Архів новин

Шевченко з FEMEN взяла би гроші навіть у диявола

Минулої неділі президент Франції Франсуа Олланд презентував нову поштову марку із зображенням символу Франції – Маріанною (на фото). Авторами цьогорічної марки - переможниці стали художники Давід Кавена і Олів’є Сіаппа. У неділю пан Сіаппа на своєму Твіттері повідомив, що на створення саме такого образу Маріанни його надихнули багато жінок, проте особливо – "засновниця руху FEMEN Інна Шевченко". Минулого тижня стало відомо, що Французьке бюро захисту біженців та осіб без громадянства задовольнило прохання пані Шевченко про надання їй притулку у Франції.

Пані Шевченко мешкає у Парижі з серпня минулого року, відколи вона виїхала з України після того, як спиляла хреста пам’яті жертвам політичних репресій у центрі Києва. ВВС Україна зв’язалася з Інною Шевченко, аби розпитати, як вона ставиться до своєї причетності до одного з символів Франції, а також про будні очолюваного нею "тренувального центру" для активісток FEMEN у Парижі.

ВВС Україна: Коли і як ви дізналися про те, що Маріанна, у створенні якої використовувався і ваш образ, перемогла у загальнонаціональному конкурсі?

Інна Шевченко: Ми, як і всі інші, дізналися про це вчора (14 липня – Ред.) зі ЗМІ. Для нас це була приємна несподіванка. Ми не знали про те, що образ FEMEN брав участь у цьому конкурсі. Звичайно, мені приємно, що FEMEN став прообразом Маріанни. Приємно, що Франція і сьогодні асоціює свій національний символ з жінкою, яка бореться, захищає права жінок та універсальні права людей.

ВВС Україна: Чи знайомі ви особисто з Давідом Кавеною та Олів’є Сіаппою?

Інна Шевченко: Я знаю Олів’є Сіаппу, ми кілька разів бачилися на зустрічах в підтримку легалізації гей-шлюбів у Францію та на великих демонстраціях за права геїв у Франції - пан Сіаппа є активістом руху на підтримку геїв. Нещодавно його виставку у підтримку гей-шлюбів атакували вандали… Я не можу сказати, що знаю його дуже добре чи що ми дружимо, але я в курсі його діяльності.

ВВС Україна: Тобто ви не позували йому у процесі створення цієї марки?

Інна Шевченко: Ні, я йому не позувала.

"В Україну мені повертатися досить небезпечно"

ВВС Україна: Коли ви подали прохання про надання притулку у Франції? Чому саме Францію ви обрали у якості місця свого перебування після виїзду з України?

Інна Шевченко: Мій виїзд до Франції був стратегічним вибором нашої організації, спрямованим на те, щоб розвивати нашу діяльність – причому на волі, а не сидячи в тюрмі. Попросити про політичний притулок стало потрібно після того, як у ЗМІ я побачила інформацію про те, що президент України Віктор Янукович вимагав від правоохоронних органів України знайти активістку, яка спиляла хрест, і покарати її. Звичайно, це був сигнал про те, що в Україну мені повертатися досить небезпечно.
Натомість з Французького центру ми розвиваємо нашу діяльність поза межами цієї країни – ми відкрили вже десять відділень у всьому світі, в тому числі в Канаді та Латинській Америці. Однак саме у Франції ми відкрили першу революційну школу підготовки жіночого активізму. Зараз вона працює як міжнародний тренувальний центр – для того, щоб навчитися застосовувати тактику FEMEN у своїх країнах, сюди приїжджають активістки з усього світу. Щодо того, коли я подала заяву про надання мені політичного притулку, то це сталося у січні 2013 року.

ВВС Україна: Ви просили у Франції надати вам саме політичний притулок?

Інна Шевченко: Так. Офіційні структури Франції провели власні дослідження, які показали, що щодо мене в Україні мали місце переслідування, що саме через мою діяльність там порушили дві кримінальні справи проти мене.

ВВС Україна: Перша – очевидно, за спилювання хреста. А чого стосувалася друга?

Інна Шевченко: Акції в соборі святої Софії, коли ми протестували проти законопроекту, спрямованого на заборону абортів в Україні.

"У Франції нас ніхто не намагається нелегально викрасти перед акціями"

ВВС Україна: Сайт FEMEN повідомляє, що в неділю, в день, коли стало відомо про перемогу марки Маріанни з використанням вашого образу, вас у Парижі взяли під варту.

Інна Шевченко: Справді, вчора нас не лише назвали національною іконою Франції, але й протягом трьох годин забороняли вийти з нашого паризького офісу. Поліція просто закрила наші двері, пояснивши це тим, що робить це для нашої особистої безпеки. Насправді це сумно і смішно водночас. А для Франції, думаю, це просто соромно.

ВВС Україна: Від кого вас охороняла поліція?

Інна Шевченко: Ніхто не охороняв FEMEN від когось. Об’єктивно, від FEMEN охороняли французьких офіційних осіб. Думаю, це була основна причина, з якої нам заборонили виходити з офісу до закінчення офіційного параду в День французької революції.

ВВС Україна: Ви планували якусь акцію під час цього параду?

Інна Шевченко: Ми не планували ніякої акції, і саме тому в нашому офісі у цей час перебувало аж двадцятеро людей. Коли ми готуємо акції, ми не діємо так примітивно і не даємо нікому жодної можливості зупинити нас до акції. У той день ми зібралися, бо вчора один французький художник намалював 14-метровий малюнок з зображенням активісток FEMEN на стіні одного з паризьких будинків. Ми збиралися піти туди, подивитися на цей малюнок, натомість нас таким чином зупинили.

ВВС Україна: Як загалом ставиться до ваших акцій французька поліція? Чи відрізняється її реакція на них від реакції української міліції?

Інна Шевченко: У Франції нас ніхто не намагається нелегально викрасти перед нашими акціями, як це часом бувало в Україні. Наприклад, під час Євро-2012 нас кілька разів просто хапали на вулиці і кидали до машини, де тримали по 3-4 години. Тобто на деякий час активістки просто зникали. Тут ніхто так не діє. Ніхто не порушує кримінальні справи за нашу діяльність. Власне, Франція дає FEMEN можливість будувати базу нашого руху, тому що він не є ані українським, ані французьким. Наш рух є міжнародним, і Франція для нас – це база для його розвитку.

"У нашому центрі побувало близько півтисячі активісток"

ВВС Україна: Скільки людей і з яких країн пройшли через ваш "тренувальний центр" у Парижі?

Інна Шевченко: Наш центр функціонує вже близько року. За цей час у ньому побувало близько півтисячі активісток. До того, як ми відкрили FEMEN-Німеччина, до Парижу приїздили німецькі активістки. Те саме стосується нашого бельгійського відділення. Зараз у нас є активістка з Туреччини, з площі Таксім. Вона приїхала, щоб підготуватися до протесту у своїй країні. У нас є активістки з Мексики, Іспанії, Швеції…

ВВС Україна: Скільки часу займає вишкіл однієї активістки у вашому центрі?

Інна Шевченко: Точної кількості днів чи тижнів вказати не можна, адже це залежить від особистості конкретної активістки. Але жодна FEMEN-активістка не прийматиме участь в акціях протесту FEMEN до того, як вона буде належним чином фізично і морально підготовлена.

"Жіночому руху FEMEN дійсно потрібні гроші, і ми шукаємо їх"

ВВС Україна: За які гроші існує FEMEN, якщо ви можете собі дозволити відкрити навіть тренувальний центр у Парижі?

Інна Шевченко: У фінансуванні жіночого руху FEMEN немає жодної таємниці. Ми не фінансуємось ніким – ми самі розвиваємо діяльність і намагаємось заробити якісь гроші. Наші джерела фінансування зараз – це інтернет-магазин Femenshop та благодійні внески, які ми приймаємо з усього світу від людей, які нас підтримують. Я не буду соромитися і скажу, що жіночому руху FEMEN дійсно потрібні гроші, і ми шукаємо їх, бо наша діяльність зараз розвивається у всьому світі. Я можу сказати, що для розвитку нашої боротьби, для боротьби за жіночі права я би взяла гроші навіть у диявола.

ВВС Україна: Якими є плани FEMEN? Чим FEMEN літа 2014 року, на вашу думку, відрізнятиметься від FEMEN літа 2013 року?

Інна Шевченко: Кожен день, кожну хвилину ми удосконалюємо нашу тактику і стратегію, знаходимо нові шляхи атаки на наших ворогів. FEMEN зараз розвивається у всьому світі. Наш план – окупувати весь світ FEMEN-діяльністю, жіночою діяльністю, об’єднати жінок у всьому світі і таким чином підготувати велику жіночу революцію, яка відбудеться дуже скоро.

ВВС Україна: Уже за рік?

Інна Шевченко: Коли вона станеться, я поки не прогнозуватиму. Але ми готуємося дуже серйозно.

З Інною Шевченко розмовляв Святослав Хоменко. ВВС Україна.

Щоденний Львів

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів