Архів новин

"Наша держава ніколи не зможе захищати своїх громадян за кордоном, якщо вона не навчиться робити цього у себе вдома", - працівники компанії "ВЕЕМ-Будсервіс"

Учора під час прес-конференції керівники ТОВ "ВЕЕМ-Будсервіс" оприлюднили публічне звернення трудового колективу до міністра закордонних справ України
п. ГРИЩЕНКА К.І., голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах п. БІЛОРУСА О.Г., голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції п. ТАРАСЮКА Б.І. Подаємо його повний текст: "Публічне звернення трудового колективу ТОВ «Компанія «ВЕЕМ-Будсервіс» (м.Львів.

Цього року ми могли мати добру нагоду з приємністю доповісти Вам про те, що ТОВ «Компанія «ВЕЕМ-Будсервіс» (м.Львів) сповна виконала свої договірні зобов’язання генпідрядника з будівництва нової резиденції Генконсульства Республіки Польща у Львові (вул. Івана Франка, 108) – найсучаснішої такої споруди для дипломатичної установи в Україні. Цей об’єкт готовий майже на 100% і прийнятий органами Держархбудконтролю до експлуатації. Ми працювали сумлінно, дотримуючись термінів, незважаючи на те, що замовник у ході будівництва на третину змінив-доповнив початковий проект, збільшивши відповідно його кошторисну вартість. Однак урочиста мить запуску нового консульського приміщення, на яку так нетерпеливо чекають громадяни України, вистоюючи у Львові найдовші в Європі черги за візами, відкладається.

Замовник не хоче до кінця визнати той факт, що внаслідок економічної кризи різко зросла інфляція: ціни збільшилися, а національна валюта знецінилася. Документально підтверджена кількома незалежними експертизами заборгованість замовника перед генпідрядником становить понад 4 млн гривень. Ця сума включає і виконані нами роботи згідно з державними будівельними нормами України, акти на які замовник відмовився підписати.

Крім того, замовник ще й стягнув з нашого підприємства 2 млн грн. банківської гарантії і хоче ще стягнути з нас більше 9 млн грн. штрафних санкцій за нібито невчасне виконання умов договору. Таким чином «ВЕЕМ-Будсервіс», що виграв тендер на це будівництво, мав би, за дивною логікою замовника, не тільки збудувати нове приміщення консульства, але ще й більше, аніж на третину заплатити за нього своїми коштами! Фактично – збанкрутувати, після чого нова резиденція консульства стала би найбільшим в історії будівництва надмогильним пам’ятником нашому підприємству. Кінцевою дією плану замовника на знищення нашої компанії став лист-претензія до нас з вимогою розірвати угоду в односторонньому порядку та звільнити об’єкт 30 серпня ц.р. Нас хочуть незаконно виштовхати – у прямому розумінні цього слова – з об’єкту резиденції, щоб не розрахуватися з нами. Натомість, як нам стало відомо, фінішні роботи вже запропоновані іншій фірмі, київській. Інформуємо вас про те, що більше року між керівництвом нашого підприємства та представниками замовника тривали обговорення проектно-кошторисних проблем і пошук компромісу. І якби замовник хотів знайти порозуміння (наша компанія пропонувала за цей час кілька його варіантів), то консульська резиденція давно б уже була готова повністю і запрацювала – швидше, ніж це навіть передбачено угодою. Однак, як з’ясувалося тепер, насправді замовник лише зволікав з тим, щоб дочекатися формальної дати закінчення договору і розпочати на всіх рівнях тиск на генпідрядника.

Очевидно, саме такої «розв’язки» домагається особисто Генеральний консул Республіки Польща у Львові пан Гжегож Опалінський, який прийшов на цю посаду тоді, коли будівництво вже велося. Заявляємо про це публічно з усвідомленням повної відповідальності за свої слова. Ми змушені робити це тому, що господарський спір між замовником і генпідрядником, вочевидь, буде тепер вирішуватися вже в суді. І нас дуже хвилюють часто повторювані заяви представників замовника, насамперед персонально Генерального консула Республіки Польща у Львові пана Гжегожа Опалінського, про те, що польська сторона жорстко покарає нас і буквально поставить будівельників на коліна, бо використає для цього адміністративний ресурс на найвищому міждержавному рівні. Тому що «ми представляємо велику державу, а ви – нікого», кажуть нам.

З невідомих нам причин пан Опалінський є фактичним ініціатором цього господарського конфлікту, розпочавши гіперболізовувати його і ставитися до компанії-генпідрядника будівництва як до найлютішого ворога, котрого чомусь треба знищити – матеріально і морально. Цим знищенням пан Опалінський пообіцяв займатися безкомпромісно - «до останньої краплі крові». А на заміну нам має прийти лояльний підрядник з Києва. Така агресивна поведінка дипломатичної особи щодо нас є неприйнятною, і ми про це публічно заявляємо, бо не хочемо бути принесеними у жертву добрих українсько-польських взаємин. Ми розуміємо, що компанія «ВЕЕМ-Будсервіс» не має жодного права говорити від імені всієї України, але й пан Опалінський так само не має надзвичайних повноважень керувати українськими законами і визначати на свій розсуд долю українських підприємств.

Нам прикро про це заявляти вголос, однак пан Опалінський впродовж останнього року неодноразово демонстрував неетичне, зверхнє ставлення до працівників компанії «ВЕЕМ-Будсервіс». Генконсул поводив себе на об’єкті новобудови так, ніби ми – не офіційна фірма-генпідрядник, яка виграла тендер, а заробітчани-нелегали на панському фільварку. Вважаємо таку зарозумілу поведінку дипломатичної особи, що межує з брутальністю, винятково недоречною і у разі її повторень залишаємо за собою громадянське право до заклику щодо збору підписів про відкликання Генконсула пана Опалінського зі Львова. Незалежно від того, який правовий наслідок матиме ця громадянська акція, вона мусить звернути увагу суспільства на речі, про які ми у незалежній Україні сором’язливо мовчимо. За старою радянською звичкою у суспільстві ще й досі взаємини з громадянами чи офіційними представниками інших держав трактуються з позиції нашої другорядності, а інколи й меншовартості. Доки так буде, наша держава ніколи не зможе захищати своїх громадян за кордоном, якщо вона не навчиться робити цього у себе вдома. Водночас ми ще раз наголошуємо, що наш конфлікт з паном Опалінським не має жодного політичного, ідеологічного чи будь-якого іншого підґрунтя, крім глибокої моральної образи з приводу необ’єктивної оцінки наших старань, праці і витрат.

Керівництво компанії неодноразово просило пана Опалінського звернутися разом – від імені замовника і підрядника – до незалежних експертів або третейського суду для вирішення нашої очевидної господарської суперечки по суті. Однак пан Опалінський відверто ігнорував усі наші клопотання та звернення, нехтував ними, вважаючи нижчим своєї гідності апелювання до третьої сторони, забуваючи при цьому, що й наша гідна праця повинна мати гідну оплату.

Просимо вас взяти до уваги це звернення та вжити належних заходів реагування щодо оцінки вищевказаних дій Генерального консула Республіки Польща у Львові пана Гжегожа Опалінського, що, на нашу думку, є неприйнятними в контексті Віденської конвенції про консульські зносини від 24.04.1963 року та Консульської конвенції між Україною і Республікою Польщею від 08.09.1991 року. Просимо вас також своїми високими державними повноваженнями обмежити можливий вплив адміністративного ресурсу на вирішення нашого господарського спору із замовником будівництва консульської резиденції. Від об’єктивного вирішення його залежить не тільки імідж нашої держави, але й реальна доля наших сімей, котрі не повинні бути позбавлені заробленого нами. Ми теж відчуваємо мимоволі свою провину і сором за те, що 23 серпня, напередодні Дня незалежності України, біля польського генконсульства у Львові була найдовша черга за отриманням віз. Нам так само соромно і за те, що із загальних 4 тисяч квадратних метрів нової будівлі генконсульства для українських громадян, котрі прийдуть за візами, проектом передбачено зал площею лише 167 метрів квадратних – менше 5% від усієї площі. Влада Львова на дуже пільгових умовах надала генконсульству дорогу земельну ділянку у центральній старій частині міста для того, щоб щезли черги наших громадян за візами, але ця мета, на жаль, не стала головною темою будівництва нового об’єкту.

За дорученням трудового колективу –
працівники ТОВ «Компанія «ВЕЕМ-Будсервіс».

Довідка "Щоденного Львова"

Учора на території біля нової будівлі резиденції Генконсульства РП у Львові представники генпідрядника провели громадянську акцію незгоди з діями замовника, котрий відмовився оплатити виконані будівельниками роботи і придбані для цього матеріали. У відповідь польська сторона почала вимагати від будівельників покинути приміщення і територію консульства, на які вже оформила всі документи власності, і звернулася до правоохоронців, щоб припинити цю громадянську акцію як нібито протизаконну. Міліція взяла пояснення у двох працівників будівельного підприємства, щодо одного з них справу передано в Галицький районний суд Львова.







Щоденний Львів

Сергій[10.09.01 10:52]
На жаль ситуація не перша на нашому будівельному ринку. Як працівник галузі будівництва можу сказати, що ганебні методи не заплатити за виконану роботу будівельників використовують наші замовники-представники олігархічних кланів та правлячої "еліти". Так само хочуть вчинити наші знахабнілі "західні брати" використовуючи нашу судову і владну систему проти нас.
Не дай народе себе купити, приспати та продати своїх дітей.

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів