Архів новин

ЛОДА запроваджує новий порядок публічного інформування про свої акти

На сьогоднішній запит Львівського прес-клубу щодо доступу до повного тексту розпорядження голови ЛОДА "Про затвердження Порядку оприлюднення актів обласної державної адміністрації" сектор публічної інформації Львівської облдержадміністрації оперативно надав вичерпну відповідь. Подаємо повний текст документа:

"РОЗПОРЯДЖЕННЯ ГОЛОВИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
від “23” грудня 2011 року № 1365/0/5-11 м. Львів

Про затвердження Порядку оприлюднення актів обласної державної адміністрації

Відповідно до статті 57 Конституції України, статті 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 12 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», статей 6, 17 Закону України «Про інформацію» та керуючись Указом Президента України від 03.10.92 № 493/2 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» (зі змінами та доповненнями) і постановами Кабінету Міністрів України від 28.12.92 № 731 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» (зі змінами та доповненнями) та від 03.11.2010 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики»З метою впорядкування офіційного оприлюднення актів, прийнятих обласною державною адміністрацією, визначення порядку набрання ними чинності:
1. Затвердити Порядок оприлюднення актів обласної державної адміністрації, що додається.
2. Головному управлінню з питань внутрішньої політики, преси та інформації обласної державної адміністрації у двомісячний термін:
2.1. Розробити та затвердити Регіональну програму розвитку інформаційного простору Львівської області на 2012-2016 роки.
2.2. Провести відкритий конкурс серед друкованих засобів масової інформації області, за підсумками якого укласти угоду з його переможцем на 2012 рік
щодо офіційного опублікування актів обласної державної адміністрації;
3. Подати на державну реєстрацію до Головного управління юстиції у Львівській області.
4. Порядок оприлюднення актів обласної державної адміністрації набуває чинності з 1 квітня 2012 року.
5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови – керівника апарату обласної державної адміністрації.

Перший заступник голови обласної державної адміністрації /підпис/ Б.М. МАТОЛИЧ

ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядження голови обласної державної адміністрації
від ______________ 201__ року
№ ______________

ПОРЯДОК оприлюднення актів обласної державної адміністрації
1. Загальні положення
1.1. Порядок оприлюднення актів обласної державної адміністрації (надалі – Порядок) визначає принципи і механізм офіційного оприлюднення актів обласної державної адміністрації через друковані засоби масової інформації та мережу Інтернет з метою всебічного та об’єктивного висвітлення діяльності обласної державної адміністрації, а також способи набуття ними чинності.
Оприлюднення в друкованих засобах масової інформації та мережі Інтернет інформації про діяльність обласної державної адміністрації здійснюється з метою підвищення ефективності та прозорості діяльності обласної державної адміністрації шляхом впровадження та використання сучасних інформаційних технологій для надання інформаційних та інших послуг громадськості, забезпечення її впливу на процеси, що відбуваються на території області.
1.2. Обласна державна адміністрація в межах своїх повноважень приймає нормативно-правові акти, у тому числі регуляторні акти, правові акти індивідуальної дії та внутрішньоорганізаційні акти.
1.2.1. Нормативно-правовий акт – це офіційний письмовий документ, прийнятий уповноваженим на це суб’єктом нормотворення у визначеній законодавством формі та за встановленою законодавством процедурою, спрямований на регулювання суспільних відносин, що містить норми права, має неперсоніфікований характер і розрахований на неодноразове застосування.
1.2.2. Регуляторний акт – це:
прийнятий обласною державною адміністрацією або її структурним підрозділом нормативно-правовий акт, який загалом або його окремі положення спрямовані на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між обласною державною адміністрацією та суб'єктами господарювання;
прийнятий обласною державною адміністрацією або її структурним підрозділом інший офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, застосовується неодноразово та діє щодо невизначеного кола осіб і який або його окремі положення спрямовані на правове регулювання господарських та (або) адміністративних відносин між обласною державною адміністрацією та суб'єктами господарювання, незалежно від того, чи вважається цей документ згідно із законом, що регулює відносини у відповідній сфері, нормативно-правовим актом.
1.2.3. Правовий акт індивідуальної дії – це прийнятий обласною державною адміністрацією або її структурним підрозділом у межах своєї компетенції офіційний письмовий документ:
що має персональний характер;
дія якого вичерпується одноразовим застосуванням (крім актів про затвердження положень, інструкцій та інших, що містять правові норми);
оперативно-розпорядчого характеру.
1.2.4. Внутрішньоорганізаційний акт – це прийнятий обласною державною адміністрацією або її структурним підрозділом у межах своєї компетенції офіційний письмовий документ, спрямований на організацію роботи і визначення структури, її вдосконалення, добору й розстановки кадрів, планування й координації роботи, ухвалення рішень на певний період або на проведення конкретних заходів, операцій, надання практичної допомоги підпорядкованим підрозділам i працівникам, на взаємодію з іншими службами, узагальнення й поширення передового досвіду, контроль i перевірку виконання, заохочення працівників, їх атестування, використання дисциплінарної практики тощо.
1.3. Чинні нормативно-правові, у тому числі регуляторні, акти обласної державної адміністрації, можуть бути змінені або доповнені лише нормативно-правовими або регуляторними актами такого ж виду.
Нормативно-правові, у тому числі регуляторні, акти про зміни, доповнення чи скасування інших нормативно-правових або регуляторних актів, набувають чинності в тому ж порядку, що і нормативно-правові та регуляторні акти, які змінюються, доповнюються чи скасовуються.
1.4. Нормативно-правові, у тому числі регуляторні, акти та правові акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних) обласної державної адміністрації підлягають опублікуванню в офіційному друкованому виданні та розміщенню на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.
1.4.1. Офіційним друкованим виданням обласної державної адміністрації є друкований засіб масової інформації, визначений окремим розпорядженням голови обласної державної адміністрації, який обраний за результатами відкритого конкурсу та з яким, за результатами цього конкурсу, укладена угода про офіційне оприлюднення актів обласної державної адміністрації (далі – офіційне видання обласної державної адміністрації).
Вимоги до друкованих засобів масової інформації, які матимуть право брати участь у конкурсі щодо офіційного оприлюднення актів обласної державної адміністрації, щорічно затверджуються наказом начальника головного управління з питань внутрішньої політики, преси та інформації обласної державної адміністрації та оприлюднюються на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації невідкладно, але не пізніше п’яти днів з дня затвердження документа.
Інформація про друкований засіб масової інформації, з яким укладена угода про офіційне оприлюднення актів обласної державної адміністрації, оприлюднюється у місцевих засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.
1.4.2. Офіційний веб-сайт обласної державної адміністрації – це сукупність програмних та апаратних засобів з унікальною адресою (www.loda.gov.ua) у мережі Інтернет разом з інформаційними ресурсами, що є одним з офіційних джерел надання інформації обласною державною адміністрацією (далі – офіційний веб-сайт обласної державної адміністрації).
1.5. Не менше трьох примірників кожного номера офіційного друкованого видання, у якому оприлюднені акти обласної державної адміністрації, в обов’язковому порядку надсилаються в обласну універсальну наукову бібліотеку і не менше одного примірника – до сектору публічної інформації головного управління з питань внутрішньої політики, преси та інформації обласної державної адміністрації та в бібліотеки районних центрів області.
1.6. Акти обласної державної адміністрації можуть бути опубліковані в інших друкованих виданнях лише після їх опублікування в офіційному друкованому виданні та розміщення на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.
1.7. Акти обласної державної адміністрації, опубліковані в інших друкованих виданнях, мають інформаційний характер і не можуть бути використані для офіційного застосування.
1.8. Нормативно-правові, у тому числі регуляторні, акти та правові акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних актів та актів для службового користування) обласної державної адміністрації підлягають обов’язковому оприлюдненню невідкладно, але не пізніше п’яти днів з дня затвердження документа. Така ж інформація розміщується на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації із зазначенням дати оприлюднення і оновлення інформації.
Невідкладному оприлюдненню підлягає будь-яка інформація про факти, що загрожують життю, здоров’ю та/або майну осіб, і про заходи, які застосовуються у зв’язку з цим.

2. Порядок оприлюднення актів обласної державної адміністрації та набрання ними чинності

2.1. Нормативно-правові, у тому числі регуляторні, акти та правові акти індивідуальної дії, підлягають опублікуванню в офіційному друкованому виданні невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа.
2.2. Нормативно-правові акти обласної державної адміністрації, які підлягають державній реєстрації у Головному управлінні юстиції у Львівській області в установленому порядку, набирають чинності через 10 днів після державної реєстрації в Головному управлінні юстиції у Львівській області, якщо самими актами не встановлено пізніший термін введення їх у дію.
2.3. Нормативно-правові акти обласної державної адміністрації, що зачіпають права, свободи і законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, підлягають оприлюдненню і набирають чинності з моменту їх офіційного оприлюднення, якщо самими актами не встановлено пізніший термін введення їх у дію.
2.4. Акти обласної державної адміністрацій, які відповідно до закону є регуляторними актами, оприлюднюються у порядку, встановленому статтею 12 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».
2.5. При опублікуванні зареєстрованого нормативно-правового акта посилання на дату і номер державної реєстрації є обов’язковим.
2.6. Нормативно-правові акти можуть бути доведені до відома населення в інших засобах масової інформації лише після їх офіційного оприлюднення відповідно до цього Порядку.
2.7. Акти ненормативного характеру та правові акти індивідуальної дії обласної державної адміністрації набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо самими актами не встановлений більш пізній термін введення їх у дію, та підлягають обов’язковому опублікуванню в офіційному друкованому виданні обласної державної адміністрації невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа, відповідно до цього Порядку.
2.8. Не підлягають опублікуванню лише внутрішньоорганізаційні акти та акти для службового користування обласної державної адміністрації.
2.9. Надання копій нормативно-правових, у тому числі регуляторних, актів, правових актів індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних) обласної державної адміністрації для їх офіційного застосування у відповідь на запити на інформацію громадськості забезпечується сектором публічної інформації головного управління з питань внутрішньої політики, преси та інформації обласної державної адміністрації, відповідно до вимог та в терміни, передбачені Законом України «Про доступ до публічної інформації».

3. Розміщення актів обласної державної адміністрації на офіційному веб-сайті

3.1. Усі акти обласної державної адміністрації (крім внутрішньоорганізаційних актів та актів для службового користування) підлягають розміщенню на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації.
Акти обласної державної адміністрації розміщуються на офіційному веб-сайті невідкладно, але не пізніше п’яти робочих днів з дня затвердження документа.
3.2. У текстах актів обласної державної адміністрації, розміщених на офіційному веб-сайті, повинна міститися дата та номер офіційного друкованого видання, у якому вони опубліковані, а також дата оновлення інформації.
3.3. При розміщенні на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Львівській області нормативно-правового акта посилання на дату і номер державної реєстрації є обов’язковим.

4. Оприлюднення проектів нормативно-правових та регуляторних актів обласної державної адміністрації

4.1. Проекти нормативно-правових актів обласної державної адміністрації, що підлягають обговоренню, обов’язково оприлюднюються на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації із зазначенням дати оприлюднення документа і дати оновлення інформації не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.


4.2. В обов’язковому порядку проводяться консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення щодо:
проектів нормативно-правових актів, що мають важливе суспільне значення і стосуються конституційних прав, свобод, інтересів і обов’язків громадян, а також актів, якими передбачається надання пільг чи встановлення обмежень для суб’єктів господарювання та інститутів громадянського суспільства, здійснення повноважень місцевого самоврядування, делегованих обласній державній адміністрації обласною радою;
проектів регуляторних актів;
проектів державних і регіональних програм економічного, соціального і культурного розвитку, рішень стосовно стану їх виконання;
звітів головних розпорядників бюджетних коштів про їх витрачання за минулий рік.
Консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення в обласній державній адміністрації проводяться відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної адміністрації».
4.3. Проекти нормативно-правових актів обласної державної адміністрації, які відповідно до закону є регуляторними актами, оприлюднюються на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації у порядку, встановленому Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Заступник голови – керівник апарату
обласної державної адміністрації /підпис/ О.В. ГУЗАР

Львівський прес-клуб

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів