Архів новин

Львівський депутат-кікбоксер проти фармацевтів-наркодилерів

Наприкінці листопада цього року депутат міської ради від БЮТ Юрій Кардашевський звернувся із запитом до міського голови та керівництва міського управління міліції, у якому вимагає обмежити доступ молодих людей до такого лікарського засобу, як трамадол. Трамадол – знеболювальний засіб, опіоїдний анальгетик, який спричинює звикання, а відтак і залежність. За словами депутата, цей сильнодіючий засіб нині «можна купити за три гривні» в деяких аптеках Львова. Для з’ясування ситуації, «Вголос» зустрівся з депутатом Львівської міськради Юрієм Кардашевським. В розмові також взяла участь Олександра Сулковська – керівник реабілітаційного центру «Вибери життя...» для алко-наркозалежних та їхніх родичів.

Пане Кардашевський, що покладено в основу Вашого депутатського запиту?

Скажу відверто, що з запитом я напевно поспішив, бо журналісти вже вимагають адреси аптек, журналісти вже вимагають фактів, щоб заява не виглядала голослівною. Зрозумійте одне: я це заявив не для преси, я це заявив, щоб міська влада реально задумалася і вжила заходів для вирішення цієї проблеми. Запит був поданий на ім’я міського голови, начальника управління охорони здоров’я і начальника УМВС міста Львова тільки для того, щоб вони ініціювали зустріч, або провели «круглий стіл» і визнали, що така проблема в місті існує і з нею треба боротися.

Щодо адрес аптек, то реально їх знають всі. Але всі мовчать і про це ніхто не говорить. Я ж не хочу бути голослівним, тому й вважаю, що запит зробив зарано.

Можливо, Ви чогось чи когось боїтеся?

Я готовий до всього. Я маю чорний пояс з кік-боксингу і багато молодих людей, так що, коли треба буде дати відсіч, то ми її дамо. Для того Львівська молодіжна асоціація кік-боксингу і взялася за ту справу. Якби я був просто громадянином, то напевно, побоявся би цю проблему піднімати. Бо завтра можуть зустріти двоє з бітами..... Це ж великий бізнес, серйозні гроші. Ми збираємо інформацію, наприклад, в нас є деякі факти, скільки в день може заробити простий дилер, який тільки розповсюджує наркотики. Це шалені гроші.

Але це наркотики, які купуться на вулиці, а Ваш запит був про трамадол, який є ліками і продається в аптеках. Трамадол – це краще ніж наркотики?

Олександра Сулковська: Значно гірше. Якщо класичний наркотик – це, якщо можна так сказати, «натурпродукт», то лікувальні препарати – це цілковита хімія. Через рік вживання хімічних наркотиків людина стає повністю деградованою особою, а часто ще й фізично спаралізованою і ще добре, якщо вона взагалі здатна розмовляти або ходити.

Хіба проблема з ліками, які вживають як наркотики, вирішується не на рівні Міністерства охорони здоров’я, яке й мало би заборонити їх вільний продаж?

Юрій Кардашевський: Насправді, ні. І на рівні міськради ми можемо навести порядок. Перший етап має бути, як у США, коли виписують препарат наркотичної дії, то там обов’язково є телефон лікаря, який його виписує. А у нас це можна просто придбати.

Олександра Сулковська: При цьому достатньо лише переплатити, Якщо упаковка коштує 6 грн., її продають за 40.

Юрій Кардашевський: От про що йдеться. Хіба міська рада не може цьому запобігти?

- Скільки у Львові є таких точок, де можна переплативши, придбати ліки наркотичної дії?

Юрій Кардашевський: Мені відомо таких три місця. Мені люди розказують, з котрої до котрої години треба туди підходити, як поводитись. Водичку, щоб запити, дають там же... Мені про це молоді люди розповіли. Цю інформацію мені дали студенти.

- А чому про це ніхто не говорить вголос?

Юрій Кардашевський: Бояться. Знаєте, як мені свого часу вдалося закрити точку по збуду наркотиків на вул. Чорноморській? Я опікуюсь тамтешнім дитячим майданчиком. І коли наркомани приходили купувати, дилерша викидала сірникову коробочку з четвертого поверху на дитячий майданчик. І ці наркомани ходили між мамами, між дітьми і шукали цю коробочку. Я звернувся в Галицький райвідділ до дільничого, я всюди звертався – тиша.. І тоді журналіст пообіцяв, що дасть інформацію про офіційне відкриття наркоманського закладу на Чорноморській, де спокійно можна придбати препарат, щоб вколотися, чи покурити, чи понюхати. Вона вийшла чи у одній із львівських газет. Тоді мене знайшли працівники відділу по боротьбі з наркоманією і питають, чи я не міг би дати інформацію про цю точку їм. Я сказав, що звертався вже до всіх. Вони заявили, що розробляють цю точку.... Отак мені вдалося закрити на Чорноморській і на Ужгородській, біля Високого Замку. Чому я не можу зараз назвати адрес? Бо вони візьмуть і закриються, знайдуть іншу схему розповсюдження. Або на якийсь час закриються....

В мене складається таке враження...., що тим усім політиканам вигідно, щоб народ був саме такий, задурманений. Тоді людину можна розбудити тільки під час виборів, давши 20 грн. і сказати за кого проголосувати. В нашій державі це така політика. Все ж залежить від верхів. Інакше я не можу це розцінити.

- Наскільки я знаю, трамадол знеболюючий засіб, який виписують хворим у важких випадках. Які ще є наркотичні ліки, які майже вільно продаються сьогодні в аптеках?

Юрій Кардашевський: Амфетамін, який називають «швидким», бо він дуже швидко проходить. Його можна нюхати, колоти, додавати в алкоголь. Він вважається дорогим. Його і екстазі якраз вживає „золота молодь”. А також героїн і кокаїн, один грам якого коштує 100 дол. Тоді як один грам амфетаміну – від 100 до 150 грн. Є такий цікавий порошок ”вінт”, який вважається важким наркотиком, ціна 1 г – 100- 150 грн. Його тільки нюхають. Далі йде екстазіґ

- Екстазі продаються і в аптеках?

Юрій Кардашевський: Ні. Це я вже говорю про усі наркотики, які «гуляють» по Львову.

- А в аптеках що можна купити?

Юрій Кардашевський: Зараз можна купити трамадол, тосин, атотосин, це ліки від кашлю, в аптеці можна купити. Також паркопан.

Олександра Сулковська: Я слухаю вашу розмову і розумію, що вам варто переглянути фільм, у якому є відповіді практично на усі запитання.. Його знято міжнародним благодійним фондом ім. Наташі Потопаєвої в Києві. Там усі зйомки документальні, є уся статистики, навіть є кадри, коли президент Ющенко відповідає на питання стосовно трамадолу одному з представників Церкви. Там також є кадри з наслідками вживання цього всього. Те, що ви зараз говорите про суспільство і т.п. Я скажу зі своєї точки зору. Для мене це тихий жах. Чому? Я завжди вважала, що політики повинні цікавитися майбутнім держави. Страшно, коли на нищенні майбутнього починають заробляти гроші. Але тільки коли ця проблема починає входити у їхній дім, тоді люди починають розуміти, чому стільки плачу, стільки похоронів і чому люди б’ються головою в стіну, шукаючи вихід у вирішенні цих питань. Я буквально минулої п’ятниці поховала 36-річну жінку-наркоманку, в якої залишився син-інвалід і мама за 70 років. І завтрашнього дня у цього домі немає. Як можна на чужому житті заробляти гроші? Особисто для мене це дико. Я маю 4 судимості (за наркотики) і завжди вважали, що думати гірше, ніж я, вже неможливо. Але я прийшла до тями, сьогодні мені страшно, коли я бачу, що в дев’ятирічної дитини з кишені клей випадає. Я розумію, що в такої дитини немає майбутнього.

- Чи є перелік ліків, які купують молоді наркомани?

Олександра Сулковська: Вони щоразу розшукують нові. Зрозумійте правильно, коли одні вилучають з обігу, вони починають шукати замінники. Улюблена книга наркомана – це медичний довідник. Він — як Біблія для них. Вони розбираються, як що діє на організм, з чого складається і т.п.

- Як ви вважаєте, проблема трамадолу і наркоманії менш важлива ніж гральні автомати?

Олександра Сулковська: Я вам скажу таку статистику – за всю афганську війну загинуло 14 тис. чоловік. Скільки ми чуємо про ту війну? І пільги є, і все інше..... А за рік від вживання наркотичних речовин в Україні вмирає молодіих людей, я акцентую, молоді, 10 тис. осіб! Це офіційна статистика..

Вголос

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів