Архів новин

Янукович "почує кожного"

Обіцянка Президента Віктора Януковича «почути кожного» збувається – українські політики, журналісти та бізнесмени все частіше заявляють про те, що їх таємно прослуховують, пише Ірина Соломко у №4 журналу Корреспондент від 1 лютого 2013 року. 21 січня Арсеній Яценюк, один з лідерів опозиції, мав зустрітися з послами іноземних держав. Політик збирався критикувати Президента Віктора Януковича і його команду. Але не встиг. 20 січня генпрокурор Віктор Пшонка несподівано провів розмову з представниками іноземних держав. На ній він спробував обґрунтувати причетність колишнього прем'єра Юлії Тимошенко до вбивства екс-нардепа Євгена Щербаня.

Опозиціонер вважає, що Генпрокуратура невипадково провела свою зустріч, організувавши її в авральному режимі у вихідний день – неділю. Влада намагалася випередити Яценюка, і допомогло їй у цьому те, що телефони його близького оточення прослуховувалися. Так, переконаний політик, ГПУ дізналася про його плани.

"Вони наші телефони слухають, знають, що ми будемо робити, і намагаються випередити", – упевнений Яценюк.

Тема прослуховування та інших методів прихованого отримання інформації в останні місяці в Україні стала неймовірно актуальною. В інтернеті з'явилася ціла низка "зливів" – випадків оприлюднення електронного листування, записів телефонних розмов або таємно знятого відео, – об'єктами яких стали опозиційні діячі.

Політики, бізнесмени і навіть журналісти перестали відкрито спілкуватися по телефону та електронною поштою, стверджуючи, що їхні дзвінки прослуховують, а пошту читають. Багато хто взявся за пошуки найбільш безпечних каналів передання інформації.

На думку тих, хто опинився в центрі подій, владна команда повернулася в часи "пізнього" Леоніда Кучми, коли різні "скандали з прослуховуванням", угодні господареві Банкової, були звичайною справою.

"За останні два роки влада створила потужну машину. Її завдання – слухати опонентів режиму, збирати інформацію, щоб потім використовувати її проти ворогів. І це завдання успішно виконується", – упевнений Яценюк.

Життя напоказ

2013-й розпочався відразу кількома гучними скандалами, пов'язаними з незаконним збором інформації. Після Різдва в інтернеті була викладена розмова екс-прем'єра Юлії Тимошенко з її чоловіком Олександром, який живе у Чехії. У короткій розмові він розповів, як відзначив свята, а Леді Ю відповіла, що чекає рішення Євросуду, і лаяла свого українського суддю.

Незадовго до цього в Мережі з'явився сайт zhuzhaleaks.com, названий на честь домашнього прізвиська дочки Тимошенко Євгенії – Жужа. На цьому ресурсі невідомі виклали сотню особистих листів зі зламаної скриньки електронної пошти молодшої Тимошенко. Зокрема, там є листування Євгенії з її новим бойфрендом, Артуром Чечоткіним, а також рахунки з дорогої німецької клініки Шаріте (на 680 тис. євро за місяць лікування), фахівці якої консультували екс-прем'єра в харківській лікарні.

Сергій Власенко, нардеп й один із захисників Леді Ю, називає появу сайту провокацією з боку влади. Він не сумнівається в тому, що поштову скриньку дочки його підзахисної зламали, а виклавши оригінальну переписку в Мережу, доповнили її сфабрикованими матеріалами, такими, що ганьблять екс-прем'єра та її сім'ю.

"Одна з таких підробок – це рахунок з Шаріте. Таким чином, йде персональна дискредитація людей з оточення Тимошенко", – додає адвокат.

Власенко з'ясував, що сайт обслуговує такий собі киянин Вадим Курилович. Після того як адвокат оприлюднив це прізвище, той вийшов на зв'язок і, як стверджує Власенко, заперечував свою причетність до ресурсу.

Нардеп упевнений, що і сам він цікавий спецслужбам. Під час телефонних розмов він постійно чує шуми, а зв'язок періодично обривається. "Я консультувався з фахівцями, вони мені сказали, що це ознаки того, що мене слухають", – говорить адвокат. Цікаво, що в ході розмови з Корреспондентом зв'язок теж обірвався. "Майор, напевно, втомився слухати", – пожартував Власенко, коли зв'язок відновився.

25 січня про втручання в особисте життя заявив нардеп-бютівець Роман Забзалюк, відомий тим, що розкрив методи підкупу депутатів провладними силами у ВР попереднього скликання. Колишній офіцер, що служив в Афганістані, він виявив в Мережі відео свого тренування з рукопашного бою у дворі будинку. Після цього депутат знайшов і відеожучок – спецзасіб відеозапису виробництва міноборони Росії. "Я під контролем спецслужб", – вважає Забзалюк.

Боротися з цим Яценюк вирішив радикально: відмовився від мобільного та спілкується винятково за допомогою комп'ютерної програми Skype. Опозиціонер розповідає, що, як тільки він зробив це, його розмови перестали з'являтися на сайті daily.ua.

Під контролем і його "шеф" Яценюк. Боротися з цим лідер опозиції вирішив радикально: відмовився від мобільного та спілкується винятково за допомогою комп'ютерної програми Skype. Опозиціонер розповідає, що, як тільки він зробив це, його розмови перестали з'являтися на сайті daily.ua.

Цей ресурс, за словами Олега Рибачука, колишнього соратника екс-президента Віктора Ющенка, нині – керівника громадської організації Новий громадянин і руху Чесно, пов'язаний з Адміністрацією Президента. Про що, на думку громадського діяча, свідчить той факт, що саме на daily.ua регулярно з'являються записи розмов опозиційних політиків, активістів чи журналістів.

На сайті відсутня інформація про редакцію, її місцезнаходження, і немає ніяких контактів, крім електронної адреси. Корреспондент написав на цей імейл запит із проханням прокоментувати, звідки співробітники сайту отримують інформацію конфіденційного плану, але на момент здачі номера відповіді не отримав.

Страждають від зловмисників, які таємно збирають інформацію, не тільки опозиційні політики. Все частіше присутність Великого брата відчувають журналісти та громадські діячі.

Наприклад, Єгор Соболєв, активіст і керівник бюро журналістських розслідувань Свідомо, став жертвою інформації, у якій були підтасовані вельми конфіденційні дані. Отримати їх, за словами Соболєва, можна було тільки в ході незаконного зняття інформації.

"Дуже важливо, щоб мені вірили, а такими діями влада намагається цю віру підірвати", – вважає активіст.

У січні журналісти інтернет-видання Українська правда Сергій Лещенко та Мустафа Найєм заявили, що невідомі отримали доступ до їхніх електронних поштових скриньок. Лещенко вважає, що в його випадку зломники намагалися зрозуміти, хто надіслав йому матеріали, що лягли в основу резонансного розслідування про внутрішнє оздоблення Межигір'я – резиденції, де сьогодні мешкає Президент.

Артем Соколенко, координатор журналістського руху Стоп цензурі, стверджує, що спецслужби читають їхню інтернет-розсилку, в якій обговорюються акції і заяви. Як доказ активіст показує "зливи" на тому ж сайті daily.ua.

Так, тут з'явився розмова Соколенка з одним відомим адвокатом, в ході якої співрозмовники обговорювали створення спецсайтів для оприлюднення резонансних і неоднозначних рішень українських судів. Причому в спотвореному вигляді.

"Було повідомлення, що Стоп цензурі фінансує БЮТ, оскільки цей адвокат вів якісь справи по Юлії Тимошенко", – розповідає координатор руху.

Більшість бізнесменів, які входять до Топ-100 найбагатших українців, воліють не розмовляти по мобільних

Приклад низки вітчизняних мультимільйонерів, з якими знайомий Корреспондент, свідчить, що тема конфіденційності переговорів актуальна не тільки для політиків та журналістів. Більшість бізнесменів, які входять до Топ-100 найбагатших українців, воліють не розмовляти по мобільних. У відповідь на дзвінки, що надходять, вони передзвонюють з інших телефонів з функцією приховування номера.

Ті, хто потрапляє в конфліктні ситуації з іншими бізнесменами або контролювальними органами, постійно змінюють номери. Багато хто з них уникає критичних висловлювань – в тому числі на адресу влади, – пояснюючи під час особистої зустрічі, що не можуть собі дозволити такі висловлювання по телефону.

Втім, небезпечними можуть стати не тільки засоби комунікації, але навіть місця, де відбуваються бесіди. За словами політтехнолога Тараса Березовця, який має досвід роботи з представниками вищих ешелонів влади, ще з часів Кучми спецслужби стали контролювати низку ресторанів у центрі міста, де збираються нардепи і чиновники Кабміну. Там, мовляв, багато жучків, а деякі офіціанти завербовані.

Говоріть і показуйте

Джерела Яценюка в СБУ розповіли політику, що всі "зливи" – справа рук групи, спеціально створеної в цьому відомстві. Вона збирає інформацію не тільки щодо ключових опозиціонерів і їхнього оточення.

"Слухати" кого завгодно і як завгодно ці підрозділи не можуть: для початку таких дій треба, щоб проти об'єкта було відкрито оперативно-розшукову справу. Але в реальності законні обмеження можна проігнорувати чи обійти

СБУ згадана невипадково. Саме ця служба, поряд з МВС і податковою, має законне право використовувати спецтехніку для прослуховування. Втім, "слухати" кого завгодно і як завгодно ці підрозділи не можуть: для початку таких дій треба, щоб проти об'єкта було відкрито оперативно-розшукову справу. Але в реальності законні обмеження можна проігнорувати чи обійти.

Так, Стас Речинський, екс-глава прес-служби СБУ, а тепер – редактор сайту ОРД, який публікує матеріали про порушення в правоохоронних органах, каже: його теж слухали. І робили це майже за законом, тобто заради санкції на прослуховування представники спецслужб відкривали проти Речинського справи, які журналіст називає липовими. Наприклад, в одній з них, у якій фігурував ще й Лещенко, йшлося, за інформацією головного редактора ОРД, про контрабанду покришок в Луганській області.

Валентин Наливайченко, нардеп-опозиціонер і колишній глава СБУ, зазначає, що сьогодні спецслужби у справі таємного знімання інформації надзвичайно активізувалися. Він займав посаду глави служби при президенті Ющенку, і каже, що тоді слухали лише оперативні підрозділи його відомства і ніякі інші. Всю спецтехніку, яка була в МВС і податківців, у той час передали головній спецслужбі, керівництву якої глава держави довіряв. СБУ тоді активно протидіяла і кримінальним структурам, які намагалися організувати нелегальне прослуховування.

А зараз, за словами Наливайченка, крім СБУ, до справи знову підключилася міліція і податківці, а прокуратура не надто ретельно контролює законність застосування спецзасобів.

Ситуація посилюється тим, що стати "почутою" може фактично будь-яка людина, яка має мобільний. Для цього не потрібна окрема апаратура – достатньо отримати доступ до тієї, що за законом встановлена ??на майданчиках мобільних операторів для оперативно-розшукових заходів.

Представники компаній Київстар і МТС, лідерів ринку мобільного зв'язку, запевнили Корреспондент, що вони захищають абонентів. Так, за словами Дмитра Вінцевича, начальника департаменту безпеки МТС Україна, зловмисники можуть підслухати розмову тільки через ефір. Але оскільки інформація передається в зашифрованому вигляді, щоб почути бесіду, мало перехопити радіохвилі, потрібно ще її розкодувати. Все це дорого і вимагає багато зусиль.

Є інший шлях – апаратура правоохоронців. Співробітники компаній мобільного зв'язку до неї доступу не мають, а ось спецслужби можуть використати за наявності судового рішення. І робота організована так, що оператор не знає, хто, коли і кого прослуховує

Однак є інший шлях – апаратура правоохоронців. Співробітники компаній мобільного зв'язку до неї доступу не мають, а ось спецслужби можуть використати за наявності судового рішення. І робота організована так, що оператор не знає, хто, коли і кого прослуховує.

"Таким чином, отримавши дозвіл суду, спецслужби ведуть прослуховування, не повідомляючи нам про це", – каже Вінцевич.

Втім, будь-яке знімання інформації по телефону вимагає серйозної роботи з розшифровки. Яценюк вважає, що саме через те, що влада активно "слухає" своїх опонентів, у неї з'явилися проблеми з обробкою отриманих даних. Тому, за його словами, вітчизняні спецслужби сьогодні активно переманюють фахівців-аналітиків з Росії.

Речинський уточнює, що проблеми з розшифровкою привели до того, що все більшого поширення набуває злом і моніторинг особистої пошти – це простіше й ефективніше.

Так, Лещенко отримав повідомлення з додатком по електронній пошті, в якому йому пропонували завантажити якісь матеріали, що були в саморозпакувальному архіві 7zip. Як потім з'ясував журналіст, у файлі містився вірус, який намагається встановити повний контроль над комп'ютером користувача.

Корреспондент звернувся з офіційними запитами до МВС і СБУ з проханням прокоментувати ситуацію і відповісти на звинувачення опозиції, але на момент здачі номера відповіді так і не отримав.

Сміх крізь сльози

Тим часом політики та журналісти потроху звикають до свого "піднаглядного" становища. Наприклад, Соболєв переймає досвід голлівудських фільмів і веде важливі розмови, що стосуються організації різних акцій на вулицях, тільки вимкнувши попередньо мобільний.

Рибачук, у свою чергу, захищається тим, що, розмовляючи по телефону або з колегами в офісі, запускає неправдиву інформацію. "Хай розбираються, де правда, а де брехня", – сміється він.

Для більшої безпеки Вінцевич пропонує користуватися пристроями та сервісом BlackBerry, у яких один з найскладніших алгоритмів шифрування. Також існують особливі приставки і спеціальні моделі телефонів, що забезпечують додатковий захист.

"Але це шифрування буде підтримуватися тільки між сумісними пристроями – під час дзвінка на звичайний телефон розмова матиме звичайну захист", – попереджає експерт.

А ось Наливайченко закликає людей, які мають побоювання і докази того, що їх слухають, писати заяви в прокуратуру. Політик переконаний, що потрібно повернути і парламентський контроль над цією діяльністю правоохоронних органів, який був раніше.

А в Раді варто провести слухання й отримати відповідні звіти, щоб з'ясувати у представників спецслужб, скількох українців сьогодні "контролюють", на якій підставі і що далі відбувається з матеріалами цих справ.

"І я б не радив людям при владі особливо тішитися, думаючи, що вони захищені. Там, де незаконно слухають опонентів, так само слухають і своїх", – упевнений екс-глава СБУ.

Схоже, можновладці самі це розуміють. За словами Валерія Калниша, головного редактора газети Коммерсант, чужих вух побоюється навіть Ренат Кузьмін, перший заступник генпрокурора. У цьому журналіст переконався, коли брав інтерв'ю у цієї людини в її кабінеті. Під час розмови дуже голосно грало радіо, а сам Кузьмін говорив дуже тихо.

"З цього можна зробити припущення, що до кінця Кузьмін не довіряє нікому. Навіть власному кабінету", – зазначає Калниш.

Кореспондент

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів