Київ міг би перетворитися на силіконову долину, але таких процесів не спостерігають.

Кредити витрачали на PR-акції та на вибори, жодних інноваційних проектів, проривів у науці та промисловості немає. А киян прирекли на боргову кабалу з обслуговування столичного боргу. Так до кінця 2005 року після останніх засідань Київради вільних земельних ділянок у Києві вже не залишилося, а бюджет розвитку столиці формували саме за кошти, які надходили від продажу земельних ділянок і майнових комплексів. Для прикладу: бюджет розвитку Києва 2005 року становив понад 632 млн. грн., а прогнозована сума виплат за борговими зобов’язаннями 2008 р. – 850 млн. грн., 2010-го – мільярд гривень. Ці гроші доведеться залучати з інших джерел, а не від продажу міської землі, тож існують побоювання, що джерел повернення боргу не знайдеться.

Обурені представники київської громади зводять вказівні пальці на Омельченка з міськими депутатами минулого скликання. Нарікають навіть, що у Мінфіні у Віктора Пинзеника “рильце в пушку”, але на середину 2006 року аудиту “Хрещатику”, керівники якого жодного разу публічно не оголошували своєї стратегії й потім не звітували про успіхи її реалізації, досі не було.


для газети
Володимир Васюта
начальник відділу зв’язків із громадськістю регіонального відділення
Національного банку України у Львівській області

Ми є представником регулятора ринку банківських послуг у регіоні, покликані дбати про створення рівних умов на цьому ринку для його учасників. Якщо хлопці з міськради зберуться, колективно дійдуть висновку, що Львову потрібен муніципальний банк, і візьмуться його засновувати, то це справа благородна. Однак слід пам’ятати, що принаймні контрольна частка в цьому банку має належати муніципалітету, а відтак формувати її потрібно шляхом муніципальних бюджетних коштів. Тобто на таку справу має бути ресурс і добра воля. Ще від хлопців із міськради залежатиме стратегічне управління банку, вони повинні розробити стратегію його розвитку та діяльності, а потім пильнувати, як відібрані фахівці управлятимуть банком і досягатимуть поставленої мети, щоб змогти публічно без застережень відповісти кожному львів’янинові, яке благо той отримує від існування цієї структури. Про це слід думати заздалегідь, адже якщо робити “серединка на половинку”, тобто трохи львів’янам, а трохи й собі, то засновники наражають таку структуру на ризик в один момент стати неліквідною. І, як знаємо, в таких ситуаціях закон – для всіх. Нацбанк мусить застосовувати процедури банкрутства і до суто комерційних банків, і для “соціальних”, оскільки дбає про здоровий ринок банківських послуг.

Львівська газета

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів