Архів новин

Мін'юст обіцяє електронну реєстрацію підприємства

Державна реєстраційна служба (далі — Укрдержреєстр) розробила спеціальну програму для електронної реєстрації підприємств (далі — ЕРП), яка, на думку авторів нововведення, суттєво спростить доступність до державної реєстрації. Про особливості та переваги цієї новації ми й ведемо мову з директором департаменту державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Укрдержреєстру Олександром БАРБЕЛЮКОМ.

— Олександре Борисовичу, розкажіть, будь ласка, що являє собою електронна реєстрація підприємства і наскільки це буде доступно й зручно для людей?

— Для початку, хотів би зробити невеликий екскурс в історію й нагадати усім про систему державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в Україні. Так от, державна реєстрація суб’єктів підприємництва в Україні розпочалася в 1991 році, в період виходу у світ законів «Про підприємництво» та «Про підприємства в Україні». Певний час ця система ґрунтувалася на законодавстві з реєстрації суб’єктів підприємництва - юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. З часом законодавство розвивалося і вже у 2003 році було прийнято профільний Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», який і поклав початок створення нової системи реєстрації на базі сучасних інформаційних технологій.

Говорячи про державну реєстрацію, важливо також розуміти й саме це поняття. Отже, державна реєстрація — це засвідчення факту створення юридичної особи або набуття статусу фізичної особи-підприємця, а також вчинення будь-яких інших реєстраційних дій шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У свою чергу, Єдиний державний реєстр, до якого і вносяться всі відомості про реєстрацію, — це спеціально розроблений програмно-технічний комплекс, який забезпечує проведення державної реєстрації.

Усі ці дії реалізуються спеціальною посадовою особою — державним реєстратором, який, працюючи в режимі он-лайн, відповідає за чинення відповідних реєстраційних дій, на кшталт власне реєстрації або її припинення. На сьогоднішній день в Україні працює близько 1400 державних реєстраторів у 679 органах державної реєстрації (районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях та у виконкомах міст обласного значення).

Повертаючись до суті вашого запитання зазначу, що під електронною реєстрацією підприємства ми розуміємо можливість подачі документів для реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. До запровадження системи ЕРП (15 серпня 2011 року) існувало два способи, як це зробити: прийти особисто на прийом до державного реєстратора або надіслати пакет документів поштою. Відтепер, із появою системи ЕРП, з’явилася можливість надсилати документи для реєстрації в електронному вигляді. Правда, тут є одне але — лише за наявності на них електронного підпису особи. А з огляду на те, що подача документів, передбачена Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», має досить стислі терміни реєстрації (для фізичної особи — 2 дні, для юридичної особи — до 3 днів), то можливість електронної подачі документів не лише полегшить саму процедуру, а й суттєво зекономить час і гроші майбутніх підприємців.

— Що сьогодні потрібно для електронної реєстрації підприємства? Яким чином це зробити та які документи слід при цьому мати?

— Для початку потрібно «скачати» безкоштовну програму електронної реєстрації на офіційному сайті Укрдержреєстру або технічного адміністратора Реєстру – державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр». Далі, відповідно, за допомогою програми заповнити реєстраційну картку. Для фізичної особи-підприємця це фактично є весь необхідний набір документів, прописаних у Законі «Про державну реєстрацію» (законом забороняється подача документів, не передбачених ним же). Також важливо не забути сплатити кошти на рахунок місцевого бюджету за державну реєстрацію (фізичним особам-підприємцям слід сплатити 34 гривні, а юридичним особам — 170) та додати відскановану копію оплаченої платіжки до переліку документів, необхідних для реєстрації. Усю відповідну інформацію про рахунки для оплати можна знайти як на сайті Укрдержреєстру, так і на сайтах органів місцевої влади.

— Ви можете конкретизувати, де сьогодні можна знайти програмне забезпечення для бажаючих зареєструвати підприємство?

— Побіжно я вже сказав про це, однак добре, що ви ще раз акцентували увагу на цьому важливому моменті. Оскільки, як свідчить перший досвід електронної реєстрації, багато заявників неуважно читають інструкцію і, відповідно, стикаються з різними проблемами, використовуючи програму. З огляду на це підкреслю ще раз, що на офіційному сайті Державної реєстраційної служби України або технічного адміністратора реєстру – державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» існує вкладка, в якій можна знайти повну інструкцію про електронну реєстрацію та «скачати» саму програму ЕРП. Зауважу, що, за відгуками, програма реєстраційної картки є досить зручною для заповнення.

На сьогодні завдяки програмі ЕРП нами вже реєстровано по дві юридичні особи та фізичні особи-підприємці, а також зафіксовано понад 40 спроб електронної реєстрації, які закінчилися невдало. Це пов’язано головним чином із неуважністю заявників, що не виконують приєднання сканованих файлів (документів) до заяв відповідно до програмного забезпечення або виконують цю дію з порушеннями. Відповідно програма не пропускає такі файли, вказуючи на допущені помилки та порушення.

Важливим є той факт, що відлік часу, передбаченого для проведення електронної реєстрації, починається з моменту відкриття електронного файлу реєстратором. У цей же період державний реєстратор повинен зробити опис документів як у паперовому вигляді, так і в електронному, з яких саме електронний варіант автоматично відправляється на адресу заявника. У разі виникнення будь-яких проблем, що слугували підставою для залишення документів заявника без розгляду, програмою передбачено відповідні вказівки та рекомендації, що надсилаються заявнику для виправлення цих помилок перед повторним направленням документів.

— Які реєстраційні дії можна виконати, використовуючи програму ЕРП?

— Законом передбачено проведення лише нової реєстрації або юридичної особи, або фізичної особи-підприємця. І я вважаю, що законодавець, пішовши цим шляхом, зробив дуже правильний і важливий крок для розвитку реєстраційної системи в Україні. Оскільки Єдиний державний реєстр несе правовстановлюючі функції, зокрема, щодо створення юридичної особи та реєстрації спеціального статусу фізичної особи-підприємця як майбутніх учасників господарського обороту.

Відпрацювавши процедуру електронної реєстрації спочатку на новостворених суб’єктах, в подальшому буде запроваджуватися й електронна реєстрація при проведенні більш складних реєстраційних процедур, таких, як державна реєстрація змін до установчих документів, припинення юридичних осіб або припинення діяльності фізичної особи-підприємця. Для прикладу наведу досвід сусідів. У Росії та Білорусі проведення електронної реєстрації запроваджено лише в Москві та Мінську.

— Раніше для отримання інформації про зареєстроване підприємство потрібна була відповідна довідка або витяг з Єдиного державного реєстру, що викликало певний дискомфорт, оскільки цей процес потребував часу і грошей. Що зроблено Укрдержреєстром для зміни цієї ситуації на краще?

— Певні кроки вже справді зроблено. І тут слід віддати належне Міністерству юстиції, яке спрямовує діяльність Укрдержреєстру в цій частині. Зокрема, Міністерство є тим органом, що формує й реалізує державну політику в галузі державної реєстрації, а Укрдержреєстр, у свою чергу, як центральний орган виконавчої влади, забезпечує реалізацію цієї політики. Так, відповідно до наказу Міністерства юстиції України «Про організацію доступу до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 19.08.2011 N 2009/5 на сайті Державної реєстраційної служби створена спеціальна вкладка-банер пошуку в Єдиному державному реєстрі, яка розташована в його нижньому правому кутку. Також можна звертатися безпосередньо на сайт технічного адміністратора реєстру – державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр». Натискаючи на банер, людина автоматично потрапляє в програму пошуку зареєстрованих в Україні юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Інформація в цій базі щодо юридичних осіб подається за вісьмома показниками (найменування, ідентифікаційний код, місцезнаходження самої юрособи, місцезнаходження її реєстраційної справи, прізвище керівника, інформація по зв’язку з юридичною особою, реальний стан підприємства та дата і назва останньої реєстраційної дії). Щодо фізичних осіб-підприємців, то тут інформації надається дещо менше. Наприклад, Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» заборонено розкривати реєстраційні номери облікових карток платників податків тощо.

Зазначу, що система корисна не лише тим, хто бажає зареєструвати підприємство, але й будь-якій людині, оскільки за рахунок цієї пошукової системи можна дізнатися, чи насправді існує підприємство, яке вас цікавить. До речі, в цьому переконався на власному досвіді і ваш кореспондент, відшукавши своє підприємство в Єдиному держреєстрі.

Варто додати й те, що в наказі про ЕРП передбачена можливість певного посередника при проведенні реєстрації. Враховуючи той факт, що всі нотаріуси в Україні забезпечені електронним цифровим підписом, будь-яка людина може звернутися до їх послуг з повним пакетом документів, а нотаріус уже сам направить його реєстратору, попередньо засвідчивши власним електронним підписом.

На мій погляд, система електронної реєстрації підприємств у перспективі значно полегшить входження в бізнес та зробить його прозорішим. Зокрема, за електронної реєстрації зникнуть черги до тих же реєстраторів та зменшиться обсяг паперової рутини. А в зв’язку з тим, що за ЕРП відпаде потреба прямого контактування заявника з відповідним за реєстрацію посадовцем, — зникнуть і певні можливі корупційні чинники.

Про це сьогодні повідомила прес-служба Міністерства юстиції.

Щоденний Львів

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів