Архів новин

"Заслання" Клюєва в РНБО могло статися через претензії до нього Януковича

Президент Віктор Янукович підписав 14 лютого низку кадрових указів. Перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв був призначений секретарем Ради національної безпеки і оборони, змінивши на цій посаді Раїсу Богатирьову. В свою чергу Богатирьова перейшла на роботу в уряд - президент призначив її віце-прем'єром - міністром охорони здоров'я. Більшість спостерігачів називають переведення Клюєва в Радбез "засланням", однак губляться в здогадах щодо того, що стало причиною ротації. Наступника Андрія Клюєва у Кабінеті міністрів поки що не призначено. Експерти зазначають, що майбутній перший віце-прем'єр має всі шанси очолити список Партії регіонів на парламентських виборах, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Призначення Богатирьової до МОЗ було цілком очікуваним. Про це давно говорилося, а посада ідеально відповідає її побажанням. Але з Клюєвим - повна несподіванка. Завжди вважалося, що ризиків для його посади немає", - прокоментував кадрові укази голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Джерело видання в Адміністрації президента (АП) запевнило, що призначення Клюєва в Радбез має на меті прискорити реформи в силовому блоці. "Рішення президента покликане посилити РНБО. Радбез повинен відродити колишню міць і поліпшити якість проведення реформ. У першу чергу діяльність Клюєва буде зосереджена на реформуванні збройних сил та ОПК, на створення компактної і мобільної армії", - пояснив представник АП.

Пізніше, на церемонії представлення Клюєва апарату Радбезу, президент також згадав, що секретар РНБО буде курирувати діяльність силовиків. Це обґрунтування, втім, не пояснює необхідність переведення Андрія Клюєва на нову посаду - на посаді першого віце-прем'єра він курирував силові відомства і мав більше повноважень для реформування Міноборони.

Тим часом інший співрозмовник газети в АП зазначив, що є ще одна причина для виключення Андрія Клюєва зі складу уряду. "Ми ж боремося з корупцією і стежимо за повідомленнями про це", - зазначив чиновник, відмовившись уточнювати деталі.

Колишній перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш (2008-2011 роки) також засумнівався в тому, що Радбез займеться реформою армії. "Проведена Адміністрацією президента реформа РНБО повністю зруйнувала колишній Радбез. Його апарат скорочено до 90 осіб, з нього пішли кращі люди. Відновити кадровий склад настільки, щоб забезпечити серйозну аналітику, буде неймовірно складно", - упевнений пан Гавриш.

Володимир Фесенко, коментуючи перехід пана Клюєва з Кабміну до Радбезу, також використовує термін "заслання". Він, як і джерело газети в АП, вважає - однією з головних причин ротації стали якісь не відомі широкій громадськості претензії голови держави до першого віце-прем'єра. "Президенту могли покласти на стіл компромат на Клюєва. І не факт, що це зробило керівництво Адміністрації президента. Не слід забувати, що Хорошковський зберігає вплив на СБУ, а СБУ має доступ до президента", - пояснив експерт.

Втім, не всі спостерігачі впевнені в тому, що вчорашня ротація є покаранням для Андрія Клюєва. "Не потрібно розглядати Радбез тільки як місце заслання. Багато чого залежить від відносин секретаря і президента. Якщо вони близькі, а в випадку з Клюєвим і Януковичем ситуація саме така, то роль Радбезу автоматично підвищується, - вважає президент аналітичного центру "Відкрита політика"Ігор Жданов. - Можливо також, що Клюєву доручили зайнятися виборчою кампанією Партії регіонів (він традиційно очолює передвиборний штаб ПР) і сказали піти для цього з поста першого віце-прем'єра, де він був зайнятий державною роботою. А адмінресурсу, щоб усіх вишикувати і щоб всі виконували його вказівки, Клюєву вистачить і на посту секретаря РНБО".

Водночас у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) сумніваються в тому, що міністерська робота заважала Андрію Клюєву виконувати додаткові завдання. "Клюєв і раніше мало втручався в роботу міністерства, доручивши все першому заступнику Вадиму Копилову. Сам він займався стратегічними речами", - запевнило джерело в міністерстві.

Перевірити, чи має намір Андрій Клюєв зробити РНБО впливовим органом, можна буде вже в найближчому майбутньому. "Якщо він прийшов в РНБО всерйоз і надовго, то зіткнеться з необхідністю посилювати апарат Радбезу, заводити туди своїх людей. Якщо цього не буде, це означає, що пост в Радбезі - тимчасовий, Клюєв просто пересиджує тут кампанію", - вважає Ігор Жданов.

Та хоч би які були причини звільнення Андрія Клюєва, рішення президента точно не було заплановано заздалегідь. Це підтверджують співрозмовники видання в АП та уряді. Кабінет міністрів не був підготовлений до відставки першого віце-прем'єра. Володимир Фесенко зазначає, що пан Клюєв курирував низку секторальних напрямів роботи уряду, очолюючи численні робочі групи і координаційні центри, а перед відходом не поклав виконання цих обов'язків на інших чиновників. Зокрема, залишився без куратора стратегічний для української влади напрям європейської інтеграції. "Прибрати таку людину - значить якщо не дезорганізувати роботу уряду, то щонайменше ускладнити її", - зазначає експерт.

Спостерігачі також сходяться на думці, що відставка Андрія Клюєва з уряду не була викликана недоліками в його поточній діяльності. "Андрій Петрович - досвідчений менеджер, при ньому МЕРТ істотно розширив повноваження, домігся успіху в питанні імпортозаміщення та низці інших. Його переведення на нову роботу точно не варто пояснювати недоліками роботи в уряді", - заявив народний депутат, заступник голови фракції ПР Анатолій Кінах.

"Курируючи взаємини з ЄС, Клюєв підтримував тісний контакт з Єврокомісією, намагався формувати позитивний імідж України. Так, підписання договору про асоціацію зірвалося, але звинувачувати в цьому саме Клюєва було б несправедливо", - вважає голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут.

Після ротації, проведеної вчора президентом, в уряді залишилися вакантні посади першого віце-прем'єра і глави МЕРТ. На сьогодні обов'язки міністра виконує Вадим Копилов, але джерело в МЕРТ висловило сумнів у тому, що його можуть підвищити до рівня міністра. Вчора в ЗМІ висловлювалося припущення про те, що місце Андрія Клюєва може посісти перший заступник глави АП Ірина Акімова.

Політолог Фесенко же вважає, що подальша кадрова ротація буде складатися з кількох ланок. Експерт стверджує, що на посаду першого віце-прем'єра претендують двоє нинішніх членів уряду - міністр фінансів Валерій Хорошковський і віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

"Якщо бій за цей пост виграє Тігіпко, це буде знаковою подією, оскільки означатиме, що Тігіпко автоматично очолить передвиборний список ПР", - вважає Володимир Фесенко.

Чутки про прийдешні відставки в Кабміні почали ходити ще минулого року, але ні прем'єр Микола Азаров, ні три його заступника - Клюєв, Борис Колесніков і Сергій Тігіпко - в зоні ризику на той момент, на думку ЗМІ, не перебували.

Зазначимо, що звільнення Клюєва сталося на тлі скандалу, пов'язаного з нецільовим використанням безоплатної допомоги Єврокомісії, в який виявилася втягнутою компанія Клюєва. Скандал розгорівся після публікації інтерв'ю посла Євросоюзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, який розповів про можливість заморожування безкоштовної допомоги Європи.

Варто також зазначити, що бізнес сонячної енергетики Клюєва зареєстровано на траст в Ліхтенштейні, який тісно пов'язаний із сім'єю Януковича.

Крім того, останнім часом експерти протиставляли дві ключові фігури в українському уряді - першого віце-прем'єра Клюєва і нещодавно призначеного міністром фінансів Хорошковського, що належать до різних груп впливу. Хорошковський, вважають експерти, спробує стати головним стратегом фінансової політики, що може зменшити роль Клюєва. Новий міністр фінансів, за даними ЗМІ, тісно пов'язаний з групою бізнесмена Дмитра Фірташа. Відтак сьогоднішнє усунення Клюєва з ключової посади в уряді, очевидно, можна розцінювати як перемогу однієї групи впливу над іншою.

Зазначимо, що раніше Клюєв розглядався навіть як можливий претендент на крісло голови Кабміну. Крім того, він негласно є одним з шести кандидатів на першу позицію в списку Партії регіонів на парламентських виборах.

Перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова, яку ЗМІ називають одним із кандидатів на пост міністра економічного розвитку, заявила, що готова до будь-яких призначень. "Напевно, призначення завжди приходять якоюсь мірою несподівано. Але з іншого боку, призначення - річ абсолютно природна, і кадрові перестановки - це річ буденна, ділова й очікувана", - заявила Акімова в ефірі "5 каналу". "Очікувана, тому що гуманітарний блок в уряді мав бути посилений, і, напевно, поява нового віце-прем'єра, який відповідатиме з гуманітарних питань, може допомогти посиленню цього блоку", - заявила вона.

Щодо можливості свого призначення на пост віце-прем'єра з питань економіки Акімова заявила: "Нехай це інтригою буде трохи відкритою". "Я готова до будь-яких призначень, але на сьогодні, я думаю, що те місце, яке я займаю - секретар Комітету економічних реформ, воно дуже важливе і потрібне", - додала вона.

Акімова також заявила, що її непокоїть падіння рейтингу президента Віктора Януковича. "Це мене хвилює. Але, коли перебуваєш при владі і починаєш робити якісь непопулярні кроки, бо ж далеко не всі кроки були популярними, то втрата в рейтингу певною мірою природна", - заявила співробітниця Адміністрації Януковича.

"Якщо подивитися з іншого боку, то ситуація, коли 98% в рейтингах мав один лідер, напевно, нікого б не влаштувала нікого. Наявність політичної конкуренції - це добре. Рейтинги влади повинні надсилати сигнали про те, як її сприймають люди, і відповідно, які дії повинні здійснюватися", - заявила вона.

Одна з причин, яка могла спровокувати невдоволення Клюєвим і усунення з уряду - це його надто тісні контакти з опозицією і, зокрема, з блоком Тимошенко, пише "Українська правда". Мало хто звернув увагу, що в скандалі із перекуповуванням депутатів, організованому "групою Кожем’якіна", поряд з прізвищами Рибакова і Льовочкіна жодного разу не пролунав Клюєв. Хоча саме він уже багато років відповідальний за "тушок".

Це - наслідок особливих стосунків, які склалися між Клюєвим і Кожем’якіним, а ще раніше - між Клюєвим і Тимошенко. Зокрема, саме за прем’єрства Тимошенко законодавчо було встановлено найвищий в Європі "зелений тариф" для сонячної енергетики, що в майбутньому стала бізнес-жилою Клюєва. А згодом, працюючи першим віце-прем’єром, він не погребував профінансувати родинну справу і коштом бюджету.

Крім того, за словами джерел, Клюєву було поставлено в провину останні події в парламенті. А саме - нездатність відвернути демарш "бютівців", які своїм скандуванням заважали Януковичу виступати на відкритті сесії. Причину кадрових перестановок у керівництві держави варто шукати в нещодавньому корупційному скандалі, пов’язаному із підкупом депутатів Верховної Ради. Про це заявили в прес-службі "Батьківщини", коментуючи звільнення Андрія Клюєва з посади 1-го віце-прем’єра та призначення його секретарем РНБО.

"Розкриття корупційної схеми, яка давно існує в парламенті та безсумнівно курирується людьми Януковича, змусило владу замітати сліди. Саме тому з публічної політики виводять ключових кураторів процесу скупки депутатів", - заявили в "Батьківщині".

Newsru.com

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів