Архів новин

“Сміються, коли чують про потреби культури”

Мистецький Львів лихоманить. Після конфліктів у Львівській філармонії та Національному музеї у Львові, схоже, скандал визрів і у середовищі львівських муніципальних театрів. Причина – перманентне безгрошів’я останніх. Обурені тим, що їхня зарплата не перевищує 250-350 гривень, керівництво та голови профспілок чотирьох львівських муніципальних театрів від імені своїх колективів звернулися до голови Львівської ОДА Петра Олійника та влади міста з проханням часткового дотувати театри. Отримавши відписку від міського управління культури про те, що питання посадових окладів не належить до компетенції органів місцевого самоврядування, активісти театрів ім. Леся Курбаса, “Воскресіння”, “Люди і ляльки” та Першого українського театру для дітей та юнацтва вирішили надати проблемі широкого розголосу. І влада таки відреагувала, але в той спосіб, що ініціювала “круглий стіл”, що відбувся сьогодні, 1 квітня.

Нагадаємо, що власне муніципальними ці театри, як і багато інших в Україні, стали не з власної волі. Такий статус, за словами генерального директора Першого українського театру для дітей та юнацтва, три роки тому почали надавати найменшим театрам міст, які до того були в обласному підпорядкування. Мета – зняти зайвий тягар з Держбюджету. Тоді ж акторам цих театрів знизили оклади. Адже місто, не маючи досвіду поводження з театрами, прирівняло їх за рангом до звичайних будинків культури. Нині заробітна плата акторів становить 250-350 гривень. Власне, відтоді й почала зароджуватися проблема. Адже статус муніципального зовсім не означає, що у такому театрі грають актори, професійний рівень яких є нижчим за тих, які працюють в академічних чи національних. І нарешті колективи муніципальних театрів прорвало. Тепер вони голосно нарікають на вбогу зарплатню, яка є у кілька разів меншою, аніж заробітна плата у Національних театрах. За їхніми словами, навіть художній керівник або директор театру муніципального підпорядкування отримує в чотири рази менше, ніж актор найнижчої категорії національного театру. Разом з тим, штат цих театрів, навіть разом взятий, є меншим ніж штат одного національного театру.

Апелюючи до гасла нової влади “обличчям до людей”, львівські актори просять виправити анормальний стан речей, коли вони приречені на жебрацьке життя, і додати 100% надбавки до їхніх окладів з місцевих бюджетів. Адже образну тезу про те, що актор повинен бути голодним, аж ніяк не слід сприймати дослівно.

Більше того, влади Чернігова, Одеси, Донецька, Харкова та Дніпропетровська вже давно доплачують своїм театрам, – йдеться у згаданому зверненні. Однак, заступник начальника міського управління культури Богдан Ховзун сьогодні спростував цей аргументи. “Ми зверталися до театрів названих міст, – зазначив він. – Вдалося вийти на контакт з театрами у Чернігові, Одесі та Дніпропетровську. У перших двох містах взагалі нема муніципальних театрів, а у Дніпропетровську їх є чотири, проте жоден не отримує 100% надбавки до окладів акторів від міста. Натомість, щоб стимулювати розвиток місцевих театрів, мер щороку видає 20 стипендій найкращим акторам міста. А 100%, на які посилаються актори у своєму листі, – швидше за все, це та сума, яку з 31 січня цього року згідно з Законом доплачують театрам, які мають статус академічних. Таких в Україні всього є 27”.

Ще до “круглого столу” львівська влада, за словами акторів та керівників театрів, радила їм збільшити вартість квитків, скоротити штат та краще працювати, щоб збільшувати відвідуваність. На кожне із цих варіантів рішень дирекція та актори муніципальних театрів мають власні контраргументи.
“Ми не можемо збільшити вартість квитків, – вважає художник Першого українського театру для дітей та юнацтва Мар’ян Савицький. – Дитячий театр, як от наш, повинен бути доступним кожному. А при підвищенні вартості квитків частину дітей ми одразу ж “відріжемо”. А серед них можуть бути і такі, які, можливо, відвідавши театр в дитинстві, потім, у дорослому житті, такої нагоди вже й не матимуть”. Театр “Люди і ляльки” також ставить здебільшого дитячі вистави, а концептуально-філософські вистави “Воскресіння” та театру ім. Леся Курбаса спрямовані передусім на студентську аудиторію, яка, вочевидь, в грошах не купається. Тож чинні ціни у межах п’яти гривень – для дитячих театрів і п’яти-п’ятнадцяти – для дорослих видаються цілком достатніми для такої категорії глядачів. Хоча такі ціни не забезпечують навіть найнагальніших потреб самих театрів та їхніх працівників. Приміром, ті 204 тисячі гривень, які за минулий рік заробив Перший український театр для дітей та юнацтва, пішли на виплату заробітної плати.

Те ж саме із порадою скорочувати штати. Наразі штат муніципального театру дуже лімітований. Приміром, у тому ж таки Першому українському театрі юного глядача, який виготовляє декорації у власному цеху, працює лише один столяр, що є нонсенсом навіть з погляду правил безпеки праці, не кажучи вже про те, чи здатна одна людина виготовляти декорації для видовищних вистав, які так полюбляють діти. А у театрі ім. Леся Курбаса – найменший штат з поміж усіх львівських театрів. У ньому немає ані білетера, ані гримера... До речі, під час сьогоднішньої зустрічі мова вже йшла про збільшення штатів... Як запевняють чиновники, це можна зробити лише у позабюджетний період. А бюджет триває з 21 січня до 31 грудня. Тому представники міського управління культури запропонували директорам театрів клопотатися про це з огляду на наступний рік. “Клопоталися і цього року, і минулого і одержали аж цілий пшик”, – поінформували владу представники театрів.

Пропозиція влади працювати так, щоб зали театрів були повними, на цьому тлі виглядає найбільш реальною. Але відвідуваність того чи іншого театру прямо пропорційно залежить від якості його репертуару. Тобто, так би мало бути в ідеалі. А реально на цю схему накладається чимало інших чинників. Скажімо, комерційність вистави, часто зумовлена не так якістю постановки, як скандальністю інтерпретації твору. Власне, просити у влади надбавки до окладу, мабуть, ніколи й на думку не спадало колишньому львів’янину Романові Віктюку, театр якого ані копійки не отримує з будь-якого бюджету. А причина успіху, схоже, насамперед у тому скандальному ореолі, яким оточена постать маестро і його спектаклів, що своєю чергою є запорукою великого касового збору та аншлагу. На шокуючих (принаймні за визначенням публіки і режисерів традиційних театрів) виставах “виїжджає” і харківський театр “Арабески”, який нещодавно демонстрував у Львові свою виставу “Критичні дні”, що за один вечір встигла опинитися у епіцентрі скандалу. Натомість у театру ім. Леся Курбаса зовсім інша, ненав’язлива, естетика. На таке маси ніколи не підуть, адже це елітарне, у доброму розумінні цього слова, мистецтво. До того ж, свого часу актори цього театру намагалися грати цільові вистави, проте не змогли робити це постійно через внутрішню невідповідність акторського таланту таким постановкам. Тому акторство для багатьох залишається хобі. Не у професійному плані, тут у фаховості акторів театру ім. Леся Курбаса сумніватися не пристало, а через фінансовий чинник. Адже зарплата у 250-350 гривень є просто смішною з огляду на сучасні реалії.

Такі міркування, схоже, поділяє і місцева влада. З огляду на результати нинішнього “круглого столу”. Про необхідність частково дотувати прем’єри, залучати театри до міських заходів – про це говорила начальник управління культури Віра Покотицька. Чиновники також запропонували визначити механізми дотування театрів за допомогою коштів приватних або державних підприємств, які б акумулювалися у спеціальному фонді у міському бюджеті. Вони визнали за можливе запровадити стипендії для акторів, аналогічні тим, які існують у Дніпропетровську, але повсякчас наголошували, що вирішення цієї проблеми належить більше до доброї волі управління культури міськради, аніж до його компетенції. Представники управління пообіцяли винести це питання на сесію міськради. Однак зауважили, що на позитивне рішення депутатів, які, за словами голови комісії з культури Львівської міськради Володимира Рудницького, “сміються, коли чують про потреби культури”, сподівань мало.

Насамкінець додамо, що речники львівської влади не втомлювалися повторювати, що збільшення зарплати працівників муніципальних театрів не належить до їхньої компетенції. Водночас вони порадили написати ще одного листа – прем’єр-міністрові України Юлії Тимошенко. З проханням прискорити заплановане на кінець цього року підвищення на 50% заробітної плати працівникам культури.

Що ж, наразі актори малих львівських театрів багатіють порадами.

Західна інформаційна корпорація

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів