Архів новин

Парафувати Асоціацію України з ЄС цьогоріч неможливо

Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що угоду про асоціацію (УА) не буде парафовано на грудневому саміті Україна-ЄС. Документ технічно не встигнуть підготувати, навіть якщо переговори щодо його тексту завершаться в найближчі дні, уточнили європейські дипломати. У МЗС закликають не драматизувати ситуацію і кажуть про існування "кількох опцій", що дозволяють оголосити про завершення переговорів щодо УА навіть за технічної неготовності документа, пише "КоммерсантЪ-Украина".
У будівлі Верховної Ради 24 листопада відбулося засідання комітету парламентського співробітництва (КПС) України та ЄС. Крім депутатів українського і європейського парламентів, на зустріч запросили послів країн-членів ЄС, а також представників МЗС. Дипломати і депутати деякий час обговорювали політичну ситуацію в Україні, при цьому навіть лояльні до української влади учасники дискусії зійшлися на думці, що країна переживає серйозні труднощі.

"В останні місяці ми стикаємося зі зниженням якості демократії в судовій системі. Я не хочу концентруватися на справі Тимошенко, адже є безліч інших змін, зокрема тих, що стосуються бізнесу. Ми все ще є вашими друзями, але ці зміни нас дуже турбують... Ми не хотіли б поховати рівень демократії в країні", - заявив депутат Європарламенту Марек Сівець (Польща, група соціал-демократів, яка співпрацює з Партією регіонів). "Нічого не можу заперечити, на жаль. Довіри до судової системи у нас не було, немає і не скоро буде", - констатував спікер Володимир Литвин.

Однією з тем, що обговорювалися в рамках КПС, стали переговори щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема, неодноразово заявлена президентом Віктором Януковичем вимога внести перспективу членства в текст даного документа. "Преамбула договору не призначена для того, щоб у ній містилася перспектива членства, - сказав Жозе Мануел Пінту Тейшейра. - І я хочу нагадати: на початку свого президентства Янукович стверджував, що він є не євроромантиком, а європрагматиком, і не має наміру просити у Євросоюзу те, чого Євросоюз не може дати Україні".

Необхідно зазначити, що українська сторона вчора говорила вже не про перспективу, а лише про формулювання, що натякають на європейське майбутнє Києва. "Справді, це угода не про вступ до ЄС, а про асоціацію. Але в ній мають бути присутні такі положення, як визнання європейської ідентичності, нашої спільної культури. Це питання як переваги України, так і сенсу цієї угоди", - зазначив директор департаменту ЄС МЗС України Всеволод Ченцов, додавши, що сподівається на врегулювання суперечливих положень УА до дня саміту.

"Треба поважати наявну реальність, незважаючи на те, подобається вона чи ні. Ми повинні поважати й позицію Німеччини (заперечує проти зазначення європейської перспективи України в тексті УА)... Так що давайте не будемо створювати проблеми і плисти проти течії", - втрутився в дискусію дипломатів пан Сівець.

Суперечка учасників стихла, щоб поновитися пізніше, коли зал залишила більшість журналістів і винесли всі телекамери. Відповідаючи на запитання про очікування від саміту Україна-ЄС, пан Ченцов припустив, що 19 грудня не відбудеться парафування УА. "Ми можемо знайти інші можливості і формати фіксації остаточного тексту, але це не буде парафування в міжнародно-правовому сенсі. Ми зараз розглядаємо всі опції", - визнав дипломат.

Пан Тейшейра у відповідній репліці виявився набагато більш категоричний: "Очікування від цього саміту, що стосуються угоди про асоціацію, були високими, до того ж президент Янукович декларував відповідну мету. Але на даний момент повний текст не готовий, і, здається, вже неможливо зробити так, щоб парафування збігалося із самітом".

Слова голови представництва ЄС підтвердили європейські дипломати. "Навіть якщо ми завтра завершимо переговори щодо УА, парафування не зможе відбутися цього року - це технічно неможливо", - пояснив посол однієї з європейських держав. "Внутрішні процедури ЄС вимагають, щоб від моменту завершення переговорів до підписання минуло принаймні 4-6 тижнів", - додав представник зовнішньополітичної служби ЄС.
Співрозмовники видання в українському зовнішньополітичному відомстві на умовах анонімності підтверджують, що парафування УА в ході грудневого саміту не відбудеться, бо українська сторона також не встигне пройти технічні процедури узгодження документа.

"Документ на 1800 сторінок повинен пройти відомчу експертизу, і ми не можемо запустити її доти, доки не завершаться переговори. Наприклад, якщо сьогодні я принесу до Мін'юсту робочі тексти з неузгодженими пунктами, мені повернуть їх з резолюцією, мовляв, приносьте, коли документ буде готовий", - поділився один зі співрозмовників.

Ще однією перешкодою для парафування є те, що розділ УА, що регламентує створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), досі не відпрацьований експертами, хоча офіційні переговори щодо його тексту завершилися ще 19 жовтня.

Співрозмовники газети підкреслюють, що це не означає проблем із ЗВТ - сторони не мають наміру коригувати досягнуті домовленості і займаються лише їх оформленням, що вимагало більше часу і зусиль, ніж очікувалося. Технічна неготовність кількох розділів ЗВТ насамперед гальмує процес перекладу документа з англійської на українську мову, що необхідно для проведення внутрішньодержавного погодження.

Всеволод Ченцов, коментуючи заяву Жозе Мануела Пінту Тейшейри, не підтвердив інформацію про неминуче перенесення парафування, але підкреслив, що для МЗС найважливіше значення має не сама процедура парафування, а факт офіційного завершення переговорів з ЄС. "А форма фіксації цього залежить від того, скільки часу в нас залишиться з моменту завершення переговорів з усіх позицій УА до дня саміту", - заявив він.

Виступаючи перед членами КПС, Ченцов додав, що декларації про завершення переговорів, навіть без парафування його тексту, буде достатньо, щоб "уникнути спокуси з боку окремих країн-членів ЄС чи навіть з українського боку знову відкрити ті чи інші переговорні розділи в майбутньому, бо це відчинить ящик Пандори".

Слід зазначити, що можливість перенесення парафування УА визнав також заступник голови МЗС Павло Клімкін. "У нас не було принципового наміру парафувати угоду саме на саміті. Була ідея оголосити про завершення переговорів", - заявив він журналістам у Брюсселі.

Також нагадаємо, що в Європарламенті раніше назвали угоду про асоціацію з Європейським Союзом технічно готовою до парафування на саміті "Україна-ЄС" 19 грудня. Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту пропонує, щоб Європарламент рекомендував Європейській комісії парафувати Угоду про асоціацію з Україною, "якщо це можливо, до кінця 2011 року". В Єврокомісії, у свою чергу, вважають, що поки що не випадає передбачати, чим закінчиться для України саміт у грудні.

Проте голова представництва ЄС Тейшейра допускає, що можуть виникнути проблеми, як з підписанням, так і з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І якщо економічна частина Угоди узгоджена, то з політичною не все гаразд. Європу дивує раптова наполегливість Януковича з приводу закріплення перспективи членства України в ЄС у цьому договорі.

На 19 грудня запланований саміт України-ЄС, на якому, як очікується, буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Раніше в Брюсселі був проведений завершальний раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Сторони оголосили про вирішення всіх питань, крім європейської перспективи України - проте, за даними ЗМІ, компромісу досягнуто і в цьому питанні. 15 листопада в МЗС України заявили, що бачать готовність з боку ЄС до парафування Угоди про асоціацію.

Newsru.com.ua

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів