Архів новин

Святкування новорічно-різдвяних свят: програма

Настав час святкувати. На новорічно-різдвяні свята у Львові, які завжди, буде безліч фестивалів та святкових заходів, щоб кожен – від маленької дитини до стареньких львів’ян – зміг обрати те, що більше йому до вподоби. А вибирати, справді, буде з чого.

Офіційно святкування розпочалися у Львові з відкриттям новорічної ялинки та Львівського Різдвяного ярмарку, на якому всім запропоновано безліч заходів – майстер-класи та виступи колективів. Однак, найбільше святкувань припадають в період з 1 до 15 січня, протягом якого безліч державних та релігійних свят. Місто в ці дні святкуватиме на повну.

Вже 6 січня на головній площі міста з’явиться традиційний Дідух. Святкова процесія розпочнеться від Ратуші о 12.00 год., і кожен охочий зможе долучитися до ходи. Використовуватися буде той же 6-метровий Дідух, що і минулого року.

7 січня, на Різдво, місць для святкувань стане значно більше. В Музеї народної архітектури та побуту розпочнеться фестиваль «Спалах Різдвяної звізди». Фестиваль відроджує традицію виготовлення великих Різдвяних звізд (1,5-2 м), які є головним символом Різдва. Відтак, тут можна буде стати учасником вертепних дійств, долучитися до гурту колядників.

«Ми всіх запрошуємо в цей день відвідати наше свято, де кожен зможе відчути себе не просто глядачем вертепів, але й бути активним учасником дійства», - закликала всіх організатор фестивалю «Спалах Різдвяної звізди» Надія Дзвоник.

В цей день з 13.30 до 16.30 год кожен з відвідувачів зможе приміряти на собі вертепні костюми та стати справжнім персонажем вертепу. Окрім того, відбудеться презентація традиційних Різдвяних звізд, які цього року брали участь в офіційному відкритті ялинки у Ватикані. Також кожна з тих звізд має свою неповторну історію, яку можна буде почути.

Продовжиться фестиваль 8 січня вже на центральних вулицях міста, коли відбудеться святкова хода звіздарів, колядників та учасників вертепного дійства, які запрезентують колекції Різдвяних звізд, які представляли у Ватикані на відкритті ялинки. Почнеться святкова хода о 14.00 год. від внутрішнього дворику Ратуші, і разом з Фестивалем вертепів, який розпочнеться в цей день, своїми веселощами звеселять центральні вулиці міста. Завершиться хода на площі перед Львівським національним академічним театром опери та балету ім. Соломії Крушельницької, де стоїть сцена. Щодо самого Фестивалю вертепів, то протягом 2 днів (8-9 січня) на цій сцені в центрі міста вони показуватимуть свої сценки з народження Ісуса Христа.

«На цій сцені виступатимуть дитячі, професійні та аматорські колективи, які зголосилися до участі. Ми і зараз приймаємо заявки на участь. До нас навіть приїде вертеп з Тернополя», - зазначив начальник управління культури Андрій Вороновський.

Для того, щоб взяти участь у святковій ході та виступити на сцені біля Оперного театру, необхідно заповнити аплікаційну форму та надіслати на e-mail verteplviv2011@gmail.com, та копію на anastasiya.rybytska@gmail.com.

Три дні, з 7 до 9 січня, поки у Львові триватиме святкування Різдва, важливою подією початку року стане V міський фестиваль «Свято Пампуха», під час якого буде встановлено рекорд Ґіннеса.

«Зараз ведуться переговори з представниками цієї поважної організації, і вони мають навідати нас», - розповів організатор свята Андрій Сидор.

Який саме буде встановлений рекорд – ще невідомо, але те, що він буде грандіозний у своєму плані, та доволі смачний – це однозначно. Мабуть, це буде створення величезного панно з пампушків з логотипом Львова.

Окрім можливості скуштувати безліч пампухів з різноманітною начинкою (вишня, мак, варення), гостей свята чекають різноманітні конкурси: конкурс пампухоїдів, конкурс господинь. Окрім того, на чемних та не дуже львів’ян та гостей міста чекатимуть ангели та чорти.

«Формат цього фестивалю - родинне свято. Ми запрошуємо до нас всіх львів’ян та гостей міста, всіх тих, хто хоче відсвяткувати це світле і добре свято в родинному колі, співаючи разом колядки та смакуючи пампухами», - зазначив організатор фестивалю Андрій Сидор.

Також 7 січня у Храмі Пресвятої Євхаристії (пл. Музейна, 3) розпочнеться Різдвяний фестиваль «Велика коляда», який стане вже тринадцятим за час його проведення. Цьогоріч у фестивалі візьмуть участь хорові, автентичні, фольклорні, духові та інструментальні колективи. Сам же фестиваль має на меті глибше пізнання та популяризацію різдвяних традицій з усіх куточків України, саме тому організатори заохочують учасників до виконання колядок, щедрівок, віншувань та інших різдвяних творів Гуцульщини.

«Ми запросили колективи зі всієї України, тому наш фестиваль має максимальне географічне представлення України. В нас є навіть колектив з Донецької області», - розповіла голова оргкомітету ХІІІ Різдвяного фестивалю «Велика коляда» Ірина Мельник.

Загалом у фестивалі візьмуть участь 82 колективи, які кожного дня, з 7 до 29 січня, виступатимуть зі своїми творами. 15, 22 січня відбудуться гала-концерти фольклорних та дитячих колективів. Апогеєм фестивалю стане заключний гала-концерт, який відбудеться 29 січня, під час якого лунатимуть колядки у виконанні зведеного хору найкращих колективів фестивалю.

13-14 січня колядувати в сучасній обробці у «Хмільний дім Роберта Домса» запрошує «Рок коляда». На цей раз вона триватиме 2 дні. У перший день фестивалю виступлять: «КораЛЛі» (Івано-Франківськ), «Ґорґішелі» (Львів), «Курбаси» (Львів); «Cherry band» (Львів); у другий день – «Тарасова ніч» (Львів), «Йорий Клоц» (Львів), «Zapaska» (Кам’янець-Подільський) та «ДримбаДаДзиґа» (Київ)

Завершать всі офіційні святкування 19 січня, на свято Водохрестя, коли представники різних християнських конфесій разом освятять воду для громади міста.

Щоденний Львів

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів