Архів новин

Втрачаємо олігарха Димінського

Петро Димінський втрачає свій вплив. Ми його вже не побачимо у стінах нової Верховної Ради - партія ”Еко+25%”, яку він у складчину розкручував з ”Індустріальним союзом Донбасу”, бізнесменами Сергієм Тарутою та Віталієм Гайдуком, зазнала нищівної поразки на останніх виборах. Його боротьба з губернатором Петром Олійником, яка тривала цілий рік, зайшла в глухий кут і поверну­лася до того, з чого й починалася, - чергова, третя порція аудіоплівок невідомого ”майора Мельниченка” про корупцію у владі.


Його бізнес-інтереси в нафтовій промисловості та банковій сфері зазнали незворотних змін - спільна з Ігорем Єремєєвим частка акцій нафтопереробного заводу ”Галичина” була терміново продана групі ”Приват”, також швиденько перейшли у власність до французь­кого банку Credit Agricole S.A. 98% акцій ”Індекс-банку”, до якого мав стосунок Димінський. Нарешті - його свіже захоплення футбольний клуб ”Карпати” останнім часом, з тяжкої руки Петра Петровича, потрапляє у скандали і завдає Львову іміджевих непри­ємностей. Скажемо чесно, нам шкода втрачати олігарха з великої літери.


Що об`єднує Кучму та Димінського


Для Димінського футбол міг би стати замінником політики. Втра­тивши вплив на регіональні сус­пільні процеси, без п`яти хвилин екс-народний депутат з головою поринув у боротьбу навколофутбольну. Але прорахувався! У кож­ній сфері, як виявилося, існують свої правила. І якщо в політиці можна за чотири роки депутатст­ва змінити десяток фракцій і вод­ночас залишатися з усіма друзя­ками, то сучасний український футбол став бізнесом у чистому вигляді. А тому там не прийнято безпричинно ”наїжджати” на чуже поле.


Напевне, саме цю прописну футбольну істину й забули роз`­яснити президенту ФК ”Карпа­ти”. Поривання Петра Димінсь­кого зруйнувати, як він сам ви­словився, імперію Суркісів в укра­їнському футболі є благородними. Тим паче - зробити прапором революції свій клуб ”Карпати”.


”Я ж готовий говорити із Суркісом на будь-якому каналі чи в інших умо­вах. Тоді й побачимо, хто руйнує футбол... Братва, вибачте за сло­во, дорвалася до корита і думає, що так буде вічно. А не буде! Багато хто, у тому числі і я, погоджуються у тому, що в українському футболі настав час революційних змін ” (”Га­зета по-київськи ”).


Ніхто й не сумнівається, що Димінському під силу виносити план організації футбольного Майдану України. От тільки Пет­ро Петрович спізнився на кілька років. Ще в кінці 90-х ідею відро­дження національного футболу, який тоді був представлений одним-однісіньким столичним ”Ди­намо” та щойно відродженим ”Шахтарем”, запропонував... то­дішній президент Леонід Кучма. Як бачимо, Петра Димінського та Леоніда Куч­му об`єднує любов до футболу.


В істинного фаната гри в ко­паного м`яча Леоніда Данилови­ча дуже боліло серце за майбутнє вітчизняного футболу. Як розпо­відають очевидці роботи екс-президента, надивившись на за­недбаність футбольного госпо­дарства, він одного разу викли­кав до себе на ”килим” усіх олі­гархів і в наказовому тоні дору­чив їм відроджувати футбол. Мо­нолог президента був схожим на це: ”Любі друзі, олігархи! Ви ж там пам`ятайте, що держава все чує і бачить, як зароблялися ваші мільярди, тому не поскупіться на щедрий дзвінкий долар для нашого футболу”.


Група ”Приват” та Ігор Коломойський зайнялися ”здихаю­чим” клубом дніпропетровська ”Дніпро”. Та й так зайнялися, що на початку 2000-х однойменна організація ФК ”Дніпро-96” ста­ла одним з найбільших експорте­рів в Україні. Тяжка спадщина ді­сталася харківським бізнесменам братам Ярославським і пану Фельдману. Зате тепер у вищій лізі грає дві харківських команди - ”Металіст” і ”ФК Харків”.


”Індустріа­льний союз Донбасу” Тарути і Гай­дука активно розвиває донецький ”Металург”. Нині ІСД намагаєть­ся витягнути з першої ліги луган­ську ”Зорю”. Фактичний власник металургійного монстра ”ММК ім. Ілліча” Володимир Бойко закріпив у вищій лізі колишній ма­ріупольський ”Металург”, а тепер - ”Іллічівець”. Знайшла своїх власників сімферопольська ”Таврія”, котра колись була чемпіо­ном першого чемпіонату незале­жної України й зараз вважається міцним середнячком вищої ліги.


Луцька ”Во­линь” пере­йшла під кон­троль ФПГ ”Континіум” Ігоря Єремєєва, а одеський ”Чорномо­рець” - регіо­нальній ФПГ ”Примор`я” Леоніда Климова. Цікаво, що всі, за прикладом тих таки братів Суркісів, ”робили” на командах не лише футбол, а й бізнес.


Деякі команди перейшли у ві­домство державних монополій. Полтавська ”Ворскла” була під опікою НАК ”Нафтогаз України”, ”Нафтовик” з Охтирки - ”Укрнафти”.


Власне, тут час згадати львівські ”Карпати”, які тоді пе­реходили з рук у руки - між Львів­ською облдержадміністрацією і Укрзалізницею. Проте покійному Георгію Кірпі так і не вдалося за­йнятися львівським футболом. Замість нього там почали хазяйнувати волинські власники НПК ”Галичина”, яким Петро Димінський

делегував право управління і за­водом, і клубом. Напевно, Петру Петровичу тоді не до футболу було. Його більше цікавило вугілля, метал, нафта.


Золоті ”Карпати”


А ”Карпати” тим часом поти­хеньку сповзли в першу лігу. Хоча, як виявилося, ”спустити” ”Карпати” в першу лігу захотів особисто пан Димінський. В інтерв`ю ”Газеті по-українськи” він заяв­ляв: ”Два роки тому я сам вивів команду з вищої ліги. Протестував проти умов, у яких був український футбол”. Отак ми взнали, як чи­нять справжні патріотичні олігар­хи.


І нікого б не цікавила доля львівського клубу, якби не вибори-2006. Суттєво витратившись на рекламну кампанію проекту партії ”ЕКО+25%”, західно- і східноукраїнські олігархи зазнали збитків. І якщо для ”Індустріаль­ного союзу Донбасу” - це крапля у морі металу, то Петру Димінському до­велося розщедритися.

До того ж близький бізнес-партнер Петра Петровича Ігор Єремєєв ”попав на тугрики” з Народним блоком Литвина, який пролетів повз пар­ламент. Аби навести лад у фінансах, як стверджують джерела, партнери продали НПК ”Галичина” групі ”Приват”, а ча­стку ”Індекс-банку” - францу­зькому Credit Agricole S.A. Зага­лом вартість банку була оцінена в 260 млн доларів. До речі, ще в 2002 році особисто на Петра Димінського було записано понад 6% ак­цій ”Індекс-банку”, але навіть цю частку він змушений був переда­ти іншим близьким організаціям, бо був обраний народним депута­том.


Звичайно, щось на ”чорний день” залишилося - мережа за­правок W0G, Західна молочна група, кілька металотреидингових компаній. Зреш­тою - є ж ФК ”Карпати”!


А про тісні стосунки з паном Єремєєвим в інтерв`ю ”Контрак­там” говорив сам Петро Димінський: ”Ігор - мій близький товариш. Ми були бізнес-партнерами і, коли складе­мо депутатські повноваження, продовжимо спільні проекти. Імені приємно, що в мене є такі партне­ри, як Ігор Єремєєв, Сергій Лагур, Степан Івахів, яким я можу дові­рити ведення бізнесу”.


Проте молодим і талановитим Петро Димінський все-таки не довірив ведення справ ”Карпат”. Можли­во, пам`ятає ще свіжу історію із клубом пана Єремєєва ”Волинь”, який вимагав від луцької податкової повернути ПДВ на суму 500 млн грн, що з`явилися з повітря вна­слідок хитромудрої схеми Єремє­єва і К°.


Але, як було вже сказано, з футболом у Петра Петровича щось не заладилося. Не лише по­сварився із всесильними у фут­болі братами Суркісами, а й не домігся підтримки від інших клубів. Цього ж, власне, і дуже хотілося.


”Якщо ви дивилися програму ”Гол”, то там жоден, я підкреслюю, жоден пре­зидент футбольних клубів, які під­тримують Суркіса та є його людь­ми, не сказав, що в нашому футболі немає домовлених матчів”, - радів, немов дитина, Петро Димінський в одному з інтерв`ю.


Міняю футклуб на гольфклуб


Краще би цього Петро Димінський не говорив. Зла доля підготувала йому ”сюрприз”. Бюро професій­ної футбольної ліги України 26 квітня визнало матч між ”Карпа­тами” і сумським ”Спартаком” таким, що відбувався без належ­ної спортивної боротьби та з нех­туванням інтересів глядачів. З ко­жної команди зняли по 3 очки й наклали штраф по 25 тис. гривень. Нагадаємо, що перемогу тоді свя­ткували „Карпати” з рахунком 2:1. Петро Димінський відреагував дивно: пасивно заявив, що не буде оскар­жувати рішення Бюро, хоча мож­ливість така була.


Як кажуть, за що боролися - на те й напоролися. Адже тепер навряд чи хто-небудь згадає, з чого почалася ”війна троянд”. Що за словесна перепалка відбулася між Суркісом і Димінським? Для чого президент ”Карпат” обізвав футбольних спеціалістів офіціан­тами та ”шістками” Суркіса”? Чому Ігор Суркіс сказав, що Петро Ди­мінський на десятиріччя ”угро­бив” львівський футбол? Фанатам усе ”по барабану”. Вони чекають гри, а не політики. А Петро Димінський, схоже, привніс трохи скандальної політики в український футбол. Від цього лише постраждали ”Карпати”, які, гляди, можуть за­лишитися і в першій лізі.


Колись за лідерство змагалися між собою ”динамівець” Григорій Суркіс і ”шахтар” Рінат Ахметов. Усе закінчилося нічиєю та мирною фотографією ”в обнімку”, що обійшла всі видання України. Мож­ливо, Петро Петрович просто хоче сфотографуватися на пам`ять з Григорієм Рахмільовичем (Ми­хайловичем)?


Отже, Петро Димінський, ві­дійшовши від бізнесу та втрати­вши вплив на політику, невдало зайнявся футболом, котрий ви­явився не просто спортом і від­починком, якого так прагне львівський олігарх: ”Журналіст: У вас є час на відпочинок ? Димін­ський: Нині — без обмежень. Я люблю ходити на яхті. Востаннє ходив до побережжя Хорвати. Запам`яталася нічна риболовля на Кіпрі. З віком усе більше захоплю­юся великим тенісом. Планую по­їхати в один з кращих світових готелів, де можна жити прямо посеред поля для гри в гольф. Хочу навчитися цієї гри. Як каже мій лікар, настав час любити себе” (”Контракти”).

Аргумент Влада

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів