Архів новин

Через рік-два Львівщина може масово перехворіти сифілісом

Кожні 7-8 років на Львівщині спостерігається збільшення кількості хворих на венеричні захворювання. Останній такий спалах спостерігався у 1996-97 роках. Як виглядає ситуація зараз і чи не загрожує області найближчим часом новий „бум” на венеричні захворювання про це спробували дізнатися у головного лікаря Львівського обласного шкірвендиспансеру, головного дерматовенеролога області Нестора Городиловського.

- Несторе Євгеновичу, як виглядає в області ситуація з венеричними захворюваннями?
- Взагалі захворювань є дуже багато, десь близько двадцяти. Але зупинюся на найбруднішому. Це, звичайно, сифіліс. Ситуація є такою, що сифіліс відображає рівень захворюваності іншими венеричними хворобами, які передаються статевим шляхом. Звичайно так тому, що сифіліс є найбільш облікованим.

- Наскільки великий ризик того, що лікарі не завжди мають повну інформацію про рівень захворюваності, тобто чи багато хворих на венеричні захворювання не звертаються до лікаря?
- Випадків, коли люди б лікувалися самостійно практично немає. Це поодинокі випадки. Діагноз настільки серйозний, що краще не ризикувати, виняток – приватне лікування. Люди не хочуть це афішувати і звертаються у приватні установи, чи до знайомих лікарів. Звичайно, такі випадки не облікуються. Але мало хто з лікарів візьме на себе відповідальність лікувати підпільно, тому майже всі випадки облікуються, тому маючи статистику по сифілісу можна прогнозувати розвиток інших венеричних захворювань.

- Чи спостерігається „сезонність” венеричних захворювань?
- Так, таке є. Враховуючи те, що хворіють на венеричні захворювання, які передаються статевим шляхом, переважно люди молоді, то частіше ми бачимо підвищення рівня захворюваності після закінчення літніх відпусток. В основному це студенти, або просто молоді люди, які активно відпочивають і мають можливість неконтрольованого спілкування між собою і відповідно ризик для зараження є вищим. Пік захворюваності припадає на осінь. Інший варіант - так звана сезонність виникає, коли люди починають повертатися з заробітків. Це для нас нове, раніше такого не було, але останні кілька років спостерігається така тенденція. От хлопці повертаються з заробітків з Москви, чи з-за кордону. Ну, і взагалі є певна синусоїда: приблизно кожні 7-8 років відбувається своєрідний бум.

- У якому році востаннє на Львівщині спостерігалася така ситуація?
- Останній такий великий спалах був у 1996-97 роках. Коли за рік налічувалося до 3 тисяч хворих, але вже в 98-99 роках почався спад, але вже в 2004 році знову почався ріст, поки він ще не великий, лише 4%, але тенденція йде.

- На скільки зросла кількість хворих у цьому році?
- За перший квартал 2005 року тенденція збільшення хворих продовжувалася. Кількість таких людей зросла на 5% порівняно з попередніми роками.

- Тобто, через рік-два можна очікувати нового великого спалаху?
- Ну, це залежить від багатьох чинників. Зараз все робиться для того щоби вчасно припинити цей ріст. Так, для прикладу, у 95-96-му роках була загальна криза в країні: спад економіки, навала порнографії на екранах, падіння моральності, що сильно позначилося на ситуації. Звичайно, з цим треба боротися. Ми не можемо ліквідувати венеричні захворювання повністю, але припинити тенденцію до збільшення ми можемо. Для цього ми проводимо просвітницьку роботу у ЗМІ, роблячи наголос на безпечному сексі. Це є дуже потужна ланка. Потім – це мораль, це виховання дітей, це проблеми наркоманії, алкоголізму. Дуже шкодить поняття вседозволеності, ніби, це демократія. Наступна проблема правова – проституція. Не таємниця, що секс-бізнес процвітає, навіть не замасковано: оголошення в газетах про еротичний масаж, сауни, активний відпочинок і так далі. Оце все дуже сприяє, тому треба боротися і тоді буде зменшуватися. Хоча я думаю, що такого росту як попередній раз вже не буде. Економіка стабілізується, в державі все налагодиться, мораль, церква – все це дуже важливо…

- А як найчастіше люди дізнаються, що вони хворі на венеричну хворобу?
- Ну, перше – людина може відчути, що вона хвора: якась виразка на ділянці статевих органів, чи в роті, чи біля анального проходу – залежно від способу спілкування з партнером і методів та способів сексуальної забави. Друге – „такі” пацієнти підсвідомо відчувають ризик і самостійно йдуть і перевіряються на всяк випадок. Ну, а є й треті – які не знають і не хочуть. Думають, що там якийсь прищик вискочив, сам зеленкою, йодом припік і все. І отой інший шлях – ми виявляємо таких хворих, коли вони попадають на лікування з інших хвороб: десь поламав руку, чи травма, чи виразка шлунку. Хворий потрапляє у лікарню, а у всіх лікарнях обов’язкова весерманізація – аналіз крові на сифіліс. Так, хворий потрапляє з одним, а доводиться лікувати інше. Багато, хто з цієї групи не вірить у такий діагноз, довго сперечається…

- Чи маєте ви якісь важелі впливу на хворих: чи можете ви змусити людину лікуватися?
- На жаль, ні. Раніше були відділення закритого типу і лікування було обов’язковим. Але в конституції і в ЗУ „Про охорону здоров’я” зазначено, що лікування відбувається лише за власним бажанням. Інша справа, є дві статті Кримінального Кодексу, які карають. Одна саме за свідоме зараження венеричними захворюваннями, за що передбачене до 2 років позбавлення волі. Хворого ознайомлюють з цими умовами і він заповняє анкету і дає розписку, що ознайомлений зі станом свого здоров’я і настановою лікаря уникати статевих стосунків.

- На якій стадії захворюваності хворі найчастіше потрапляють в лікарню: це на початковій, чи вже у більш складній?
- Завжди по-різному. Зараз власне йде тенденція до того, що хворі на сифіліс, гонорею та інші хвороби потрапляють до нас уже лікованими. Це дуже погано. Неабияку роль у цьому відіграє реклама на телебаченні. Що, мовляв, одна таблетка, чи укол вилікує… Ліки відпускаються без рецептів. Це дуже потужні, сильні антибіотики. Буває таке, що хворий часом прийде в аптеку й каже „у вас там є щось від гонореї?”, а йому „та є, прошу дуже, 50 гривень, приймете два дні” і людина втішена. Людина приходить до дому, в неї гонорея, ріже, коле, не може сходити в туалет, а тут приймає дві таблетки і все проходить, все прекрасно. А через тиждень чи місяць знову щось з’являється, в жінки чи чоловіка теж, бо не пролікувались. І тоді. вже з запущеною формою хворі звертаються до нас. Тоді набагато складніше і довше лікування, яке вимагає більше часу і зусиль.

- А скільки в середньому триває лікування?
- Як якої хвороби. Гонорея, навіть гостра форма лікується кілька днів, так само початкова стадія сифілісу.

- Скільки коштів виділяється в день на людину і чи вистачає державних коштів, які виділяються з бюджету?
- Ми є бюджетна організація і на лікування хворих виділяються кошти з бюджету, бо це є дуже небезпечна хвороба. На один день перебування хворого в стаціонарі з бюджету виділяється 3,5 грн. Звичайно, що коштів завжди не вистачає, тому шукаємо різні способи, навіть допомогу благодійних організацій. Лікування є абсолютно безкоштовним, але допомога надається в повному обсязі. В нас ще не було випадків, коли б хворому сказали, що чогось там немає і йди а аптеку купуй. Лише ті хворі, які бажають лікуватися вдома, без реклами вони отримують рецепт і купують ліки самостійно, звичайно, що лікування відбувається під контролем лікаря. Лікування коштує по-різному. Все залежить від складності і від стадії. А щодо конкретної ціни, то важко сказати. Для прикладу є ліки, які коштують 3 гривні, а є й 50 гривень. Лікар не зацікавлений виписувати дорогі ліки, а зацікавлений в тому, щоб хворий був здоровим.

- Тобто, суттєвої різниці між дешевими і дорогими ліками як такої немає?
- А різниця між запорожцем і мерседесом є, правда? Але з іншого боку – і то машина, і то машина. Справа в тому, що навіщо стріляти гарматою по горобцях, коли тим самим бісептолом, чи пініциліном вітчизняного виробництва можна вилікувати людину, немає сенсу купувати дорогі закордонні препарати.

- А венеричні захворювання більше полюбляють село чи місто?
- От раніше, ще за радянських часів, венеричними хворобами хворіли переважно у великих містах, обласних та районних центрах: там, де було більше скупчення народу. На селах враховуючи те, що наші люди були більш релігійні, більш підконтрольні один одному, розпусти такої не було – відповідно, менше й хворіли. А постійна міграція людей, в основному поїздки на заробітки ситуацію на селі змінили. Випадки захворюваності в селах почастішали.

- В яких районних центрах ситуація виглядає найгірше?
- Найбільше випадків це Городоцький район, Золочівський, Мостиський, Жовківський, Сокальський, Стрийський, і звичайно Львів, Борислав, Дрогобич, Стрий, Червоноград.

- А скільки взагалі на Львівщині хворих?
- За 2004 рік на Львівщині зареєстровано 846 хворих, на 100 тис. населення у Львові було 45,1 хворих на сифіліс. До речі, ще одне, що б я хотів сказати. Це васерманізація. Це дуже важливе питання. Ми в 2004 році мали 130 вагітних жінок хворих на сифіліс. Сифіліс внутріутробно в більшості випадків, якщо не лікувати маму, вбиває дитину: все закінчується передчасними родами мертвого плоду, або викиднем чи народженням важкохворої дитини з ознаками сифілісу. Але повернуся до наших вагітних: з 130 ми врятували 128. Двоє дітей загинули, бо ті мами не були ніде на обліку, а прийшли відразу народжувати. Вони ніде не працюють і вирішили, що на облік їм ставати не потрібно. Тому діти народилися хворі вродженим сифілісом, а це дуже важка патологія. Але можна б було цього позбутися якби всі ці жінки пролікувалися вчасно. Лікуючи маму, ми внутріутробно лікуємо дитину, яка вже мала великий шанс заразитися від мами ще до народження. Тому ми наголошуємо, що вагітні в першу ж половину вагітності обов’язково повинні ставати на облік в акушерських пунктах і здавати як в першій так і в другій половині вагітності аналізи на венеричні хвороби.

- На скільки великий ризик заразитися побутовим сифілісом?
- Теоретично можливо, практично – майже не реально. Для цього мали б співпасти дуже багато чинників: для прикладу у хворого мала б бути виразка на руці, а в іншої людини якесь пошкодження на місці, до якого доторкнеться хворий. А так бактерія дуже чутлива до різних факторів: до повітря, сонця, вітру і живе у відкритому просторі лише кілька секунд, тому заразитися побутовим шляхом дуже важко, це має бути дуже тісний контакт. Але тільки теоретично, якби це було так легко, то весь персонал вже мав би сифіліс, а ще не було жодного такого випадку.

- І на закінчення: як часто люди звертаються, щоб просто пройти обстеження, де можна пройти таке обстеження і скільки це коштує?
- Власне, дуже низький відсоток таких людей, які просто хочуть обстежитися. За кордоном люди більше себе люблять і вони слідкують за собою своїм здоров’ям. Але для тих, хто все-таки бажає обстежитись, у нас є анонімні кабінети. Обстеження платне, але абсолютно конфіденційне: ніхто не запитає де працюєш, як звати, прізвище, все йде під кодом, запитують тільки вік і вказується стать. Навіть якщо прийде неповнолітня особа ми не повідомляємо про це ні батькам ні комусь іншому. Вартість такої процедури від 4 до 8 грн, є також складні обстеження – 10-12 грн, повне обстеження: з ніг до голови буде коштувати в межах 50 грн. Ціни такі, що кожен може дозволити собі пройти таке обстеження. Тоді як в приватних закладах повне обстеження коштуватиме 400-500 грн – різниця разюча. А у нас вважають, що якщо дорожче, то краще…

Гал-info

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів