Архів новин

Садовий віддає рекламний ринок Львова іноземцеві за 5 мільйонів доларів?

"Щоденний Львів" одержав відкритий лист керівників львівських підприємств до депутатів Львівської міської ради з приводу безальтернативної передачі міською владою центральної частини Львова іноземній рекламній фірмі і зникнення при цьому майже 5 мільйонів доларів. Цей лист завтра буде оприлюднено на сесії Львівської міської ради. Подаємо його повнотекстово:


"Шановні депутати!

На ваш розгляд уже неодноразово пропонують Проект, який підготувала робоча група з питань встановлення на території міста елементів благоустрою (вуличних меблів) у поєднанні з засобами зовнішньої реклами. Ця робоча група створена розпорядженням міського голови від 29.09.2009 р. № 476. Читайте проект ухвали - «Про заходи щодо організації благоустрою в центральній частині м.Львова». Що ж приховано під фразою: «З метою поліпшення благоустрою центральної частини м.Львова»?

Насторожує пропозиція віддати найпривабливішу, з огляду розміщення там зовнішньої реклами, центральну частину міста, обмежену вулицями: Городоцькою - Б.Лепкого - Університетською - Ю.Словацького - В.Стефаника - Л.Мартовича - О.Поповича - П.Саксаганського – І.Франка – Соборною (площею) – В.Винниченка - М.Кривоноса – І.Гонти – Князя Ярослава Осмомисла (площею) - Торговою, для реалізації пілотного проекту з розміщення елементів благоустрою (вуличних меблів) у поєднанні з засобами зовнішньої реклами. Адже на цій території вже є засоби зовнішньої реклами та елементи благоустрою, які є власністю і обслуговуються, зокрема - львівськими підприємствами. Ці підприємства забезпечують роботою львів’ян і сплачують, незважаючи на кризу, в міську скарбницю немалі податки.

Читаймо протокол засідання робочої групи від 29.10.2009 р.

Робоча група постановила:
п.1. Доручити п. М.Шкургану уточнити місця розташування зупинок і надати цю інформацію п. Л.Онищенко-Швець для внесення відповідних змін у схему розміщення громадських туалетів, зупинок, тумб і сіті-лайтів.
п.2. Доручити п. І.Свистун на наступне засідання робочої групи надати інформацію про терміни закінчення дозволів на розміщення зовнішньої реклами в межах території для реалізації пілотного проекту з розміщення вуличних меблів.
Термін - до 05.11.2009 р.

Тобто всі, хто нині працює, хто формував рекламний ринок Львова, повинні з нього піти. Все нібито законно – у зв’язку із закінченням дозволу. (А дозвіл, зауважимо, видається на один рік).
А у чому особливість цього Проекту?

Звернемося до протоколу робочої групи від 06.10.2009 р. Порядок денний, п.3. «Ознайомлення з досвідом Праги з питань інвестування в розташування вуличних меблів».

Читаємо проект «Вуличні меблі». Загальні техніко-економічні та організаційні принципи реалізації.
п. Що отримає місто від реалізації проекту?
- Зниження завантаження рекламними конструкціями центральної, історичної частини.
- Партнера світового рівня з виробництва і обслуговування вуличних меблів. (Про це ж було заявлено по телебаченню).
- Можливість проведення безкоштовних рекламних компаній на території України та цілого світу на рекламних площинах мережі компанії-переможця конкурсу.


То про який же конкурс мовиться?
З проекту випливає, що з переможцем вже визначились, адже жодне львівське підприємство не має рекламних площин по цілому світу.
Що ж за унікальні конструкції планується розмістити в центральній, історичній частині Львова?

Читаємо далі Проект:
«Конкурсна пропозиція передбачає:
Зупинки міського транспорту (типу модель «Норман Фостер» від компанії JCDecaux) – 10 шт.
Автоматизовані туалетні комплекси (розміщуються в місцях найбільшого скупчення людей) - 2 шт.
Міські інформаційні панелі (сіті-лайти) модель «Норман Фостер» - 100 шт.
Міські інформаційні стенди 8 кв.м., модель «Престиж» - 12 шт.
Міські інформаційні колони модель «Ретро» - 9 шт.
Урни для сміття, модель «Форум» (розміщуються біля зупинок міського транспорту) - 10 шт.


Як зазначено в Принципах після реалізації даного Проекту очікується більше, ніж двократне зниження загальної площі реклами в територіальній зоні проведення конкурсу. Зараз в цій зоні орієнтовно є 110 сіті-лайтів, а буде 100.


Але зараз майже немає так званих інформаційних зупинок, кожна з яких насправді складається з двох сіті-лайтів. Також з’являться додатково 12 стендів моделі «Престиж».


Тому насправді ж кількість рекламних площ в центральній частині не зменшиться, а можливо, й збільшиться.
Власники наявних рекламних конструкцій повинні будуть їх демонтувати, а так званий ІНВЕСТОР установить 100 аналогічних - у тих самих цінових параметрах і, можливо, тих самих моделей. Найімовірніше - на тих самих місцях, тому що до них підведені комунікації.
Якими ж словами назвати такі дії?..

«Загальна вартість інвестицій Учасника конкурсу в реалізації Конкурсної пропозиції – упродовж 15 років складає 5 610 000 дол. США.»
Читаємо далі:
«Конкурсна документація повинна передбачати можливість укладання довготермінової Угоди між містом та переможцем Конкурсу».
Звичайно, за умови надання дозволу на один рік (так, як це відбувається сьогодні, ніхто інвестувати не буде).
Ця сума є дуже великою, і рекламний ринок центральної частини Львова не здатний її окупити.
Сумнівно, шо з’явився спонсор.
Проаналізувавши інвестиції від так званого світового лідера, розрахунок виявився приголомшливим. Вартість усього переліченого в проекті обладнання може становити максимум до 410 000 дол. США. А де ж решта від заявлених 5 610 000 дол. США? Досвіду розкрадання коштів в Україні вистачає.

Шановні депутати, ми поважаємо вас набагато більше, ніж так звана «робоча група». Вам і нам жити в цьому місті. Ми готові працювати та розвивати рекламний ринок, враховуючи ваші поради, з любов'ю до нашого Львова. І ми мусимо рахувати гроші. За рекламні установки, заявленого в проекті виробника, які вільно пропонуються на ринку і які стоять в Празі, Парижі, Лондоні (аналогічна львівській конструкція), Вільнюсі, Талліні (аналогічна львівській конструкція), Нарві (низька якість конструкції), Ташкенті (якість конструкції недопустима), не можна платити в 15 разів дорожче. Тож в чому полягає "ІНВЕСТИЦІЯ"?
У випадку монополізації ринку одним інвестором - хто і за якими цінами з львівських підприємців зможе прорекламувати свій продукт?
Не нищіть львівські підприємства на догоду чиїмось інтересам. А ситуацію з "робочою групою" з'ясуйте самі.

Всі ці дані є в Інтернеті та в представників робочої групи.

З повагою,

співзасновник ТзОВ «Еон» Орест Шейка

співзасновник ТзОВ «Наша справа» Віктор Веренчук

директор ТзОВ «Агенція Рейдер» Віктор Романюк

директор ТзОВ «Брок» Василь Хом'як

Директор ТзОВ «Європлакат-Захід» Василь Кузан

24 березня 2010 р.

* * *
"Пропонований ухвалою конкурс і договір на право розміщення елементів благоустрою у межах центральної частини Львова, є неграмотним документом", - доктор архітектури Микола Бевз

Коментар завідувача кафедри реставрації і реконструкції архітектурних комплексів НУ"Львівська політехніка" доктора архітектури Миколи Бевза:

- Звертаю увагу на некоректне (а може - свідомо вибране для пізніших маніпуляцій?) формулювання предмету пропонованої ухвали міської ради. Називається ухвала «Про заходи щодо організації благоустрою у центральній частині Львова». У відповідності до визначення, яке подається у містобудівних нормативних документах та у законі «Про благоустрій населених пунктів», до благоустрою належить: комплекс робіт з інженерного захисту, розчищення, осушення та озеленення території, а також соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів з покращення мікроклімату, санітарного очищення, зниження рівня шуму та інше, що здійснюються на території населеного пункту з метою її раціонального використання, належного утримання та охорони, створення умов щодо захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля (стаття 1 закону від 2005 р.). Тобто, як бачимо, до благоустрою належить дуже широкий перелік робіт і - відповідно -об’єктів та елементів – від зелених насаджень до замощення вулиць, інженерної інфраструктури, парків, пам’яток культурної і історичної спадщини і т.д.


У цьому ж законі подано також визначення, що таке «заходи з благоустрою населених пунктів». Це - роботи щодо відновлення, належного утримання та раціонального використання територій, охорони та організації упорядкування об'єктів благоустрою з урахуванням особливостей їх використання (ця ж стаття 1 закону).


Територія, про яку мовиться у пропонованій ухвалі, є зоною пам’ятки ЮНЕСКО та її буферною зоною. У цих зонах будь-які зміни, у тому числі елементів благоустрою є складними реставраційними завданнями. Як же можна на такій великій території центру, частина якої є пам’яткою ЮНЕСКО, встановлювати одним договором право якійсь одній фірмі вирішувати такі складні реставраційні завдання?

На останньому виїзному засіданні Українського Національного комітету ІКОМОС, яке відбулося за участю експертів центру світової спадщини, у рішенні було записано пункт про термінову необхідність розроблення у Львові «Місцевих правил забудови». Власне, такі правила встановлюють основні вимоги до характеру, стилістики благоустрою, можливих і закритих місць розміщення елементів благоустрою та ін. Не маючи розроблених правил, проводити конкурс є нонсенсом. Це суперечить вітчизняному містобудівному і пам'яткоохоронному законодавству. Пропонований ухвалою конкурс і договір на право розміщення елементів благоустрою у межах центральної частини Львова, є неграмотним документом. Я проситиму депутатів не підтримувати такі рішення, а спрямувати їх у русло правильного правового і фахового вирішення.



Щоденний Львів

Іван[10.03.26 09:26]
Мої батьки працювали на Автобосному заводі. Казали прийдуь іноземці - автобуси будуть випускати для всього світу! Прийшли іноземці, Автобусний стоїть, а моїх батьків звільнили з роботи. Хлопці боріться!
Сергей[10.03.26 08:48]
Берите пример с нас Донецких. Мы чужих не пускаем!
Ігорко[10.03.25 23:19]
Краще б ті іноземці дали бабок на стадіон і аеропорт. Ато просремо Євро в місті.
Ігорко[10.03.25 23:14]
Та хєрня це все. Їм одні бабки в голові. Садовий давно робить ставку на іноземців. У них бабла просто більше! :)))
tuteshnij[10.03.25 23:02]
Як мер Садовий робить для Львова багато (моя особиста думка). Але знищувати бізнес власних громадян?... Монополізація ринку ще нічого хорошого нікому не дала... І найгірше, що львів'яни перетворяться на обслуговуючий персонал у іноземців.

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів