Архів новин

Футбол: ''Карпати'' - ''Шахтар'' - 0:2

25-й тур. 15.04.2010, 19:00. «Україна», Львів
27 047 глядачів (за даними Прем’єр-ліги). Дощ. +10°С

Судді: Ігор Покідько (Полтава), Валерій Давидов (Кременчук), Олександр Білорус (Черкаси).
Делегат ФФУ: Микола Желєзний (Суми).

«Карпати»: Тлумак, Петрівський, Ґодвін, Ткачук (Голодюк, 77), Батіста, Худоб’як, Кополовець (Зеньов, 61), Кожанов (Ґурулі, 80), Мілошевіч, Тубіч, Федецький.
Запасні: Піцан, Сагайдак, Мартинюк, Є. Тарасенко.
Головний тренер – Олег Кононов.

«Шахтар»: Пятов, Срна (Рац, 39), Кучер, Ракіцький, Кобін, Хюбшман, Фернандіньо, Жадсон (Левандовскі, 82), Ілсіньо (Д. Коста, 54), Вілліан, Адріано.
Запасні: Вірт, Іщенко, Гай, Гладкий.
Головний тренер – Мірча Луческу.

Голи: Адріано, 79, Вілліан, 90+1.

Попередження: Кополовець, 11, Ґодвін, 22, Петрівський, 68 – Хюбшман, 22, Адріано, 83, Фернандіньо, 86.

Вилучення: Батіста, 74 – Рац, 74.

Переповнені трибуни стадіону «Україна» не допомогли футболістам «Карпат» досягти позитивного результату в очному протистоянні з «Шахтарем», чинним володарем Кубка УЄФА.

Подібного ажіотажу, як перед сьогоднішнім матчем, Львів вже давно не бачив. Проблема зайвого квиточка стояла дуже гостро задовго до свистка про початок зустрічі. А ті, хто сподівався її вирішити в останній момент, по більшості залишилися таки за межами стадіону «Україна».

Однак окрім питання, як наживо подивитися гру своїх улюбленців проти одного з двох грандів вітчизняного футбола, вболівальників «Карпат» цікавило ще два питання. Перше – чи зуміє команда функціонально витримати 90 хвилин у протистоянні з насправді дуже сильним і надзвичайно мотивованим суперником. Друге – наскільки на психологічному стані «зелено-білих» позначиться прикра втрата перемоги на останніх секундах у попередньому матчі із «Закарпаттям».

Аналізуючи гру карпатівців, відповіді на ці питання будуть наступними. На перше – рівень фізичної готовності виявився достатньо задовільним. Команда практично всю гру підтримувала високий темп і часто застосовувала пресинг, намагаючись відібрати м’яч у донеччан навіть на їхній половині поля. Проте не можна не визнати й того факту, що в заключні десь хвилин 20 «зелено-білі» трішечки «підсіли». Саме в цей період гри сталося кілька провалів у обороні – втративши круглого, не всі карпатівці встигали повернутися в оборону. Як наслідок, «Шахтар» саме тоді й забив два голи.

Що стосується другого питання, то не можна не відзначити, що підопічні Олега Кононова вийшли максимально зарядженими на боротьбу на кожному квадратному не те що метрі, а сантиметрі поля. Це й призвело до того, що гравцям команди Мірчі Луческу доводилося демонструвати не лише свою чисто футбольну майстерність, а й проявляти бійцівські якості. І сам Містер, і його асистент Олександр Спірідон всю гру помітно нервували. Чому? Відповідь лежить на поверхні: тренери «Шахтаря» чудово розуміли, що сьогодні на одному класі не виграти – потрібен ще й характер.

Що ж, гості довели, що й в цьому компоненті вони є справжніми спортсменами. Хоча не можна не відзначити, що їм такий шалений опір «Карпат» явно не припав до душі. Більше того, в окремих епізодах бразильсько-балканські зірки Донбасу вели себе не як джентельмени зі справжнім чоловічим характером, а радше нагадували вередливих молоденьких дівчат, яким весь час щось не так. А ще в деякі моменти гри складалося враження, що донеччани приїхали до Львова не на матч Прем’єр-ліги, а лише задля того, щоб продемонструвати, як майстерно вони вміють працювати з м’ячем і за це отримати три очки у свій доробок в турнірній таблиці. Але виявилося, що «Карпати» не збираються здаватися без боротьби.

Господарі з перших хвилин почали пресингувати, давши зрозуміти гостям, що на відміну від більшості команд Прем’єр-ліги, не мають жодного наміру грати проти них виключно від оборони. Така нахабність дещо здивувала донеччан, але страшенно сподобалася переповненим трибунам і глядачі погнали свою команду вперед.

Так, у карпатівців не все виходило, але вони грали серцем. Кожен з гравців у зелено-білій футболці не жалів ані себе, ані суперника і робив все заради своєї команди. Зрозуміло, помилок, як технічного, так і тактичного характеру, вистачало. Але жоден з гравців нашої команди не заслуговує дорікання за те, що десь виключався з гри чи не йшов у стик із суперником. Всі віддавалися грі на всі сто відсотків.

І все ж «Карпати» програли. Логічно виникає питання – чому? Адже коли всі так старалися, діяли настільки самовіддано і дисципліновано, то напевне, і результат мав би бути позитивний. Відповідь буде короткою, але вичерпною – забракло майстерності, вміння скористатися своїми шансами. Якраз того, що в кінці зустрічі наочно продемонструв «Шахтар».

Наприкінці першого тайму Батіста по-бразильськи пожонглював м’ячем поблизу карного майданчика гостей і віддав практично гольову передачу на Ігоря Худоб’яка. На жаль, один з лідерів «зелено-білих» бив по воротах у боротьбі із захисником, тож удар вийшов несильним і прямо в руки Андрію П’ятову. Це була найкраща нагода карпатівців відзначитися голом до свистка на перерву.

Ще більш зручний момент забити гол наша команда змарнувала на 62-й хвилині. Партнери вивели на ударну позицію Сергія Зеньова, який щойно вийшов на заміну замість Михайла Кополовця, але естонець вкотре довів, що нападник і бомбардир це далеко не синоніми – бальон пройшов повз рамку.

На післяматчевій прес-конференції Олег Кононов відзначив, що вкотре гравці, які вийшли на заміну, не підсилили гру команди. І з білоруським коучем «зелено-білих» важко не погодитися. Щоправда, тут треба зробити одну ремарку. Олег Голодюк, який замінив Андрія Ткачука за 15 хвилин до фінального свистка, вийшов на поле вперше після тривалого лікування, а тому до нього жодних претензій бути не може. А от до «холостих» виходів на заміну вищезгаданого Сергія Зеньова та Сандро Ґурулі ми вже починаємо звикати. І зауважте, що мова йде про двох легіонерів, які за логікою мали б бути на голову сильнішими за своїх партнерів з українським паспортом. Але у нашому випадку все якраз відбувається з точністю до навпаки.

Як повинен підсилювати гру футболіст, що виходить на заміну, карпатівцям наочно продемонстрував Дуглас Коста. З виходом 20-го номера «Шахтаря» на поле гра гостей різко змінилася в кращу сторону. Новачок донеччан додав діям своєї команди динаміки і нового імпульсу. Не боявся він і брати гру на себе. Одним словом, з появою на полі Дугласа Кости обороні «Карпат» стало непереливки. Щоправда, на заміну він вийшов на 54-й хвилині, а першу пробоїну «зелено-білий» захист дав лише на 79-й, але це надто мала для нас втіха. Так само, як і той факт, що якраз до епізоду з першим взяттям воріт Андрія Тлумака, який, до слова, дуже добре відіграв і був чи не найкращим у складі «Карпат», Дуглас Коста відношення не мав. Тоді Вілліан п’ятою віддав на Ярослава Ракицького, який прострілив, а Адріано лише залишалося підставити ногу. Натомість другий гол у матчі – на 99 відсотків заслуга Дугласа Кости. Вже в компенсований арбітром час, скориставшись провалом нашої оборони, він правим флангом увірвався в штрафний майданчик , на замасі поклав захисника і перекинув круглого через Тлумака під удар Вілліану, якому залишалося лише вразити практично порожні ворота.

Наостанок не можна не сказати про чи не ключовий епізод у матчі, який дуже серйозно вплинув на перебіг подій на полі. На 73-й хвилині гравці «Шахтаря» не дотримали неписаного правила фейр-плей: один з граців «Карпат» вже досить тривалий час лежав на газоні, але гості продовжували грати. Це найбільше «дістало» запального Батісту, який з претензіями кинувся до Развана Раца. Співвітчизник Мірчі Луческу у відповідь не знайшов нічого кращого, як вдарити бразильця. Арбітр в полі Ігор Покідько довго радився з асистентами і в підсумку обом «героям» інциденту показав по червоній картці.

В принципі, суддя припустився помилки. За всіма канонами букви закону карпатівець мав отримати «гірчичник», а донеччанин – залишити поле. Але ми вже не раз були свідками, як Ігор Покідько правила трактує по-своєму. Так він вчинив і цього разу. І його рішення пішло явно на користь «Шахтарю». Саме після того, як команди залишилися в неповних складах, гості й почали розхитувати захист господарів…

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів