Архів новин

Студентський бунт

Страйки студентів-медиків, які впродовж останнього місяця хвилями виникали в різних обласних центрах України, докотившись до Львова, вилилися в серйозну організовану акцію протесту.

Ба більше: вже наприкінці цього тижня студенти-медики вирушать до Києва, щоб пікетувати Кабмін із вимогою відставки міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука. Спудеї стверджують, що вони також готові відстоювати свої права в суді.

Невдоволення молодих людей – активних учасників помаранчевої революції – спровокував наказ міністра охорони здоров’я України Миколи Поліщука № 81 від 23.02.2005 року “Про затвердження переліку спеціальностей і терміни навчання в інтернатурі випускників медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів, медичних факультетів університетів”.

Основну проблему запропонованої міністром новації студенти-медики вбачають у тому, що зміни впроваджують не системно, а несподівано. Тобто за півтора місяця до закінчення інтернатури їх поставили перед фактом, що відтепер: 1) термін її проходження подовжено вдвічі; 2) замість очікуваної вузькогалузевої спеціальності більшість отримає кваліфікацію лікаря загальної практики/сімейного лікаря. При цьому МОЗ України скасовує на етапі навчання в інтернатурі певні спеціальності, загалом із 54-х залишилося тільки 16; 3) три роки вони повинні відпрацювати на державу за скеруванням у сільських місцевостях і районах. Наказ набуває чинності з 1.08.2005 року, а до цього часу заплановано процес перерозподілу для випускників усіх вищих медичних навчальних закладів України, де вже здійснили розподіл за відповідним переліком спеціальностей, 70% яких становлять лікарі загальної практики.

Якщо оцінювати об’єктивно та підходити до цього розумно, запропоновані міністром зміни справді потрібні. Насамперед хочеться обґрунтувати це стосовно другого та третього пунктів. Про відновлення сільської медицини говорив Президент України Віктор Ющенко. І він же ж ще 2000 року, обіймаючи посаду прем’єр-міністра, підписав постанову Кабінету Міністрів № 989 щодо розвитку інституту лікаря загальної сімейної практики. Нині Микола Поліщук своїм наказом зобов’язує випускників інших медичних навчальних закладів, які навчалися за державним замовленням, відпрацювати впродовж трьох років у селі. А місцеві держадміністрації повинні забезпечити їм для цього відповідні умови для роботи та проживання, створити матеріально-технічну базу для відновлення роботи сільських амбулаторій і фельдшерсько-акушерських пунктів. До речі, МОЗ, у свою чергу, зобов’язується забезпечити їх обладнанням і транспортом.

Кореспондент звернулася в головне управління охорони здоров’я Львівщини, аби з’ясувати рівень забезпеченості сільських лікарень медичними працівниками. За словами В’ячеслава Вереса, заступника начальника управління з роботи та кадрової підготовки, порівняно з 2003 роком, торік на Львівщині відбувся приріст лікарів за рахунок працевлаштування 30 молодих спеціалістів у одинадцяти відкритих сільських лікарських амбулаторіях сімейної медицини в Миколаївському, Сокальському, Турківському, Старо-Самбірському, Городоцькому та Сколівському районах.
2004 року приросту лікарів у сільських місцевостях також сприяло створення обласного медичного інформаційно-аналітичного центру та перетворення фельдшерсько-акушерських пунктів на лікарські амбулаторії загальної практики/сімейної медицини. Водночас у медичних установах сільської місцевості (Мостиського, Буського, Золочівського, Турківського, Жовківського, Городоцького, Миколаївського, Пустомитівського, Сокальського, Стрийського, Старосамбірського, Яворівського, Дрогобицького районів) є 214 вільних посад лікарів, зокрема фтизіатрів – 13,5, анестезіологів – 12,5, педіатрів – 50 і 30 терапевтів.

В’ячеслав Вереса наголосив, що, незважаючи на відсутність державної програми забезпечення молодих спеціалістів житлом, Львівщина за укомплектованістю лікарських посад у всіх типах закладів сільських адміністративних районів займає друге місце в Україні й має показники, які є вищими від середньодержавних на 8-10%. Зокрема, 2004 року центральні районні лікарні Львівщини були забезпечені лікарями на 94,2%, районні лікарні – на 95,6 %, дільничні – на 89,8 % і сільські лікарські амбулаторії – на 83,6%.

Зауважимо, що міністр охорони здоров’я, виявляється, не володіє інформацією щодо відсутності державної програми забезпечення молодих медиків житлом, тому й зобов’язав держадміністрації вирішити цю проблему. Однак, схоже, видавши відповідний указ, пан міністр просто поспішив. Це відчули студенти-медики. І якщо в тих, хто навчається за державною формою, найбільший спротив викликав третій пункт про скерування на роботу в сільські місцевості, то невдоволення студентів-контрактників спровокувало збільшення терміну навчання в інтернатурі, а скасування окремих спеціальностей об’єднало їх у бажанні висловити протест такій новації.

Два тижні тому у Львівському державному медичному університеті ім. Д. Галицького створили страйковий комітет, головою якого обрали студента 4-го курсу Олександра Хому, який заявив, що,
усвідомлюючи необхідність реформування системи охорони здоров’я із залученням європейського досвіду та переходу на систему навчання згідно з Болонською конвенцією, він також розуміє, що цей перехід має бути поступовим, продуманим, цивілізованим і в межах правового поля. До того ж потрібне відповідне фінансове підґрунтя. Щодо розвитку сільської медицини, то нині, як відомо, вона перебуває в глибокому занепаді. Більшість сільських лікарських амбулаторій і фельдшерсько-акушерських пунктів занедбані, їх не використовують за призначенням, не вистачає медикаментів та апаратури для надання необхідної медичної допомоги. Молодих лікарів-спеціалістів, скерованих у сільську місцевість, не забезпечують житлом і елементарними засобами для існування. А студентів-контрактників, за словами одного з них – Євгена Чайківського, голови Студентського братства Львівського медуніверситету, який також до них належить, – особливо непокоїть питання збільшення терміну навчання в інтернатурі. Бо це зумовлює додаткові видатки. Із цим важко не погодитись, адже інтернатура включає очний (навчання в медуніверситеті) і заочний цикли (практична робота в лікарні). Середня оплата навчання в інтернатурі за місяць очного циклу – 840 грн., заочного – 300 грн. Батьки, діти яких навчаються за контрактною формою в медуніверситеті, звичайно, розраховували сплачувати лише за півтора року інтернатури.

За словами Юрія Дмитришина, заступника голови страйкового комітету ЛДМУ ім. Д. Галицького, координатора комітету захисту студентів, спудеї до цього часу вже були ознайомлені з лікарськими спеціальностями, місцем проходження інтернатури, з місцем працевлаштування і навіть підписали відповідні документи. Тому перерозподіл, збільшення термінів навчання й оплати інтернатури суперечать основам юриспруденції про римське право, коли угода діє за тими правилами та принципами, під час яких її укладено. На цьому в розмові наголошував Юрій Дашо, головний лікар Львівської комунальної інфекційної клінічної лікарні, головний лікар-інфекціоніст обласного управління охорони здоров’я. Студенти-контрактники мають право за власні кошти обирати ту професію, яка їм до вподоби і за яку вони хочуть і спроможні заплатити. Студенти-бюджетники, вступаючи на навчання у вищий навчальний медичний заклад, керувалися нормативно-правовою базою про розподіл і вільний вибір спеціальності. Крім того, студентів усіх форм навчання при вступі не поінформували, якими лікарями-спеціалістами вони можуть бути після закінчення ВНЗ, а якими – ні.

Минулого понеділка з листом-проханням студенти-медики з різних медичних ВНЗ України (всього близько десяти осіб) зустрілися з міністром охорони здоров’я й висунули свої вимоги: зменшити тривалість навчання в інтернатурі до терміну, який був на момент вступу студента в медичний університет, про що з кожним укласти додаток до угоди; розширити перелік спеціальностей, пропонованих для проходження інтернатури, які були на момент вступу в медичний вуз; створити відповідну фінансово-матеріальну базу для роботи молодих лікарів. Результатом зустрічі з Миколою Поліуком було цілковите неприйняття міністром двох перших пунктів – він погодився лише на третій. Опісля переговорів студенти вирушили в подорож обласними центрами України, щоб організувати студентів-медиків на всеукраїнський страйк.

Тож цього четверга львівські студенти-медики вирушать на страйки до Києва.

А 17 квітня на зустрічі страйкового комітету ЛДМУ ім. Д. Галицького з громадською організацією “Батьківський комітет” одностайно затверджено текст відкритого листа міністрові охорони здоров’я України. У ньому, зокрема, зазначено:

“Державні стандарти освіти підлягають перегляду та затвердженню не раніше як раз на десять років, що передбачено пунктом першим статті 15 Закону України “Про освіту... Нас турбує і обурює те, що Ви не бажаєте прислухатися до думки тисяч студентів-медиків, яких напряму торкається Ваш наказ... Зважаючи на ситуацію, що склалася, та Ваше категоричне небажання виправити допущену помилку та скасувати наказ МОЗ України № 81 від 23.02.2005 р., ми змушені ініціювати звернення в судові органи для захисту своїх конституційних прав, а також вимагаємо Вашої негайної відставки з посади міністра охорони здоров’я”.

”Львівська газета”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів