Архів новин

Свої борги перед пенсіонерами влада виб’є з бізнесу

Як би влада не позиціонувала свої реформи, головна з них - будь-якими методами вибити гроші до бюджету, з яким склалася катастрофічна ситуація. Інновації задля досягнення мети слідують одна за одною. Зрозуміло, що найбільше "нововведень" приготували для бізнесу, до того ж не великого, який є однією із складових (точніше, головною рушійною силою) нинішньої правлячої команди, а середнього і рангом нижче. Саме з нього вичавлюють останні соки, якими підживлюють висохлий бюджет.

Методами не гребують - Податковий кодекс, який шалено пресує бізнес, нова "спрощенка", яка повністю перекроїла принципи роботи і перекладає усі турботи на місцеву владу, адміністративні ноу-хау та інше. Тобто, з тих, хто за планом має наповнити злиденну держскарбницю, здирають три шкури замість того, щоб усіма силами підтримувати і заохочувати. Є і зворотний бік медалі такого тиску - український бізнес усе більше йде в тінь. А це означає, що економічний прорив, на який налаштовані верхи, стає нездійсненною мрією.

Але зупинитися "керманичі" вже не можуть, усе відбувається за інерцією. Вони "вдосконалюються" в своїх ідеях. Наприклад, ситуація з соцвиплатами. Зараз у порядку денному це питання займає лідируючі позиції. Ідея скоротити соціальні гарантії, проти чого виступають ті, хто їх отримує, ніяк не втілюється в життя. Причому, останні звертаються до Феміди, відстоюючи свої конституційні права. А суди "підводять" владу своїми рішеннями зовсім не на її користь. Але головне - платити ж нічим, хіба що зменшити утримання привілейованих верств населення, але тут не все так просто - хіба ж себе коханих можна образити. Вихід один - закручувати гайки "не своїм" ще сильніше.

Так, прем'єр-міністр Микола Азаров вважає за необхідне компенсувати на казначейських рахунках 6 млрд. грн., які були стягнуті за рішеннями судів для виплати пільг і пенсій, за рахунок коштів, отриманих від детінізації національної економіки.

"Перед нами стоїть дилема: або комусь пенсії не платити, або якісь пільги скоротити, або припинити зарплати медикам платити. Чи все ж напружитися і таки ці 6 млрд грн. додатково за рахунок боротьби з тіньовою економікою зібрати. Звичайно, ми приймаємо рішення, що потрібно це завдання вирішити", - заявив М.Азаров.

Природно, маючи дефіцит Пенсійного фонду в 55 млрд грн., треба шукати шляхи виходу зі становища, що склалося. Тобто, спочатку заганяємо в тінь, а потім там добиваємо. І, взагалі, навіщо нам середній бізнес, від нього тільки проблеми. Інша справа - крупняк. Він у крісло садить, годує, поїть, про законодавство "не забуває", а ще неугодних усуває. Чим не опора для влади...

Що стосується заявлених прем'єром 6 млрд грн., то вони були списані на користь декількох тисяч пільговиків. І хоча М.Азаров називає цю кількість обкрадених державою людей "усього лише декількох" (ніби, їх так мало, а гроші на відшкодування величезні), та їх значно більше. І варто віддати належне служителям Феміди, що вони у нас хоч якоюсь мірою відпрацьовують своє призначення - визнають права людини. А суми випливають із багаторічних заборгованостей з виплат, які належать людям згідно із законом. Правда, віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко вважає подібне проявом корупції в судах, обіцяв покласти цьому край. Виходить, задоволення законних вимог українців - корупція, а недотримання законів - право влади з урахуванням економічних реалій.
А сенс дій "керманичів", як зараз прийнято говорити, прозорий. Так, коли вирував Податковий майдан, влада заявляла, що через акції підприємці "закинули" професійну діяльність, як результат - не поповнюється належно бюджет, тому пенсіонерам та іншим пільговикам нічим платити належне. Тепер вона усе перевернула на 180 градусів - за ухвалені судом, а значить де-юре законні, вимоги пільговиків, які нічим оплачувати державі, відповідатимуть підприємці. Навіщо, питається, зіштовхувати лобами тих, хто, в принципі, стоїть на одній шальці терезів. А для того, щоб не виступили єдиним фронтом. Його очолити навряд чи вдасться... І варто зазначити, що, відпрацювавши на нашу нещасну державу значну частину свого життя, кожен має право отримати чесно зароблене. А що стосується бізнесу, то він прекрасно розуміє, в яких умовах працювали і працюють люди, адже відчуває це на власній шкурі. Стягувати ж з нього за промахи влади, щонайменше, аморально.

Та й стягувати-то немає з кого, причому не без старання верхів. "Турбота" про пересічного українця у вигляді репресивної політики призвела до того, що тільки за перші півроку припинили свою діяльність понад 100 тис підприємців, а кількість бажаючих розпочати свій бізнес скоротилася майже втричі. Як заявляв голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Леонід Козаченко, після прийняття Податкового кодексу в тінь перейшло понад 30% малого бізнесу. І скорочення триватиме. Яскравим є показник - згідно з дослідженням Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації, Україна опустилася в рейтингу ведення бізнесу на 152-у сходинку, розташувавшись між Ліберією і Болівією.

Але це на ділі, а з вуст наших керівників звучать статдані, які зовсім не узгоджуються з їх політикою. Наприклад, прем'єр-міністр прогнозує, що показники росту валового внутрішнього продукту наступного року вийдуть на докризовий рівень - "прогноз на 2012 рік оптимістичний". За його словами, за 10 місяців поточного року ріст ВВП становив 5,3%, зростання промвиробництва - 9%.

Так у чому ж справа, якщо економіка відновлюється, причому семимильними кроками? Чому з бізнесу стягують податки наперед, нараховують неіснуючі штрафні санкції?

М.Азаров виступає, звичайно, проти таких дій. "Дуже важливо зараз не задавити роботу бізнесу. Нам слід пам'ятати, що наші підприємці перебувають в непростій ситуації, коли у світі відбуваються такі складні процеси. Але він повинен продовжувати працювати" - підкреслює прем'єр. Але попереджає податкову - зараз спостерігається активізація тіньових схем. Ми якось ці схеми прикрили, але зараз вони розгортаються знову, а це ж відмивання грошей з державного бюджету. Я вважаю, що роботу в цьому напрямку необхідно посилювати", - підкреслює прем'єр.

Безперечно, у світі лютує криза, Україну вона не обійшла стороною. Але якщо вже воставлено завдання економити, то нехай влада починає це робити з себе. Їй треба зайнятися зовсім іншою сферою, чим утиски бізнесу - скоротити фінансування фіскальних органів, змінити принцип роботи цих структур - відмовитися від "планових" показників, не збільшувати, а урізати кошти на утримання народних обранців, їхні пільги та пенсії. Ось тоді бюджет поповниться гідною сумою.
Не завадило б подумати нашим "командирам" і про свій автопарк. Як писали ЗМІ, тільки на автобазу Кабміну в 2011 році буде витрачено 35 млн 478 тис грн. На утримання автомобілів Адміністрації Президента - на 13 млн більше.

Так хочеться побачити, коли влада покаже приклад економії і ми під стінами Адміністрації Президента, Кабміну, Верховної Ради, Нацбанку замість "мерсів", "лексусів" і "бехів" побачимо, нехай не велосипеди, але "таврії", "деу", "шкоди" та інші народні автомобілі.

Але поки що за загальною кількістю автомобілів класу "люкс" Україна на третьому місці в Європі. На першому і другому - Німеччина та Росія. А за кількістю представництв одного з найдорожчих автомобілів у світі "Мaybach" Україна навіть випередила Німеччину.

Проте, за рівнем інфляції Україна - на першому місці в Європі, обганяючи навіть Румунію.

А так урядові заходи, як видно, не виправдовують себе. Доказовий факт не рядового масштабу - влада Кіровоградської області закликала керівників усіх рівнів максимально економити бюджетні кошти у зв'язку з нестачею грошей на виплату зарплат і оплату енергоносіїв. За словами голови ФПУ в області Сергія Попова, він отримує інформацію від бюджетних працівників про переведення їх на неповну зайнятість, скорочення обсягів виплат, невиплату оздоровчих, коштів за відрядження, деяких відправляють у відпустку за власний рахунок.

Думаєте, це - поодинокий випадок, чи адміністрація не може впоратися з обов'язками...

Як після цього не погодитися з народним депутатом Святославом Олейником - "політика, спрямована на скорочення підприємницької активності громадян наочно демонструє азіатську суть чинної влади. Уже очевидно, що уряд Миколи Азарова вибудовує модель економіки, засновану на домінуванні трьох-чотирьох корпорацій, організованих на принципі кримінальної ієрархії, де категорії бюджету замінені категоріями "общака".

Щодо прогнозів на майбутнє, то, за словами голови Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталії Королевської, закладені в бюджеті 2012 року показники свідчать, що пенсіонери і бюджетники наступного року стануть біднішими на 15%.

За її словами, Пенсійний фонд наступного року буде недофінансовано на 10 млрд грн., і цієї економії буде досягнуто за рахунок найбільш незахищених людей - пенсіонерів. "Враховуючи, що пенсії, а також зарплати бюджетникам і соціальні допомоги у 2012 році будуть проіндексовані не більше, ніж на 4%, усі малозабезпечені стануть біднішими мінімум на 15%. Цинізм влади просто шокує. Таких показників як мінімальна пенсія і зарплата, рівень прожиткового мінімуму, яких уряд планує досягти тільки через рік, уже сьогодні недостатньо для підтримки нормального рівня життя", - зазначила Н.Королевська.

Як відповідь на заяви Н.Королевської хочеться навести слова Президента Віктора Януковича. Перебуваючи в Чернівцях, глава держави заявив, що ніколи не виступав за обмеження пільг соціально незахищеним верствам населення, проте, він проти того, "щоб людей обманювали".

"Ми повинні з громадськими організаціями, з тими, хто протестує, хто користується цими пільгами, спільно підійти до проблеми, і дати відповіді на ці питання. Більшість громадських організацій хочуть діалогу, але є радикали, які кричать: "Є закон, - платіть", але така позиція не має відповіді. Тому що наші фінансові можливості обмежені".

Тобто, закон - це погано, діалог на користь влади - добре...

І взагалі, схоже, мета у верхів одна - вийшов українець на пенсію і відразу помер. А працювати усі повинні на благо країни в особі "дружніх" корпорацій. Про який інший приватний бізнес може йтися …

УНІАН

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів