Архів новин

Обласний бюджет-2012 - бюджет знищення місцевого самоврядування - Свобода

30 грудня 2011 року відбулася прес-конференція депутатів фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді на тему: «Обласний бюджет-2012 – бюджет знищення місцевого самоврядування» за участі голови фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Ірини Сех та голови комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Ярослава Качмарика. Депутати вважають, такого нелюдського бюджету Львівщина за роки Незалежності ще не мала, інформує прес-служба ЛОО "Свобода".

Уперше за останні десятиліття скорочується загальний обсяг видатків обласного бюджету – на 73 млн. грн. у порівнянні з очікуваним виконанням бюджету у поточному році. І це – на тлі збільшення видатків за заробітну плату на 17 – 20% та видатків на оплату енергоносіїв на 27% та шалених темпів інфляції.

Наступного року Львівська область отримає вдвічі меншу додаткову дотацію з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів. Не передбачаються і деякі субвенції з державного бюджету інвестиційного характеру: на соціально-економічний розвиток (у 2011 році було 34,8 млн грн), на реалізацію пріоритетів розвитку регіонів (59,2 млн грн), на заробітну плату працівникам бюджетної сфери та поліпшення умов праці медичних працівників та інші субвенції.

«Очевидно, що при уточненні державного бюджету частина цих субвенцій буде передбачена, але ми добре розуміємо, який буде механізм їх розподілу: в ручному режимі, на вигідні владі проекти і під конкретних кандидатів до Верховної Ради, які будуть висуватися від провладної політичної сили та її сателітів, - зазначила Ірина Сех. - Але найбільша небезпека цього бюджету полягає в тому, що він відкрито ставить за мету повне знищення місцевого самоврядування на Львівщині».

При складанні проекту Держбюджету на 2012 рік Кабінет Міністрів України декларував відновлення і зміцнення інституту місцевого самоврядування як найважливішої підвалини демократії та забезпечення його реальної матеріально-фінансової забезпеченості. Насправді, принципи формування дохідної частини місцевих бюджетів не те що не змінилися, а лише погіршилися. Якщо цього року приріст доходів державного бюджету на території області становив 25,2%, то до місцевих бюджетів – лише 10,3%.

Центральна влада пішла шляхом звуження прав місцевого самоврядування та майже повного його позбавлення фінансової незалежності. Зокрема:

на 20,8 млн грн зменшився загальний обсяг трансфертів (дотацій і субвенцій) з державного бюджету;

на 489,3 тис грн, або на 3%, зменшується обсяг власних доходів обласного бюджету, тобто так званого «другого кошика»);

на 33,8 млн грн, або на 24,9 млн грн зменшується обсяг спеціального фонду обласного бюджету через скасування податку на власників транспортних засобів, який зараховувався до обласного бюджету, та власних доходів бюджетних установ.

Очевидно, що саме з метою знищення можливостей місцевого самоврядування обласна державна адміністрація одноособово вирішила скоротити апарат Львівської обласної ради у 2,5 рази: з 71 до 29 працівників. І про це відкрито зазначено у пояснювальній записці до проекту обласного бюджету. Більш ніж удвічі пропонується зменшити видатки на утримання обласної ради. Нагадаємо, що з метою економії бюджетних коштів Львівська обласна рада ще на початку цього року прийняла рішення про скорочення працівників виконавчого апарату на 20%. Але у 2011 році ми не побачили скорочення величезного апарату управлінь облдержадміністрації, який в десятки разів перевищує апарат обласної ради.

Цифри виконання обласного бюджету у 2011 році свідчать про те, що видатки на місцеве самоврядування і так фінансуються за залишковим принципом: якщо у 2011 році видатки на медицину, культуру і соціальний захист зросли відповідно на 10%, 14,4% та 9,1%, то на місцеве самоврядування – лише на 3,1 відсотків. У проекті бюджету-2012 видатки на органи місцевого самоврядування становлять лише 0,2% від загального обсягу видатків обласного бюджету.

У проекті бюджету обласна державна адміністрації не передбачила коштів на програми підтримки місцевого самоврядування: Програму обласного конкурсу мікпропроектів місцевого розвитку, на ремонт приміщень народних домів, на співфінансування Програми ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Хоча зазначене питання обговорювалося і на нарадах у керівництва обласної ради за участю представників обласної державної адміністрації, і під час пленарних засідань Львівської обласної ради. Крім того, і Львівська обласна рада, і Львівська облдержадміністрації взяли на себе певні фінансові зобов’язання, коли підписувати угоду з проектом ООН.

Львівська обласна рада – єдиний в країні орган місцевого самоврядування, який не має свого телебачення та друкованого засобу масової інформації. Замість того, щоб надати підтримку громаді Львівщині у питаннях інформаційної безпеки, Львівська облдержадміністрація взагалі пропонує скасувати всі видатки обласного бюджету на підтримку телебачення та інформаційного простору.

«Хочу також звернути увагу на деякі підходи формування бюджету у галузях охорони здоров’я та соціального захисту населення, - зазначила Ірина Сех. - Так, витрати на медикаменти в медичних установах на одне «ліжкомісце» становлять 15,3 гривні, на харчування – 9,1 гривня. Давайте порівняємо це з видатками за медичне обслуговування депутатів Верховної ради України – 354 млн грн, або 786,7 тис грн з розрахунку на одного депутата на рік. А ми сьогодні не знаємо, де взяти гроші на медицину. Давайте запропонуємо передбачити видатки на медичне обслуговування нардепів з розрахунку 15,3 грн на день, на видатки на зарплату – з розрахунку 9,1 гривня на день, а зекономлені кошти можна б було спрямувати на розвиток медичної галузі. Аналогічна ситуація з видатками на харчування в закладах соціального захисту. На харчування одного підопічного в будинках-інтернатах планується передбачити видатки з розрахунку 26,6 грн на день. Хочу запропонувати розробникам державного бюджету на 2012 рік – Азарову, Тігіпку, Ярошенку відмовитися від зарплати та інших своїх доходів та спробувати прохарчуватися на ці гроші. За 20 років і Україна, і Львівщина постійно переживали серйозні труднощі в економіці. Бюджет жодного року не можна було назвати легким і досконалим. Але такого антисоціального, нелюдського бюджету, який нам подали вчора, Львівщина ще не бачила. Фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» заявляє, що не буде підтримувати бюджет, яким намагаються повністю знищити місцеве самоврядування. Водночас ми усвідомлюємо важливість головного фінансового документа області і вимагаємо від обласної державної адміністрації до початку бюджетних слухань (3 січня наступного року) подати до обласної ради доопрацьований проект обласного бюджету, який має містити необхідні для громади області видатки».



Щоденний Львів

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів