Архів новин

Микола Савельєв: "Я думаю особиста проблема Авраама Лінкольна полягала в тому, що він не був особисто знайомий з мером Львова Андрієм Садовим".

Виступ головного редактора газети "Ратуша" Миколи Савельєва на парламентських слуханнях про стан свободи слова 2 грудня.

САВЕЛЬЄВ М.В. Доброго дня, вельмишановні народні депутати і колеги-журналісти! Ви знаєте, з давніх давен існувала традиція, що після перемоги місто віддавали на три дні на пограбування. І вперше ця традиція була порушена у Львові після перемоги у 2006 році на виборах нашого міського голови мера Андрія Садового. Місто було віддано для розграбування на 3,5 роки, а комунальна преса була віддана на знищення. І це не порожні слова, я зараз спробую це все довести.
Значить, видання Львівської міської ради газета „Ратуша”, яку я маю честь очолювати ще до виборів мера Садового застерігали, що його прихід стане для нашого старовинного міста великою трагедією. І, нажаль, ми не помилилися. Бо найнебезпечніша корупційна схема – це структура, яка пов’язує між собою всіх учасників скоєння якогось спільного кримінального або якогось суспільного шкідливого діяння. Ну так сталося цього разу. Порушивши всі свої передвиборчі обіцянки, міський голова Садовий миттєво оточив себе кумами, приятелями, вчорашніми бізнес-партнерами і от дивіться самі, що.

На тривалому етапі у Львові склалась така ситуація. Один заступників мера – кум. Секретар Львівської міської ради – кум. Лідер фракції міської ради – кум. Члени виконкому - всі колишні бізнес-партнери. Прокурор міста однокласник, а начальник міліції міста однокурсник. Ну чого би здавалось не жити? Правильно?
Значить, за короткий час мер створив саме таку структуру, яка дозволила йому не криючись абсолютно безкарно чинити у Львові все, що заборонено законом. Серед, на жаль, не багатьох перепон на його шляху таких корумпованих планів постала міська газета „Ратуша”, яка насмілилась мати просто власну думку і вмотивовано критикувати, ми не програли жодного судового процесу, і його, і його оточення. Тому що ці плани ставали все зухвалішими і безпардоннішими.
Значить, мер зробив все від нього залежне, аби газету „Ратуша” відразу і безповоротно ліквідувати. Спочатку він спробував підкупити головного редактора. Він запропонував мені ну за вельми пристойні гроші посаду свого радника по пресі в обмін закриття газети. Ну, коли це не пройшло, Садовий спробував мене банально зняти через рішення сесії.

На той час ще депутатський корпус наскільки відкрито не підтримував будь-які дії і прожекти нашого мера і рішення тоді не пройшло. Мало міський голова не заспокоївся, включивши всі можливі законні, а головне незаконні важелі впливу на газету, мотивуючи свої дії шляхом України в Європу, мер Львова, те, що сьогодні вже говорили доповідаючі, спробував спершу реорганізувати видання в звичайний інформ-бюлетень, залишивши 2-3 чоловіка і 3-4 листочки від газети. Коли це не пройшло, він спробував роздержавити його шляхом малої приватизації і залишивши журналістам в якості солідного фінансового підгрунтя лише назву видання. Ну, ми мали з тим вже йти далі. Коли, зрозумійте, це теж не пройшло, коли це не вдалося, мер пішов на крайнощі.

Спершу газету абсолютно і незаконно перестали фінансувати. Ми, нагадаю, є офіційним виданням Львівської міської ради. І через борги у нас взимку відключили газ, відключили телефон, відключили Інтернет, не виділили коштів на друк і на заробітну плату. Ну, так попрацювали, значить. Але видання, скоротивши обсяг сторінок і тираж, тому що виходу не було іншого, продовжувало виходити і далі ми критикували і Садового, і його оточення. Ну, тоді клерки міськвиконкому просто передзвонили у видавництво і наказали нас не друкувати. Ми перейшли на інше видавництво, продовжували виходити. Тоді, знову ж таки, з ініціативи міського голови скерували ……… і почали тотальні масові перевірки. Ну, і на велике розчарування мера, нічого не знайшли, розумієте? Шукали, шукали, але нічого не знайшли.

Врешті, пославшись на значні витрати, бо, мовляв, треба ж економити кошти, за одноосібним рішенням, ну, перестають фінансувати газету взагалі, на 100 відсотків. Але рішення про закриття газети не приймають. Газета мала виходити, але без грошей, офіційне видання міської ради. Ну, ви знаєте, як завжди, з одного боку мер ненавидить будь-які критичні висловлювання на свою адресу, ну, як в принципі і більшість владоможців, має пресу за лакеїв. А з іншого, він боїться втратити таке реноме ліберала і проєвропейського політика. Ну, саме такі дії. Ну, взяв би, проголосував і закрили би, і все, нема питань. Ну, але ж ти втратиш імідж, правильно.

П’ять місяців газета виходила в світ, ми кидали всі зароблені кошти на рекламі, там спонсорські, ті, що випросили в людей, лише на друк. Видзвонювали з власних мобілок, як попрошайки, ходили на Інтернет до колег і так далі. І 5 місяців ми все-таки протримались. Ну, в решті-решт, терпіння увірвалось. Я, ще двоє журналістів, взяли карімати і почали безстрокове голодування в приймальній Садового. Ну, мер Садовий витримав цю акцію тільки 26 годин. І незабаром сесія Львівської міської ради голосує за те, що ми, дійсно, весь цей час мали право на фінансування. Нам виділяють не багато не мало, 300 тисяч гривень.

І мер це рішення бере і підписує. Тобто п’ять місяців, розумієте? Було навіть створено комісію з депутатів міської ради, яка мала встановити, хто винен у всьому цьому. Але ви розумієте, що діяльність комісії завершилась традиційно нічим.
Мене сьогодні цікавить, а, власне, хто відповів за приниження членів трудового колективу? Люди п’ять місяців без зарплати, без нічого. Ми писали заяву і у прокуратуру, ви пам’ятаєте, хто прокурор міста, правильно, однокласник…

ГОЛОВУЮЧИЙ (ТОМЕНКО М.В.). Дайте ще 5 хвилин, щоб була можливість…

САВЕЛЬЄВ М.В. Дякую. Чому прокуратура міста Львова не знайшла складу злочину у п’ятимісячній невиплаті заробітної плати? Два місяців кримінальна справа. Розумієте? П’ять місяців люди без копійки – не знайшли складу злочину. І нам на той момент не допоміг ніхто, взагалі ніхто. Розумієте? Тому що конфлікт отримав певний резонанс, у тому числі загальноукраїнські ЗМІ, ну, і найбільше мені це і образливо на сьогоднішній день.

Якщо ви думаєте, що наш міський голова такий демократ, колишній діяч „Галицьких інвестицій”, у нас таке було львівське МММ, заспокоївся на цьому, то ви всі глибоко помиляєтесь. Не зважаючи на те, що після нашого голодування мер потрапив у список ворогів преси України, здобув там шосте місце, він вирішив на досягнутому не спинятися і на цей час, завдяки врахуванню низки бізнес-інтересів депутатів міської ради, мер здобув вже тверду підтримку депутатського корпусу, і ні скільки не турбуючись незаконністю свого вчинку, вніс у порядок денний сесії питання про функціонування газети „Ратуша”, воно так і звучало: „Про функціонування газети ”Ратуша”. Розшифровується цей пункт так: „З метою покращання функціонування газети „Ратуша” звільнити з роботи редактора газети Савельєва Миколу Володимировича”. Але ви не повірите, що сесія голосує, і браку всього-на-всього два голоси. Мер не розгубився. Нормальние герои всєгда идут в обход. Шантажнув депутатів тим, що він зніме всі земельні питання, а земельні питання у Львові – це святе, цього ж дня скликає вночі ще одну сесію, і вночі, у пів дванадцятої ночі, вони знайшли ще два голоса і мене звільнили.

Я швиденько ляг на лікарняний, рік судився, і суд скасував незаконну ухвалу сесії. Це тоже безпрецедентно суд скасував. Знервований мер відкрито оббрехав наш колектив, сказав: „Вами буде займатися правоохоронні органи. Ви, мовляв, всі отримуєте зарплату у конвертах”. Видання подало у суд і виграло цей процес. Садовий відмовився спростовувати брехню, управління юстиції двічі його за це штрафувало, а прокуратура міста (ви правильно зрозуміли) не порушує проти мера кримінальну справу за невиконання рішення суду. На сьогоднішній день таких рішень суду по Львову десь 10 чи 12 не виконані, а піддав для порушення кримінальної справи немає.

Здавалось би, ну, що такого може писати муніципальне комунальне видання „Ратуша”, коли у Львові все так спокійно, тим більше зважаючи на виступи Садового на телепередачах Савіка Шустера? І тут дозвольте вам пояснити. Саме завдяки Садовому було прийнято рішення без жодних потрібних дозволів провести у Львові псевдо реставрацію історичної площі „Ринок”, де старовинну бруківку просто втопили в бетоні, а історичні портали попробивали газовими трубами. Зразу відбулась журналістська акція „Антируїни” – безпрецедентна акція. Більше сотні журналістів заблокували трибуну Садового на сесії, вимагали, щоб він назвав хто винен. Ну звичайно винних не знайшли, і суд уже в цьому році 2009 встановив, що фактично розпорядження про руйнацію спадщини ЮНЕСКО підписав сам нинішній мер Львова. Це вже факт.

Інший приклад, що львів`яни після незаконного прийняття завищених тарифів виконкомом знову під керівництвом Садового сплатили зайві сотні мільйонів гривень. В 2009 році тільки заводу суд зобов`язав повернути мешканцям Львова 43 мільйони. Великі гроші! На черзі багатомільйонні повернення обдуреним львів`янам грошей за тепло і квартплату. Під керівництвом мера Львова у Львові розпродується за копійки все, що тільки можна продати. Окрім приватизованих військоматів – військоматів! – яскравим прикладом є приватизація готелю „Львів”, коли об`єкт, який коштує 100 мільйонів гривень, міські чиновники примудрились продати за 18. Оцієї п`ятниці в депутата, який дав з цього приводу нашій газеті коментар, спалили машину.
Я знаю, що Львів називають „маленьким Парижем”, но його ж не називають „маленьким Чикаго”. Правильно? Міліція порушила кримінальні справи проти радника Садового, який примудрився разом з іншими посадовими особами на закупівлі для міста старих німецьких трамваїв вкрасти 2 мільйона бюджетних коштів. І зараз всі дійові особи на місцях активно працюють. Так само прокуратура міста примудрилась закрити кримінальні справи по розкраданню коштів до 750-річчя Львова, хоча можна було елементарно з`ясувати, чи дійсно такі виплачувались космічні гонорари … . … . Шалені кошти розкрадаються на будівництві доріг, що шляхобудівельники розказують, коли нормальні відкати колись були 10-12 відсотків, якщо взагалі відкат можна назвати якоюсь нормальною річчю, то тепер відкати до 40 відсотків. Ви можете уявити якість доріг, де вкрали 40 відсотків фінансування?! Ну нічого дивного, що у Львові зникають навіть такі шматки трамвайних колій, які тільки на папері збудовані. Тепер мені скажіть для чого нам така свобода слова, на яку ніхто не реагує? Я думаю, що це не тільки в нас, це питання питань. І тема, якою… всі зараз бояться тему зачіпати, це „Євро-2012”.

Сьогодні Львів потрапив в таку просто дурну ситуацію. Кожен, хто зважується вказати на будь-які недоліки при побудові в нашому місті євростадіонів, автоматично мером, оточенням зараховується в лави ворогів євроінтеграції, тут же зараховується в лави ворогів євроінтеграції, а всі зловживання освячуються великою, такою спортивною метою, під яку вже є індульгенція.
Якщо слухати Садового, то на стадіоні можна грати в футбол хоч завтра. Хоча насправді, якщо справи так підуть далі, то грати в футбол нам доведеться на пасовиську.

Давайте будемо апелювати фактами. Сьогодні Львів відстає в побудові стадіону до єврочемпіонату на 2 місяці, на 2 місяці реальне відставання – це говорять будівельники. Наздогнати цей графік за 3 місяці зими навряд чи вдасться. Наразі реально оплачено генпідряднику – фірмі „Азовіндекс” – 80 мільйонів гривень.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

САВЕЛЬЄВ М.В. …тоді як вартість самого стадіону становить близько 1 мільярда гривень. Реального інвестора нині нема, хоча ще недавно мер бив себе в груди, що інвестори просто до нього в двері ламаються. Проект стадіону, який розробила австрійська фірма „Альпіна”, не збігається з робочими кресленнями маріупольського „Азовіндекса”. Найцікавіше, що 100 мільйонів гривень, які прийшли у вигляді кредиту після візиту до Львова Президента Віктора Ющенка, просто не було на що витратити. Як наслідок: 40 мільйонів взяли, а ще 60 знову поклали на рахунок того ж банку, але вже під менший відсоток.

Значить, за рейтингом журналу „Кореспондент”, сам мер Андрій Садовий входить в десятку найбагатших людей Львова, йому належать потужні медіа-ресурси: ТРК „Люкс” і 24 канал. Однак будівництво стадіону активно фінансується не ним чи людьми з його бізнес-середовища, а коштами місцевого бюджету, яких, як ви розумієте, нема.

Сьогодні мер зайняв дуже цікаву позицію: на євродороги у Львові має виділити кошти держава, на євроаеропорт – держава, на євростадіон – держава. У мене виникає одне закономірне питання: а для чого тоді нам потрібне таке місцеве самоврядування? Щоб через себе, ну, не без вигоди, скажем, пропускати через себе фінансові потоки і мати з того копійку, правильно? Ну, дурних нема, правильно?

Дякувати Богу, що Садовий, попри активні намагання і кроки, не встиг забрати в комунальну власність львівський аеропорт, бо тоді б і цей об’єкт чекала печальна доля львівського стадіону. Значить, йде постійне окозамилювання. Локшину вішають як експертам УЄФА, так і керівництву держави. Мер і його компанія постійно повторюють, як мантри: все добре, все просто прекрасно. І де об’єктивна оцінка ситуації, коли навіть Садовий, який на біле каже чорне, визнає, що відставання по стадіону є? І що ми будемо робити, коли врешті-решт УЄФА прийме рішення залишити Львів за бортом єврочемпіонату? Отоді-то, я так впевнений, Садовий почне шукати винних, тоді винними будуть, хто завгодно: Партія регіонів, БЮТ, комуністи, я, газета „Ратуша”, Прем'єр-міністр, Президент, - бо одні йому в чомусь зашкодили, а другі йому щось обіцяли і не дали. І коли ми врешті перестанемо рапортувати про успіхи, яких, фактично, нема.

І ще одне, Кабінет Міністрів виділив Львову для здійснення цілодобового водопостачання 191 мільйон гривень. Справа дуже хороша і благородна, в принципі, але, люди добрі, сьогодні вже на дворі зима. Правильно? І львівські чиновники для того, щоб догодити керівництву держави і вислужитися намагатимуться аврально встановити надпотужні насоси і почнуть помпувати ними воду в старі ржаві львівські водогони. І виявляєте тоді, що може статися, тоді Алчевськ сховається, буде здаватися дитячою казкою.

Значить, все, що я вам зараза розповів, про все, що я зараз розповів вже 3,5 роки пише газета „Ратуша”. Самий тому Садовий з такою маніакальною впертістю намагається нас закрити. Думаю, цього разу в 2010 році йому це все ж вдасться. Найвірогідніше, мер Львова для того, щоб не виділити нам коштів на наступний рік, почне знову щось розказувати про євроінтеграцію, економію бюджетних коштів, чи світову кризу. І кажуть, що президент США Авраам Лінкольн говорив, що не можна дурити велику кількість людей нескінченно довго. Я думаю особиста проблема Авраама Лінкольна полягала в тому, що він не був особисто знайомий з мером Львова Андрієм Садовим. Я знайомий з ним особисто і тому вас закликаю не вірити жодному слову і підтримати газетярів „Ратуші” в нашому з ним протистоянні. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми стандарт демократії утримуємо, 13 хвилин ми дали можливість послухати. Я думаю, як Микола Володимирович стане народним депутатом, можемо його на голову слідчої комісії по Львову дати, в нього багато матеріалів.

Примітка "ЩЛ": У такому орфографічному вигляді матеріал поданий на офіційному сайті Верховної Ради України.

Офіційний сайт Верховної Ради

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів