Архів новин

Ющенко шкодує, що "помаранчева команда" не мала спільного статуту і проситься в опозицію хоч би й останнім...

Екс-президент Віктор Ющенко вважає головною причиною невдачі "помаранчевої" команди при владі те, що коаліція демократичних сил, яку привів до влади третій президент, не мала спільного статуту.

"Президентство - найскладніший період мого професійного життя, він почався з того, що в політику я привів, можливо, одразу не менш як 10-12 партій, різних. Я не привів одну політичну силу, привів весь фронт, який називався "Демократичні сили України": з дванадцятьма статутами, з дванадцятьма амбіціями, з дванадцятьма баченнями політики українських реформ", - зазначив Ющенко на "5 каналі".

"Коли почалося формування не тільки влади, а й самого урядового курсу, повсякденної політики, звичайно, багато тих людей, які прийшли зі мною у владу, бачили по-іншому план для України. Почалася велика внутрішня боротьба. Очевидно, це були різні люди, очевидно, одні готові були до реформ, інші - ні, одні прийшли з одним баченням ключових фундаментальних питань, інші - з відомим консерватизмом. І тому те, що сталося потім у системі демократичних сил, - ці складні відносини і самопоїдання, зазвичай, воно не на Банковій було, воно в інших просторах було, звичайно, це сумно. Але швидше за все це навіть логічно, тому що без єдиного політичного статуту утримати коаліцію 10-12 партій неможливо", - пояснює третій президент.

Ющенко вважає, що роки його президентства були найкращими роками українського економічного розвитку, і в найближчі 10-15 років не вдасться провести економічно соціальну політику, яка була характерна для цих 5 років.

"Думаю, що нам у найближчі 10-15 років не вдасться провести економічно соціальну політику, яка була характерна для цих 5 років. Це найкращі роки українського економічного розвитку", - заявив Ющенко.

"Ми привели 30 мільярдів інвестицій, ми створили мільйони робочих місць. Коли я прийшов, мінімальна пенсія була 50 гривень, коли я пішов, мінімальна пенсія була 500 гривень. Я цим пишаюся", - зазначив екс-президент.

"Можна бути талановитим економістом, але програти популізму, програти солодкій політиці, програти політиці, яка каже: я завтра дам вам блага, а хтось каже: даруйте, нам треба ставити націю, нам треба працювати, консолідуватися. Популізм, як правило, на короткій дистанції перемагає", - додав Ющенко.

Зазначимо, що у партії "Наша Україна" за останні півроку виникло кілька серйозних конфліктів через її голову Віктора Ющенка. Як розповіли співрозмовники видання, за останні півроку в партії було як мінімум чотири серйозні конфлікти між Ющенком та іншими керівниками партії.

Зокрема - з головою політради, екс-головою СБУ Валентином Наливайченком і головою центрального виконавчого комітету партії, екс-головою ДП "Укрспецекспорт" Сергієм Бондарчуком. Віктор Ющенко не боїться опинитися поряд з колишнім прем'єром Юлією Тимошенко. Відповідаючи на запитання, чи боїться він опинитися поряд з ув’язненою Тимошенко, Ющенко сказав: "Ні". "А за що?" - додав він. При цьому Ющенко не відкинув того, що Тимошенко, "можливо", стане наступним президентом України. Екс-президент заявив, що "завжди цінував відносини" з Тимошенко.

Ющенко також зазначив, що 2004 рік і Помаранчева революція навчили Віктора Януковича "рахуватися з думкою інших людей". Янукович же, за словами Ющенка, навчив його тому, що "опозиція - це теж Україна". Екс-президент повідомив, що нинішній президент "апелює до колишніх".

У справі про отруєння екс-президента Віктора Ющенка Генпрокуратура володіє всіма інструментами. "Нема людини, якій би я не простив", - зазначив він, додавши, що простив навіть тих, хто його отруїв. При цьому Ющенко підтвердив, що знає, хто його отруїв. "Головне простити, бо в цьому є сила. Не забути, це інше, але простити", - додав екс-президент. Він також висловив переконання, що українці таки дізнаються, хто його отруїв: "Думаю, що так (дізнаються)… Безумовно, тут треба витримати формальну сторону цього питання, це повинен сказати суд. Бо все решта буде інтерпретовано".

"Із років останніх шести Генпрокуратура чотири рази засвідчувала: факт отруєння встановлено. Прокуратура отримала належні висновки, дізнання… І тому, я думаю, що на сьогодні прокуратура володіє тим інструментом, яким вона ще, наприклад, років 4-5 не володіла", - заявив Ющенко.

При цьому екс-президент зазначив, що розкаже правду про отруєння в своїй книзі, яку зараз пише. Народний депутат Давид Жванія дав прокуратурі свідчення про те, що скандал навколо отруєння Віктора Ющенка у 2004 році - ідея його передвиборного штабу. Про це повідомив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

Зазначимо, генпрокурор України Віктор Пшонка припускає, що справа про отруєння екс-президента Віктора Ющенка може бути закрита. "Ющенко повинен здати кров для того, щоб відповісти на запитання: було його отруєно чи ні", - сказав генпрокурор.

Віктор Пшонка неодноразово підтверджував намір провести додатковий аналіз крові Ющенка в рамках розслідування цієї справи. У грудні 2010 року Пшонка припустив, що отруєння Ющенка в 2004 році не було, підкресливши, що для встановлення істини необхідний повторний аналіз крові постраждалого.

Віктор Ющенко заявляє, що якщо опозиція домовиться про формування єдиного виборчого списку, то він буде готовий зайняти в ньому будь-яку позицію, навіть останню. "Зараз ми ведемо переговори політичні, з чотирма політичними силами. Я більше сьогодні приєднався до того б, якщо ми породимо консолідацію демократичних, патріотичних сил, я готовий у цій консолідації зайняти будь-яку позицію, навіть саму крайню", - сказав Ющенко.

Тимчасом екс-президент заявив, що не відносить себе до опозиції, вважаючи себе незалежним політиком. "Я незалежний. Опозиція - це ті, хто втілює себе проти влади. А я говорю - для мене ця влада така ж, як і для більшості моєї нації або політичних сил в опозиції, але сказати, що влада у нас погана, і далі більше нічого не говорити, і бути при цьому в опозиції, я думаю, що це позиція не до кінця сформульована. І тому мало бути в опозиції, потрібно ще говорити про той концепт, той план, по якому ми повинні піти", - підкреслив Ющенко.

Зазначимо, керівництво партій "Батьківщина" і "Фронт Змін" обговорює можливість створення спільного списку кандидатів у народні депутати.

"Найбільші партії, які представлені в Комітеті опору диктатурі, планують скласти не тільки загальний список кандидатів у депутати за мажоритарними округами, а й загальний партійний список, щоб йти у парламент потужною колоною", - повідомив перший заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв.

Newsru.ua

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів