Архів новин

Як приватизовували львівську ”штучну нирку”

Виявляється, інвестиції в медицину не завжди добре пахнуть, а іноді пахнуть і певними порушеннями. Це підтвердила прокуратура Львівської області, з`ясувавши деталі ”інвестиційного проекту” - створення Центру гемодіалізу на базі відділення гемодіалізу (в народі - ”штучної нирки”) Львівської обласної клінічної лікарні. До прокуратури через губернатора Петра Олійника звернулися самі лікарі цього відділення, стурбовані деякими нюансами інвестиційного проекту.

Нагадаймо, торік, наприкінці серпня, представники закордонної фірми запропонували лікарям відділення гемодіалізу укласти з ними трудовий договір, розірвавши попередній, ”державний”. За словами лікарів, їх дуже наполегливо кликали перейти на приватну роботу, а фірма планувала перетворити державне відділення у комерційне, де обіцяли зарплатню в конвертах. На такі умови медики не погодилися, тим паче, що ці зміни вдарили би насамперед по неплатоспроможних пацієнтах та поставили б у непевну ситуацію самих лікарів. Відтак Вільна профспілка лікарні, відстоюючи права працівників, звернулася до Міністерства охорони здоров`я, яке зобов`язало обласне управління охорони здоров`я дати письмове роз`яснення профспілці щодо проблемної ситуації.

”Цих пояснень від тодішнього начальника Віктора Кімаковича ми не одержали, - каже заступник голови профспілки Дмитро Репко. - Проте новий начальник управління має відповісти на припис МОЗ. Ми маємо надію, що новий керівник не дозволить створювати приватну медичну структуру за рахунок реорганізації державного відділення, що є єдиним в області державним відділенням ”штучної нирки”.

Завдяки перевірці прокуратури лікарі нарешті дізналися, як називається фірма-інвестор та які документи підписувало керівництво лікарні. Як з`ясувалось, в укладеному договорі приватна компанія ”Лаліа Лімітед” через однойменне дочірнє підприємство мала здійснювати інвестування в розмірі до 2,5 млн дол. для створення у Львові Центру гемодіалізу. Підставою для таких суттєвих вкладень став протокол намірів ”щодо організації співробітництва та взаємовідносин з надання медичних послуг шляхом залучення іноземних інвестицій у сфері гемодіалізу та забезпечення його функціонування”. Усе це - в межах ”проекту з організації якісної і спеціалізованої медичної допомоги, за участю ЛОДА та ГУОЗ ЛОДА”.

На перший погляд, корисний і актуальний для незаможної української медицини проект. Утім інвестор узяв на себе й низку зобов`язань, зокрема ”створення необхідних умов для надання спеціалізованої медичної допомоги хворим з діагнозом ”хронічна ниркова недостатність” на базі новоствореного Центру гемодіалізу шляхом реконструкції отриманих в оренду приміщень”.

Власне, тут прокуратура припідняла завісу. Спочатку фірма мала намір орендувати корпус-”недобуд” на вул. Некрасова, 6, але згодом ”виникли обставини щодо унеможливлення відкриття Центру” саме там. Відтак ”у доповнення до попереднього договору між сторонами укладено угоду про внесення змін і доповнень, відповідно до якої інвестор зобов`язується придбати і поставити 18 апаратів ”Штучна нирка”, 15 комплектів діалізних крісел для подальшого встановлення їх у відділенні нефрології та гемодіалізу ЛОКЛ на час проведення реконструкції будівлі під Центр гемодіалізу”.

Які саме обставини ”унеможливили” оренду окремого корпусу на Некрасова і змусили інвесторів розпочати реконструкцію відділення, що діє (!), під свій Центр, прокуратура не повідомляє. За словами ж голови депутатської комісії з питань охорони здоров`я та соціальної політики Львівської обласної ради Олександра Лемішка, представники фірми ”Лаліа-Україна” провели експертизу корпусу і зробили висновок, що це приміщення їм не вигідне, бо це старий ”недобуд”, який треба зносити і будувати заново. Через це, за словами пана Лемішка, фірма й вирішила орендувати відділення, що діє в лікарні.

”Про такі зміни і доповнення до договору працівників поінформовано не було, - зазначив Дмитро Репко. - І ніякого обладнання досі ніхто так і не привозив, тоді як ремонт, що зводиться до обкладання старих стін гіпсокартоном, до того ж у приміщеннях, у яких працюють лікарі та лікуються хворі, чомусь триває. Представники фірми мають повний комплект ключів від усіх приміщень і користуються ними на свій розсуд, самостійно”.

Дослідивши всі ці моменти, прокуратура області дала свою оцінку діям інвесторів та керівництва ЛОКЛ: ”Оскільки відділення нефрології і гемодіалізу є діючим і функціонує, а його працівники перебувають у трудових зносинах з адміністрацією лікарні і фінансування на їх утримання здійснюється за рахунок бюджетних коштів, додаток до інвестиційного договору, внаслідок якого укладено договір оренди нежитлових приміщень відділення нефрології та гемодіалізу ЛОКЛ (чинне лікувальне відділення інвестор потрактував як нежитлове - Авт.), суперечить вимогам ст. 4 Закону України ”Про інвестиційну діяльність”. Згідно з цим, ”забороняється інвестування в об`єкти, створення і використання яких порушує права та інтереси громадян, юридичних осіб і держави, що охороняються законом”.

Таким чином, враховуючи, що на час перевірки Центру гемодіалізу не створено, а сеанси гемодіалізних процедур проводить відділення нефрології та гемодіалізу ЛОКЛ, прокуратура області внесла подання начальнику ГУОЗ ЛОДА ”з вимогою вжити заходів до приведення у відповідність до чинного законодавства угоди від 20. 09. 2004 року про внесення змін і доповнень до Договору про інвестиційну діяльність в галузі охорони здоров`я від 22. 07. 2004 року в частині функціонування Центру гемодіалізу у відділенні нефрології та гемодіалізу ЛОКЛ та договорів оренди нежитлових приміщень від 30. 09. 2004 року”.

Усю подану вище інформацію прокуратура скерувала також на розгляд постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту та військових проблем. Утім ця депутатська комісія про конфлікт знає давно і навіть розглядала її на одному із засідань. Голова комісії Михайло Ваврин у коментарі ”Поступу” від 3 лютого зазначив, що ”ця фірма працює цілком легально, але річ у тім, що в Україні ще не існує платних відділень штучних нирок, тому питання треба серйозно вивчати”. Окрім того, він сказав, що ”платне, альтернативне відділення для ”ниркових” хворих має право на життя, але воно не повинне зашкодити державному відділенню, яке існує зараз”.

Попри це, минулого тижня відбулася сесія обласної ради, на якій депутати схвалили надання приміщень обласної лікарні в оренду. Все ж до розгляду на сесії питання мало би пройти через профільну депутатську комісію, що займається питаннями охорони здоров`я, та не пройшло, а це є порушенням регламенту. Голова депутатської комісії з питань охорони здоров`я та соціальної політики Олександр Лемішко у коментарі це підтвердив.

”До нас ці матеріали не надходили. Комісія розглянула тільки скарги низки працівників, які не хотіли звільнятися з обласної клінічної лікарні, бо однією з умов було те, що вони звільнятимуться з лікарні, а потім працевлаштовуватимуться у приватний центр, -- каже Олександр Лемішко. -- Ми це розглядали, і у ході виникли питання юридичного плану. Зараз, у зв`язку з тим, що питання потрапило на сесію без розгляду на нашій комісії, ми чекаємо на весь комплекс документів. Частину ми вже маємо, але до кінця тижня, гадаю, вже зберемо всі дані і будемо розглядати це питання, заслуховувати всі сторони. Можливо, процес затягнеться й через те, що всі чекають призначення нового начальника управління охорони здоров`я, який теж має висловити свою думку з цього приводу”.

Випливають у цьому конфлікті й інші ”моменти”, про які говорять лікарі відділення гемодіалізу: наполегливі ”рекомендації” керівництва лікарні на добровільно-примусовий перехід ”у фірму”, нічні телефонні погрози з вимогами негайно звільнитися з лікарні і перейти у приватне відділення (одразу після цього інциденту лікар відділення Тереза Абрагамович написала офіційні заяви до Франківського райвідділу міліції та обласної прокуратури). Проте достовірність таких фактів довести важко, так що наразі лікарі мають ”на руках” відповідь із Львівської обласної прокуратури, а також чекають реакції новопризначеного начальника Головного управління охорони здоров`я ЛОДА, яким, найімовірніше, стане голова Лікарського товариства у Львові, професор Ігор Герич.

газета ”Поступ”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів