Архів новин

З 1 жовтня в Україні підвищуються пенсії у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму - директор департаменту Мінпраці Микола Шамбір

Згідно з Законом України "Про Державний бюджет України на 2010 рік", відбувається підвищення розміру прожиткового мінімуму для відповідних категорій громадян, зокрема - для дітей та неповнолітніх, працездатних осіб та людей похилого віку. Таке чергове підвищення відбудеться і з 1 жовтня. Про те, як позначиться збільшення цього соціального стандарту на пенсіях українців, кореспондент УКРІНФОРМу розмовляла з директором департаменту пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Миколою Шамбіром.

- Миколо Івановичу, чи означає це, що у зв'язку з черговим підвищенням розміру прожиткового мінімуму будуть переглянуті усі пенсії без винятку?

- Звичайно, ні, оскільки будуть підвищені лише ті пенсії, розміри яких, або які мають складові, що обчислюються, виходячи з величини прожиткового мінімуму. Зокрема, йдеться про перегляд мінімальних розмірів пенсій за віком та пенсій у зв'язку з втратою годувальника. Скажімо, мінімальна пенсія у зв'язку з втратою годувальника на одного утриманця з 1 жовтня становитиме 723 грн, на двох утриманців - 867,6 грн, а на трьох і більше - 1084,5 грн.

Будуть також переглянуті мінімальні пенсії шахтарів, мінімальні виплати для інвалідів війни, учасників бойових дій.

Крім того, будуть також підвищені:

- надбавки до пенсій за понаднормовий стаж, розмір яких обчислюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- надбавки, підвищення, додаткові пенсії та інші виплати, розмір яких обчислюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, надбавки до пенсії донорам).

Хочу наголосити, що з 1 жовтня розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, становитиме 723 грн, а вже з 1 грудня він зросте до 734 грн.

- Серед наших пенсіонерів чимало інвалідів Великої Вітчизняної війни та учасників бойових дій. Як зміняться їхні пенсії з початком нинішнього місяця?

- Мінімальні розміри виплат з 1 жовтня 2010 року інвалідам Великої Вітчизняної війни та учасникам бойових дій (без урахування пенсії за особливі заслуги) будуть такими: для інвалідів ВВВ І групи - 1735,20 грн, ІІ групи - 1547,22 грн і ІІІ групи - 1373,70 грн. А учасники бойових дій отримуватимуть пенсію не менше 1192,95 грн.

Відбудеться підвищення до пенсії й іншим категоріям осіб відповідно до законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань". Зокрема, інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, яким розмір підвищення до пенсії збільшиться залежно від групи інвалідності (І, ІІ та ІІІ) відповідно з 354,50 грн до 361,50 грн, з 283,60 до 289,20 та з 212,70 до 216,90 грн.

Учасникам бойових дій, колишнім неповнолітнім в'язням місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною в період Великої Вітчизняної війни, та членам сімей, зазначеним у пункті 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів, зазначених у статті 62 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань", які не одружилися вдруге, розмір підвищення пенсії збільшиться зі 177,25 до 180,75 грн.

Що ж до інших категорій літніх людей, то учасникам війни та колишнім в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни; особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога, яких у зв'язку з патріотичною діяльністю їх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, гонінням, зокрема, й особам із вищезазначених категорій, що нагороджені орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, надбавка до пенсії збільшиться зі 106,35 до 108,45 грн, а іншим категоріям з вище зазначених осіб - з 70,90 до 72,30 грн.

- Напевне мають підстави розраховувати на добрі новини і чорнобильці?

- Безперечно. Додаткова пенсія особам, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, згідно зі статтями 50, 51, 52 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" також збільшиться. Інвалідам І групи - з 212,70 до 216,90 грн, ІІ групи - зі 141,80 до 144,60 грн. Що ж до інвалідів ІІІ групи, дітей - інвалідів, а також тих, що страждають внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, та осіб, віднесених до категорії 2, то вони отримають збільшення додаткової пенсії зі 106,35 до 108,45 грн.

Тим часом, додаткова пенсія чорнобильцям, віднесеним до категорії 3, та компенсаційна виплата громадянам, яку вони отримують до пенсії за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, зросте з 70,90 до 72,30 грн, а особам, віднесеним до категорії 4, - з 35,45 до 36,15 грн.

- А як щодо збільшення виплат державної соціальної допомоги на догляд, котру, як відомо, в нашій державі також отримує чимало людей?

- Зросте й державна соціальна допомога на догляд згідно з Законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам".

Зокрема, буде збільшено розмір допомоги на догляд інвалідам війни з числа військовослужбовців та інших осіб, яким призначено пенсії по інвалідності відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб":

а) інвалідам I групи - з 354,50 до 361,50 грн;

б) інвалідам II групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду - зі 177,25 до 180,75 грн;

в) інвалідам III групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду - зі 106,35 до 108,45 грн;

Буде збільшено розмір допомоги на догляд і іншим категоріям осіб, зокрема:

особам, які належать до інвалідів війни відповідно до статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та одержують пенсії за віком, по інвалідності або за вислугу років (крім зазначених вище): інвалідам I групи; інвалідам II і III груп, які є одинокими і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду - зі 106,35 до 108,45 грн;

одиноким малозабезпеченим особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду й одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів I групи) - зі 106,35 до 108,45 грн;

малозабезпеченим інвалідам I групи, які одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів, зазначених вище) - зі 106,35 до 108,45 грн.

А особам, яким призначено пенсії за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" і які є інвалідами I групи внаслідок причин, визначених у пункті "б" ст. 16 цього Закону, або є одинокими пенсіонерами і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують догляду, державна соціальна допомога становитиме з 354,50 до 361,50 грн.

- На початку нашої розмови ми згадали про шахтарів. Яких трансформацій зазнають відтепер і їхні пенсійні виплати?

- Нагадаю, що відповідно до Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці", найменший гарантований державою розмір пенсії для цієї категорії осіб має становити 300% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Це означає, що з 1 жовтня розмір мінімальної пенсії для шахтарів сягне 2169 грн. А ось доплата на одного утриманця до пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок травми чи професійного захворювання становитиме вже 723 грн.

Принагідно зауважу, що збільшиться й надбавка до пенсії донорів. Адже відповідно до Закону України "Про донорство крові та її компонентів", розмір таких виплат має дорівнювати 10% прожиткового мінімуму на одну особу у розрахунку на місяць. Отже, з жовтня такі люди отримуватимуть до своєї пенсії надбавку, розмір якої збільшено з 84,30 до 86,10 грн.

Особи, які мають особливі заслуги (ордени, звання, державні премії тощо), також отримають підвищений розмір пенсії за особливі заслуги перед Україною, який зросте залежно від встановленого розміру від 141,8 - 283,6 грн до 144,6 - 289,2 грн.

На завершення хочу наголосити, що у зв'язку з черговим переглядом розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, Пенсійний фонд в автоматичному режимі вже завершив усі належні перерахунки. Тому можна з упевненістю стверджувати, що свої підвищені виплати люди отримають вчасно і в повному обсязі, як це було досі. Адже питання фінансування пенсій у нашій державі для уряду є пріоритетним.

Укрінформ

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів