Архів новин

Вирок Тимошенко не повинен стати загрозою для успішного завершення переговорів про торгівлю України з ЄС - FT

Коментуючи обвинувальний вирок екс-прем'єрові України Юлії Тимошенко, західні ЗМІ розходяться в оцінках, що було головним для Януковича - стриножити Тимошенко і паралізувати прозахідні сили чи підготувати ґрунт для анулювання кабальних газових угод з Росією. Заразом він псує відносини з ЄС і з Путіним і робить з неоднозначної "Леді Ю" політичну мученицю.

Президент Янукович стверджує, що зробив стратегічний вибір - віддав перевагу інтеграції з Європою, а не ласкавим обіцянкам Росії, але вирок Юлії Тимошенко до 7 років в'язниці - великий крок назад, вважає The Financial Times. Єврокомісія не може ігнорувати таке виборче правосуддя, йдеться в редакційній статті, але вирок, який слід засудити, не повинен стати загрозою для успішного завершення переговорів про торгівлю. Якщо відмовитися від обіцянок доступу на єдиний ринок і потенційного безвізового режиму, можливі непередбачені наслідки: Україна буде виштовхнута на орбіту Росії", - пише FT.

"Фарс по-київськи", - називає свій коментар The Wall Street Journal у редакційній статті. Після Помаранчевої революції новий уряд України "не піддав судовому переслідуванню Януковича і його оточення, і торік він виграв чесні вибори, здобувши перемогу над Тимошенко в напруженому поєдинку", вказує видання. У демократичних країнах політичні розбіжності залагоджуються політичними засобами, різні погляди на політику не криміналізують. Але "і Україні за Януковича заведено інакше: проти опозиції розгорнута кампанія залякування і судового переслідування", говориться в статті. Якщо Янукович серйозно хоче ввести Україну до кола сучасних та динамічних країн, йому слід припинити судове переслідування опозиції і дозволити Тимошенко та інших вільно брати участь у парламентських виборах.

Der Standard публікує інтерв'ю австрійського експерта з Університету Інсбрука, аналітика з Росії і країн Східної Європи Герхарда Манготта. Цілком можливо, вважає він, що Янукович піде на помилування екс-прем'єра, щоб продемонструвати - насамперед, громадянам своєї країни - що для нього не йшлося про вилучення з політичного процесу політичного суперника. Проте ЄС не дасть обвести себе навколо пальця за допомогою аж такого цинічного фарсу. За словами Манготта, очікується, що Брюссель відмовиться від підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Україною. ЄС відповів відмовою і на висунуту українською стороною пропозицію розділити цю угоду на дві складові, підписавши тільки економічну її частину.

"Відносини між Росією і Україною в даний час затьмарені суперечкою навколо газової угоди. Україна наполягає на зниженні цін - Росія йде на це тільки за умови, що Київ приєднається до Митного союзу або погодиться на злиття українського "Нафтогазу" з російським "Газпромом". Якщо ЄС відмовиться від переговорів з Україною, це значною мірою послабить її позиції щодо Росії", - вважає Манготт. Навіть за Януковика Україна обирає європейську перспективу. У Митному союзі з Росією українські олігархи будуть підпорядковані диктату великих російських компаній - в цьому вони не зацікавлені. У цьому світлі, вважає експерт, основною метою процесу над Тимошенко було поставити під сумнів підписані в січні 2009 року газові угоди з Москвою. Обвинувальний вирок екс-прем'єру означає, що українська сторона може спробувати оголосити угоди недійсними й анулювати їх.

Вирок Тимошенко - однозначний месидж, пише кореспондент The Guardian Люк Гардінг: "Януковичу, по суті, байдуже, що про нього думають у ЄС". Він також підтверджує, що під керівництвом Януковича Україна сповзає до "керованої демократії" і авторитаризму в російському стилі.

Спочатку дехто вітав схильність Януковича до старомодної централізації, яка приємно контрастувала з хаосом "помаранчевого" періоду. Але після вироку Тимошенко заявила, що Україна повернулася в 1937 рік, передає автор, зауважуючи, що "порівняння сміховинні: в 1937-му відповідачів після суду виводили у двір і негайно розстрілювали". За чутками, Янукович тепер постарається піти на компроміс - "декриміналізують" статтю, за якою засуджено Тимошенко, або її відпустять після сплати великого штрафу.

"Очевидно, справу було затіяно, щоб стриножити Тимошенко і паралізувати прозахідні, налаштовані проти Януковича сили, які вона представляє", - пише автор. Тимошенко не зможе брати участь у парламентських та президентських виборах. "Ймовірно, саме в цьому й полягало завдання".

Проте Тимошенко може сподіватися на краще, продовжує Гардінг, посилаючись на думку експерта, що "Україна - не Росія": економіка зовсім не процвітає, політична структура роздроблена, країна більш сприйнятлива до тиску міжнародного співтовариства. Так що вирішальним фактором буде... футбол, заявляє Гардінг. Наступного року Україна приймає Євро-2012, і вона зганьбитися в очах всього світу, якщо до того часу Тимошенко залишиться за ґратами.

Багато хто з прихильників Тимошенко в Києві закликали Євросоюз не згортати переговорів з Україною щодо політичної співпраці і угодою про торгівлю, які повинні завершитися до кінця цього року, пише The Financial Times. "Але винесення обвинувального вироку створило дилему для ЄС і для Вашингтона, які останніми роками закликали ЄС очолити зусилля з більш тісної інтеграції України із Заходом. Чи повинен ЄС тепер припинити переговори про тіснішу співпрацю, ризикуючи, що Україна опиниться в обіймах Росії, чи йому варто піти на зближення з Києвом в надії на подальші реформи?"

FT коментує і реакцію Росії на вердикт українського суду: "Перша реакція Москви на вирок була ворожою, тому що він ставить під сумнів легітимність вигідної для Росії газової угоди, підписаної прем'єр-міністром Тимошенко і з її російським колегою Володимиром Путіним у 2009 році". Російське МЗС вбачає у рішенні суду "очевидний антиросійський підтекст", а Путін попередив, що оскарження газової угоди небезпечне і контрпродуктивне. Водночас російський прем'єр обстоює вступ України до Митного союзу, який Росія створила з колишніми радянськими республіками Бєларуссю і Казахстаном, нагадує видання.

Справа Тимошенко - новий розділ в українському політичному житті: це кримінальне переслідування з політичних мотивів, стверджує в статті, опублікованій на сайті The New York Times, Альона Гетьманчук, директор Інституту світової політики (Київ). Гетьманчук згодна, що у Януковича було два політичних мотиви для суду над Тимошенко: звільнитися від опозиціонера, чия присутність для нього дуже дискомфортна, і "використати справу Тимошенко як важіль, щоб Росія знизила ціни на газ". На суді Росія фігурувала як спільник незаконної угоди, а Путін і Медведєв - як союзники Тимошенко. Є якась іронія в тому, як цей факт перелицьовує репутацію союзника Кремля, яку Янукович здобув на Заході, зауважує автор.

Український уряд вважає нинішні ціни на газ несправедливими, тим більше що Янукович заради їхнього зниження продовжив оренду бази ВМФ у Криму і відмовився від планів вступу до НАТО. Очевидно, він не очікував, що Москва висуне ще дві вимоги - про вступ до Митного союзу та злиття "Нафтогазу" з "Газпромом".

"І все ж суд над Тимошенко зрештою може виявитися політичним вироком Януковичу", - вважає Гетьманчук. На її думку, Тимошенко менш небезпечна для Януковича як активний опонент, аніж як політична мучениця, оскільки населення ставиться до неї з недовірою. Крім того, справа Тимошенко може завдати серйозної шкоди відносинам з ЄС, продовжує автор, і "радше зіпсує відносини Януковича з Путіним, аніж спонукає Росію до поступок у цінах на газ".

Справа Тимошенко - не битва добра зі злом або "проєвропейського демократа" Тимошенко з "проросійським автократом" Януковичем, підкреслює Гетьманчук. Але вирок Тимошенко спричинить негативні наслідки для української демократії і надій на європеїзацію. "Якщо українські лідери це розуміють, вони повинні зробити все можливе для зміни законодавства радянських часів і звільнення Тимошенко", - підсумовує автор.

Переклад InoPressa

Newsru.ua

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів