Архів новин

Губернатор Львівщини: «Арена Львів» готова до першого матчу

Після того, як в суботу, 29 жовтня, відбулось урочисте відкриття «Арени Львів», на стадіоні ведуться підготовчі роботи до першого матчу Україна-Австрія, який відбудеться за два тижні, 15 листопада. До цього дня на арені мають ідеально працювати усі технологічні системи. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Інформаційному центру «Україна-2012» заявив голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк. Як арена готуватиметься до Євро-2012 і вплине на подальшу долю регіону – читайте в інтерв’ю з губернатором.

- Кілька днів тому Львів відкрив останній з чотирьох стадіонів до Євро-2012. Чи сподобалось шоу львів’янам?

- Львову справді випала честь закривати стадіонне питання підготовки до Євро. І ми горді, що впорались. Щодо свята, такого шоу Львівщина ще не бачила. І історична частина, і концерти під стінами, а потім всередині арени, світлове шоу, феєрверк. Я чув багато захоплюючих вражень про наше свято і вважаю, що у нас було ще краще, ніж в Києві.

- Сьогодні можете оцінити: що дасть стадіон для регіону?

- «Арена Львів» має стратегічне значення не тільки для міста, регіону, а й для всієї України. Окрім Євро, арена дасть можливість проводити як футбольні, так і інші спортивні змагання загальнодержавного і міжнародного рівня. Жоден спортивний об’єкт Західної України не може конкурувати з Львівської ареною, яка відповідає всім європейським стандартам. А оскільки за підрахунками фахівців, найближчі 20 років стандарти в Європі не зміняться, ми отримали сучасну арену на найближчі два десятиліття. Треба зауважити, що на цьому об’єкті були застосовані найсучасніші технології. Унікальним є і проект, який відрізняє наш стадіон від інших арен Європи та України.

Поява такого потужного об’єкту дасть серйозний поштовх для розвитку і спортивної, і готельної, і дорожньої інфраструктури регіону. Ми чудово розуміємо, що це велика відповідальність перед державою. Це стадіон, який повністю збудований на державні кошти. Тому й управління ареною має бути ефективним, на найвищому рівні.

Хочу висловити вдячність Віце-прем’єр-міністру Борису Колеснікову, який прийняв рішення стосовно створення державного агентства, яке буде експлуатувати цю арену. Це дозволить ефективно її використовувати. Держава взяла на себе тягар фінансувати арену в перші роки. Стратегія управління стадіоном передбачає чимало нових комерційних можливостей, адже на об’єкті є скай-бокси, конференц-зали, які обслуговуватимуться на високому рівні. Тому переконаний, що стадіон працюватиме на всі 100%.

- Які заходи можуть тут відбутися в найближчому майбутньому?

- По-перше, окрім футбольних матчів, велику арену можна використовувати для циркових програм. Але Львів зробить ставку і на розважальному напрямі, зокрема, масових концертах і фестивалях. Адже на арені така чудова акустика, що не соромно запросити будь-яку світову зірку. У планах – перенесення різноманітних свят міста – від конкурсу краси, моди, зважаючи на те, що у місті багато відомих майстрів одягу. У малих приміщеннях, де є чудова бізнес-атмосфера, передбачена інша програма заходів.

Арена матиме дуже важливу для Львова перевагу – ідеальний під’їзд з об’їзної дороги, а також центральної частини міста. На додачу є великий паркінг для автобусів і легкових авто, а це чудова логістика для масових заходів. У центрі міста завжди будуть питання щодо проїзду і стоянок.

Щодо футбольної складової, у Львові всі сподіваються, що наші «Карпати» повернуть славу клубу і гратимуть в єврокубках. Безперечно, на такому стадіоні мають грати «Карпати» - потужна команда з великою історією. Ми не заперечуємо, якщо підключиться і наш другий клуб «Львів», у якого зараз труднощі. Нам вистачить можливостей, щоб там приймати ігри з боку двох команд.

- Коли буде вирішено ще одне логістичне питання до Євро - сполучення між аеропортом та стадіоном?

- З кількох варіантів ми обрали найлегший – проект нової короткої дороги, яка з’єднає ці два головні об’єкти приймаючого Львова автобусним сполученням. Це питання плануємо повністю вирішити навесні.

Між іншим, у Львові, якщо оцінювати кількість потенційних гостей до Євро, аеропорт буде давати найменшу співвідносну кількість транспортного потоку. Більшість гостей прибуватиме автотранспортом та залізницею. Аеропорт на третьому місці. Це пов’язано географічною близькістю до кордону з Польщею, іншими європейськими країнами.

- Що залишилось зробити, щоб «Арена Львів» була повністю готова до матчів Євро-2012?

- Всередині не стільки багато роботи – фактично залишились останні штрихи, з якими впораємося протягом листопада. Найголовніше на стадіоні – футбольне поле, яке у Львові в ідеальному стані. Працюють всі комунікації – підігрів, зрошування, інші необхідні системи. Також влаштовані трибуни, крісла. Складно було завершити покрівлю, адже це конструктивно дуже складна споруда, яка потребує перевірок. Тут залишилось дотягнути дрібниці, які суттєво не вплинуть на безпеку і саму гру. Можна хоч сьогодні проводити самі матчі з повним завантаженням.

Тож головне завдання – завершити інфраструктуру навколо. Найбільше турбують під’їзди, пішохідні доріжки, які ведуть до стадіону. Їх потрібно закінчити протягом листопада-грудня. А якщо не дозволить осіння погода – тоді ранньою весною. Проте основні роботи вже позаду. Ми пройшли і конструктивні роботи, і підведення комунікацій, пусконалагоджувальні, тестування.

Не справдились очікування песимістів і прогнози скептиків, які не вірили в відкриття арени. Навіть деякі авторитетні будівельники заявляли, що в такі короткі терміни не можна звести стадіон. Виявляється, можна, застосовуючи високі технології будівництва і ефективності організації роботи. Люди працювали в дві, а останні місяці - у три зміни. Тому що на початку було втрачено багато часу. Ми бачимо динаміку: лютий 2010 – одні палі, а зараз – готова арена.

У суботу відбулось відкриття арени. Тепер ми маємо можливість перевірити роботу всіх служб забезпечення, щоб до 15 листопада, коли відбудеться перша гра між збірною України і Австрії, всі системи ідеально працювали. Друга черга робіт – дороги і благоустрій довкола стадіону завершиться навесні. Але я переконаний, що УЄФА, який буде інспектувати цього тижня стадіон, дасть позитивний висновок готовності арени.

- Місто обіцяє створити біля нової арени новий район. Що ще там буде?

- У цьому місті ми плануємо відкрити низку інших спортивних споруд. Зокрема, додаткові тренувальні поля для занять молоді. В ідеалі там має бути школа дитячої спортивної майстерності. Завдячуючи проекту зимової Олімпіади-2012 в найближчі роки там з’явиться палац льодових видів спорту, інша інфраструктура. Будемо розвивати наш іподром, який розташований поряд з «Ареною Львів».

- Проект Олімпіада-22 – коли почнуться перші кроки підготовки і чи залучатиметься до нього «Арена Львів»?

- Це вже проект не далекого майбутнього, а проект сьогодення. Адже Урядом на доручення президента підписано Програму розвитку інфраструктури до 2015 року, де є чіткі плани щодо зведення у Львові арени льодового катка для ігрових видів спорту, тобто для хокею з шайбою. На черзі – прийняття спільного рішення з міською владою про виділення ділянки. На будівництво частково дає кошти держава. Другу частину буде виділяти наш ЛАЗ, який є засновником і спонсором хокейної команди «Лев». Наступний етап – в межах підготовки до зимової Олімпіади наша база Тисовець передана з Міністерства оборони в управління Нацагентству, яке після завершення Євро займеться підготовкою цих об’єктів. У Тисовці планують розмістити гірськолижну інфраструктуру, згодом це буде одна з найсучасніших баз олімпійського резерву. І навіть якщо навіть нам не вдасться виграти право на проведення Олімпіади, тут тренуватимуться майбутні олімпійці. Враховуючи сумні результати останніх Ігор, Україна має велику потребу в таких тренувальних центрах.

Програма передбачає також підготовку іншої інфраструктури – дороги до Турківського району, де розташована база підготовки паралімпійців, дорога до Тисовця. Вже з наступного року почнеться фінансування цих об’єктів. Тож ще не минув рік, як президент висловив цю ідею, а зараз вже всі працюють. Так само як не вірили минулого року, що можна буде завершити стадіон до жовтня 2011-го , а він - відкритий.

Щоденний Львів

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів