Архів новин

Голову ЛОДА Василя Горбаля також обурило те, що Львівське телебачення не показало в ефірі, як депутати облради висловили йому недовіру

Голова Львівської ОДА Василь Горбаль дав прес-конференцію у газеті «Високий замок». Газета пише, що губернатор так само, як і раніше, був обережним у виразах, занадто дипломатичним і трохи хвилювався. І хоча наполегливо позиціонує себе як господарника, з огляду на майбутні вибори до місцевих рад питання йому ставили здебільшого політичні…

Наталія Балюк, головний редактор «Високого замку». Ви їхали на Львівщину як непросту для Партії регіонів область, де більшість людей мають політичну орієнтацію, не скеровану на ПР. Очевидно, ви їхали з певними застереженнями, стереотипами, що, можливо, вас тут не дуже тепло зустрінуть. Як наслідок, через п’ять місяців отримали недовіру Львівської облради. Чи змінилися ваші стереотипи за цей час чи, можливо, підсилилися?

Василь Горбаль. Львів і Київ електорально мало чим відрізняються. У 2004 році я був керівником виборчого штабу Віктора Януковича у Києві і спокійно спілкувався з опонентами, без надмірних емоцій сприймав все, що відбувалося. Щодо недовіри – це була недовіра депутатів обласної ради, а не громади Львівщини. Чи довіряє громада окремим представникам облради, покажуть вибори.

Наталія Балюк. Чи думали, що за недовіру проголосують так швидко?

Василь Горбаль. Від першого дня говорили, що ця недовіра буде. При цьому голосуванні наклалося все – і зацікавленість, і політична доцільність з точки зору конкуренції у непростому електоральному секторі патріотичних сил, як вони себе називають.

Наталія Балюк. Чи не було малодушної думки повернутися до Києва?

Василь Горбаль. Навпаки.

Наталія Балюк. Тобто така злість спортивна з’явилася?

Василь Горбаль. Ні, не злість, у мене злості ніколи немає, я рідко на кого ображаюся.

Іван Фаріон, «ВЗ». З якими месиджами ваша команда йтиме на місцеві вибори? Зважаючи на те, що люди отримали нові платіжки на газ, що дорожчають продукти?

Василь Горбаль. Найперше – чітке наведення порядку як у бюджетній сфері, так і в усіх напрямах виконавчої влади. Співпраця органів місцевого самоврядування і центральної влади, яка піде на користь цьому регіону. Відносно цінової політики – найбільші стрибки цін є там, де влада не контролює ситуації. На жаль, подібну ситуацію маємо у всіх регіонах України – на типові види продукції. У тій же Російській Федерації ті ж самі картопля і гречка дорожчають. Проблема спільна, треба дивитися на їхні підходи також – як правильно на це реагувати.

Наталія Балюк. Особисто ви будете брати участь у виборах? Можливо, очолите список Партії регіонів до обласної ради?

Василь Горбаль. Хтось з керівництва ЛОДА у списку буде точно. Скажемо так – у першій п’ятірці.

Наталія Балюк. А ви особисто для себе це питання вже вирішили?

Василь Горбаль. Вирішую. Ґрунтовного «брейн-штурму» з Петром Писарчуком на цю тему ми ще не провели.

Наталія Балюк. Напередодні виборчого процесу Партія регіонів розіслала керівникам підприємств, ректорам вузів, впливовим людям Львівщини листи з пропозицією брати участь у місцевих виборах від цієї партії. Чимало адресатів сприйняли такий лист як тиск чи навіть як шантаж. Наскільки такі «листи щастя» спрацювали, чи багато відгукнулося на цю пропозицію?

Василь Горбаль. Я не моніторив, хто як відгукнувся і як відреагував на отримання такого листа. Окрім тих випадків, коли люди приходили самі, ділилися враженнями щодо цього листа. Це оригінальний, цікавий хід залучення нових симпатиків до лав Партії регіонів. Так само можна було розмістити цей текст як рекламу у друкованих ЗМІ. Тому що лист був без підпису. Я казав голові обласної парторганізації, що особисте звернення, напевно, було б ефективнішим, але обрали саме цей спосіб. Якби листи були надруковані на бланку ЛОДА і особисто губернатор займався цими речами, можна було б говорити про якийсь тиск.

Юлія Ліщенко, «ВЗ». Видання «Коментарі» поставило вас у рейтингу українських губернаторів на одному з останніх місць...

Василь Горбаль. Це «продукт» одного засобу масової інформації, і не більше. Є статистика, яку веде Кабмін. Звичайно, цей рейтинг дав можливість ретельніше проаналізувати свою роботу, подивитися, де недоробляємо. Основний масив інформації брали по першому півріччю, яке було не найкращим – хоча би з огляду на те, що команда майже не встигла приступити до роботи. Ті голови РДА, яких ми почали заслуховувати, ще навіть кварталу не пропрацювали. Тому наразі деякі речі зарано їм ставити у претензію. Але дисциплінарні стягнення вони вже отримали.

Галина Тарадайка, ЛОДТРК, 12 канал. Ви говорили, що варто наводити оптимізацію в закладах освіти Львівщини. Коли відбудеться ця оптимізація, виникне проблема з працевлаштуванням вчителів. Як ви збираєтеся це питання вирішувати?

Василь Горбаль. Проблема оптимізації – проблема державної бюджетної політики і в цілому держави. До оптимізації треба ставитися продумано. З одного боку, є проблема: якщо в селі нема школи, то нема і села. З іншого боку – проблема наповненості шкіл... Це складний процес, який може бути політизований під час виборів. До цього треба бути готовим, і керівники районів мають активно на це реагувати, вести роз’яснювальну роботу.

Львівська область чи не в найгіршому стані стосовно охоплення дітей закладами дошкільної освіти. На останніх місцях Турківський і Дрогобицький райони – там до 10% стан охоплення. Я дав доручення прокуратурі ще раз вивчити усі випадки вилучення закладів дошкільної освіти з мережі. Якщо в середньому по області 41% охоплення дошкільними закладами, то за рік ми повинні вийти на 60-70%.

Іван Фаріон. Деякі керівники РДА, зокрема і Львівської області, просять керівників організацій, сільськогосподарських підприємств підправляти показники для звіту в органи держстатистики – аби по області добре виглядати. Чи не здається вам, що на ваш стіл кладуть теж «підфарбовану» інформацію?

Василь Горбаль. Те, що окремі керівники районів почали відстежувати статистичні дані – добре, хай підтягуються. А якщо є недоліки – на них є перевірки, які мають визначати, «підфарбовані» цифри чи ні.

Данило Мокрик, агенція ZAXID.net. На представленні нового головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні пана Гички ви сказали, що будете допомагати вирішувати всі питання, зокрема, що можете навіть міністрові подзвонити. Чи звертався вже пан Гичка до вас з якимись проханнями і чи обговорювали якісь конкретні цифри щодо фінансування лікарні?

Василь Горбаль. Ще під час перебування на Львівщині з робочою поїздкою міністра охорони здоров’я я звернув увагу на те, в якому стані Львівська обласна клінічна лікарня. Що вона не відповідає місту, яке буде приймати Євро-2012. У Львові, напевно, найгірша ситуація серед обласних центрів Західної України. Наразі таких питань, які потрібно порушити перед міністром, пан Гичка не ставив, готує пропозиції. Хоча проблема ЛОКЛ уже знайшла відображення у протоколі, підписаному між ЛОДА і Міністерством фінансів при підготовці бюджету на 2011 рік. Щодо цифр – це вже залежить від того, наскільки швидко нове керівництво ЛОКЛ підготує пропозиції.

Юлія Ліщенко. Хто очолить Львівське державне телебачення?

Василь Горбаль. Є пропозиція від голови Держкомтелерадіо України Юрія Плаксюка затвердити Володимира Палигу на посаді керівника Львівської обласної державної телерадіокомпанії. Наразі ще триває робота з Нацрадою, які мають бути кроки взагалі з цим телебаченням. Тому що там питань значно більше, ніж є на поверхні.

Юлія Ліщенко. Фракція БЮТ в обласній раді скаржиться, що ЛТБ не пускає в ефір сюжети про діяльність опозиції.

Василь Горбаль. Я мав розмову з головою ЛОО БЮТ Романом Іликом і запропонував йому укласти угоду. Є затверджені тарифи Львівського державного телебачення, є фінансовий план телебачення, який вони повинні виконувати. Я особисто в редакційну політику не втручаюся...

Мені пан Палига розповідав, що БЮТ когось пікетував, а цього пікету не показали. Але якщо політсила підходить з певним креативом до свого заходу, то ЗМІ його показують. Коли ж це шаблонні, нецікаві заходи – то їх так і показують.

Наталія Балюк. Очевидно, коли на сесії обласної ради голосували за вашу відставку, це був шаблонний, нецікавий захід, тому що обласне телебачення його не показало.

Василь Горбаль. Я також ввечері дивився цей сюжет, а потім зателефонував керівництву телебачення і висловив своє обурення.

Тарас Базюк, Інтерфакс-Україна, «Львівський портал». За місяць буде Львівський економічний форум. Чи очікуєте ви високих гостей – з України і з-за кордону?

Василь Горбаль. Форум – це можливість спілкування підприємницького середовища і представників влади, можливість вирішувати одразу на місці проблеми без тривалого листування тощо. Під час форуму, якщо приїде віце-прем’єр-міністр Борис Колесников, який одночасно є і куратором області, думаю, вже заслухаємо перший варіант концепції проекту «Олімпійська надія-2022». Можливо, вже визначимо об’єкти Львівщини, які за цією програмою запланують у бюджеті країни на 2011 рік.

Аскольд Єрьомін, «ВЗ». Ви нещодавно відвідали спортивну базу «Карпат» і сказали, що хочете допомогти їй. Яка це буде допомога – матеріальна, сприяння у наданні якихось площ?

Василь Горбаль. І стан, і розміри бази незадовільні. Я звернувся до клубу, аби вони внесли пропозиції щодо можливого розташування бази. Та одночасно має бути запевнення керівництва клубу щодо обсягу майбутніх інвестицій – аби база відповідала рівню «Карпат» і перспективам клубу. Тому що просто сприяти виділенню земельної ділянки – це ні про що не говорить. Чекаю зворотної реакції клубу.

Іван Фаріон. Чи є у вас на робочому столі своєрідний «партійний паспорт» представництва у райадміністраціях? Маємо інформацію, що всі, хто йде на роботу в РДА, зобов’язані вступити у Партію регіонів.

Василь Горбаль. Такого немає. Однак є люди, які чомусь вважають, що якщо вони вступили у Партію регіонів, то це їхня конкурентна перевага у разі прийняття на роботу. Такого, наприклад, звільняють, а він раптом виявляється членом Партії регіонів, про якого, щоправда, ніхто раніше не знав.

Іван Фаріон. В анкеті, яку розіслали керівникам районів з ЛОДА, крім виробничих показників, були графи про партійність, політичну орієнтацію керівника, інформацію, за кого він голосував на виборах президента. У вас був «розбір польотів» по цих анкетах?

Василь Горбаль. Звичайно, був. Тому що й зараз при заслуховуванні районів є пункт «Суспільно-політична ситуація в районі» – що там діється, якій політсилі район надає перевагу, які акції відбуваються тощо. Голова району має володіти ситуацією в районі. І кожен з голів РДА на заслуховуванні розповідає про ті чи інші заходи, проблеми, що потребують вирішення, які ставить певна політична сила. Має бути оперативне реагування на ці проблеми. А коли дехто з голів районів вирішив це формалізувати, полегшити собі роботу, а не вивчити проблеми самому – це вже проблема голів районів.

Іван Фаріон. Як можна визначити, за кого людина голосувала на виборах? Чи не є це наступом на конституційні права?

Василь Горбаль. Застав дурня молитися, він собі лоба розіб’є. Це часто буває. Особливо серед виконавців, що «під копірку» проводять заходи, які проводила попередня влада. І зараз, як кажуть, «козу» цього заходу роздруковують під інший захід. Був випадок, під час одного з перших виїздів у район я прочитав довідку, де була фраза: «Святкуючи 14-ту річницю Незалежності, ми підходимо…». Тобто п’ять років ця довідка не оновлювалася. Певно, працівники звикли, що керівник не читає довідок…

Юлія Ліщенко. Як розцінювати ваші рекомендації депутату облради від БЮТ Наталії Лаврецькій, яка працює в ЛОДА, написати заяву на звільнення?

Василь Горбаль. З огляду на ті непрості ситуації, які відбуваються у БЮТі, депутати змагаються один з одним у своїй різкій опозиційності. У той день, коли вийшов матеріал у газеті, працівника Лаврецької на робочому місці не було, вона хворіла. Але як депутат, як політик, вона була здорова. Тому треба вибирати – або політик, або держслужбовець.

Наталія Балюк. Чи не вбачаєте у цьому елементу політичного переслідування? Коли після Помаранчевої революції влада робила кадрові зміни, Партія регіонів голосно казала про політичні переслідування, мовляв, людей звільняють через їхні політичні переконання. Зараз Наталію Лаврецьку звільняють через її політичні переконання. На перше місце ставиться не її професіоналізм як чиновника, а те, що вона висловила незгоду з політикою правлячої партії.

Василь Горбаль. Зараз, напевно, пані Наталія вирішила нагадати про себе керівництву політичної сили, у якій є розбрати і проблеми із формуванням списків і взагалі із походом на вибори до місцевих рад.

Наталія Балюк. Якби ви її до свого кабінету не викликали, у неї б не було нагоди нагадувати про себе.

Василь Горбаль. Розмова була на зовсім іншу тему. Коли відбувалися пікетування Верховної Ради чи якісь інші заходи, працівник ЛОДА надавав у відділ кадрів лікарняний. Тоді треба було так і казати, що я маю виконувати свої депутатські повноваження, йти пікетувати. Треба бути щирим, от і усе. Я погано ставлюся до «політичних лікарняних». Коли є загроза звільнення через претензії від керівника, люди лягають на лікарняний. А коли ці лікарняні перевіряють, буває, що й такого лікаря нема. Я на першій нараді всіх попросив, щоб «політичних лікарняних» не брали.

Іван Фаріон. Василю Михайловичу, вам можна теж закинути певний політичний розрахунок – ви вже кілька місяців не можете попрощатися з депутатським мандатом. Виглядає так, що тримаєте «запасний аеродром».

Василь Горбаль. Не переживайте, ніхто «запасного аеродрому» не тримає. Здається, депутати Львівської облради самі не розуміли, що від мене хотіли, бо включили в проект рішення норми, які одна одну виключають. З одного боку, недовіра, з іншого – звернення про позбавлення мандата. Тому регламентний комітет ВР, коли я подав туди заяву, вирішив подивитися, яке ж буде рішення облради. А зараз з огляду на блокування трибуни я, якщо чесно, вже не встигаю відстежувати, що відбувається у ВР.

Наталія Балюк. Чи є якась відсоткова «планка», яку поставили перед Партією регіонів на місцевих виборах? Мається на увазі результат у виборах до обласної ради у списку Партії регіонів.

Василь Горбаль. Не люблю ставити жодних планок. Правильним для політсили буде сказати, що вона набере багато. Але так добре говорити, коли немає закидів щодо того, що сила провладна... Та будь-яка сила перед виборами про свої плани взяти певний відсоток говорить як мінімум удвічі більше, і каже, що це об’єктивно…

Наталія Балюк. Чи розраховуєте мати свого голову обласної ради внаслідок цих виборів?

Василь Горбаль. Що значить «свого»? Мирослав Петрович Сеник також «свій».

Наталія Балюк. Мається на увазі – представника Партії регіонів. Тобто мати такий результат, щоб розраховувати на голову облради. Такі амбіції є?

Василь Горбаль. Думаю, з керівництвом ради, яка буде обрана, керівництво ЛОДА матиме ще конструктивніші відносини.

Іван Фаріон. Президент Янукович сказав, що «повідбиває руки» усім держчиновникам, які залізуть у державну кишеню. Чи є у вас приклади такої принциповості на Львівщині? Чи покарали своїх однопартійців за якісь неналежні дії?

Василь Горбаль. Ми створили навіть окрему групу, що їздить на будови, які проводять різні управління – розпорядники коштів і перевіряє якість будівельно-ремонтних робіт. За рахунок цього на певних об’єктах ми вже зекономили достатньо коштів. Оскільки бюджет прийняли фактично в середині року, підстав покарати когось не було. Але керівники районів розуміють відповідальність за будь-які порушення. Поки підстав ніхто не давав. Але якщо дасть підстави, кадрові ротації буде зроблено блискавично.

Наталія Балюк. Неможливо оминути спроб влади не допустити на вибори найбільшу опозиційну силу – БЮТ. Це є, зокрема, й на Львівщині, і робиться руками колишніх «бютівців» і при маніпуляції судами. Розумію, цими процесами керують не з вашого офісу, а з Києва. Але це відбувається на території, де ви представляєте владу, тому певна відповідальність лежить і на вас.

Василь Горбаль. У 2005 році, коли я очолив Київську міську організацію Партії регіонів, про якісь перспективи виграшу партії у 2006 році не йшлося взагалі. У міській організації було 11 районних парторганізацій. У Дніпровському районі було 2 партфункціонери з печатками, які обидва називалися керівниками райпарторганізацій. Мабуть, мені треба було тоді також кричати «Ґвалт!», що цю опозиційну силу хтось душить. Тобто часто є питання просто людських амбіцій, впливу на формування списків тощо. Коли би цю складову відокремити, було би все простіше. Але ми повинні звикнути, що усі справи треба вирішувати у правовому полі – через суди.

Наталія Балюк. Вважаєте, суди мають впливати на внутріпартійні справи?

Василь Горбаль. З огляду на блоковість і специфічний характер формування цієї політсили, належний рівень уваги партійному будівництву не надавався.

Наталія Балюк. Ви зараз більше почуваєтеся політиком чи господарником? Більше у вашій роботі політики чи економіки?

Василь Горбаль. Звичайно, більше економіки. Якщо під політикою розуміти суцільну демагогію, то її в моїй роботі немає взагалі. У нас велика частина політиків – просто демагоги, від яких користі немає ніякої. Але вони є, і людям дуже подобається їх ще і ще раз вибирати.

Галина Вдовиченко, «Високий Замок». Яку останню книгу ви прочитали?

Василь Горбаль. Час на читання книжок маю лише в літаку. Остання прочитана книжка – авторства американського президента Барака Обами «Зухвалість надії». Її мені подарувала моя прес-секретар.


А тим часом…

У п’ятницю, 24 вересня, у Верховній Раді нарешті зареєстровано проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Василя Горбаля. Відповідний проект постанови є на офіційному сайті Верховної Ради України. Проект зареєстрував заступник голови фракції Партії регіонів Володимир Макеєнко.

Високий замок

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів