Архів новин

Володимир Квурт, секретар Львівської міськради, про опалювальний сезон, роботу депкорпусу, Статут територіальної громади, вибори та Євро­-2012

Нормальну роботу місцевих рад нині стримує те, що депутати не знають, коли будуть вибори рад, міського голови та за яким принципом буде формуватися бюджет на 2010 рік. "Щодо бюджету, то, поперше, пропозиції, підготовані Кабміном, суперечать чинному законодавству. Відтак, місцева влада не знає, за яким принципом формувати новий бюджет, бо процедура його затвердження кардинально відрізняється. По­друге, є позиція Львівської міськради, що вибори мера та ради мають відбуватися одночасно. Інакше розбалансуємо систему влади на місцях. По­третє, дата виборів має бути прогнозованою. Львівська міськрада наполягає, щоб цю дату оголосили", - зазначив "Пошті" секретар Львівської міськради Володимир Квурт. Співрозмовник акцентує: невизначена ситуація розбалансовує і не дозволяє системно працювати...

З теплом, але без боргів

- Невдовзі розпочнеться опалювальний сезон. Його початок традиційно був проблемою для Львова. Які ризики є у місті цьогоріч?

- Технічна підготовка до опалювального сезону, за інформацією керівника департаменту житлового господарства, є кращою, аніж торік. Немає панічного стану очікування невідомого. Львів у стані увійти в опалювальний сезон, але ризик таки є - борги за газ. Львову не дадуть лімітів на газ, якщо не буде 100% оплати. Тому варто активізувати роботу зі збору коштів від усіх споживачів. Передусім у цьому процесі особливо мають активізуватися ЛКП. Споживачі заборгували за теплопостачання 125,1 млн грн, зокрема населення - 110,5 млн грн. Якщо борги не буде погашено, Львів може опинитися без газу. Можемо мати сучасні котли, відремонтовані теплотраси, але тепла, на жаль, у помешканнях не буде.

- Окрім боргів за газ, які ще є проблемні питання?

- Їх два. Перше - будинки, які опалювали котельні Львівської залізниці. Вирішується питання про передачу цих котелень на баланс комунальних теплопостачальних підприємств. Проблема в тому, що залізниця не хоче профінансувати підготовку до опалювального сезону. Нині тривають перемовини, щоб ці будинки вчасно отримали тепло. Друге - кечівські будинки та котельні, які місто прийняло у військових. Планувалося, що Мін­оборони виділить гроші на модернізацію цих котелень. На жаль, ці кошти також не надійшли.

- Чим у цій нелегкій ситуації може допомогти депутатський корпус?

- Комісія інженерного господарства міськради бере участь у перемовинах із залізницею. Залізничники також є мешканцями Львова, і місто, звісно, захищатиме їхні інтереси.
Ефективна рада

- Які важливі рішення розглянув чи ухвалив цього року депутатський корпус міськради?

- У 2009му важливим є розгляд Стратегії розвитку міста та Генплану Львова. Якщо стратегічне планування нам надала компанія "Монітор­груп", то Генплан нині є на погодженні у київських інстанціях. Очікуємо, що цей документ розглянемо і затвердимо під час сесії. Це дозволить перейти до наступного етапу - детального планування території. Знатимемо не лише, як розвивається місто, але й у який спосіб будуть забезпечені життєві якісні стандарти, зокрема інфраструктура району. Ще один важливий документ, над яким працював депкорпус, - Статут громади міста. Вже відбулися громадські слухання. Впродовж останніх двох років тривало напрацювання нового статуту. Прагнули, щоб він став не просто формуляром, а помічним документом для львів'ян із практичною інформацією. Скажімо, як створити ОСББ, як облаштувати парк. Також, якщо городяни побачили, що міська влада не відповідає їхнім інтересам, має бути реальна процедура її відкликання/відставки. Зараз депутати активно подають свої зауваження до цього документа. Сподіваюся, що до кінця року внесемо його на розгляд сесії. Перед цим зберемо робочу групу, проаналізуємо всі зауваження та запропонуємо цілісний документ.

- Скажіть, будь ласка, як оцінюєте фаховий рівень депутатів міськради цього скликання?

- Він є досить високим. І з огляду на представлення різних середовищ (наукових, підприємницьких), є й депутати, які давно у місцевій політиці й мають досвід. У чому дилема? Сьогоднішня система організації влади і делегування у міськраду за партійними списками, з одного боку, позитивна, бо говоримо про політичну відповідальність партії, а з іншого, - механізму цієї відповідальності не існує. Якщо партія хоче і повинна нести політичну відповідальність, то має дати можливість персональної відповідальності перед мешканцями міста/села, яке делегує своїх представників у владу. Мова про відкриті списки - мешканець має голосувати за конкретну людину. Колись жителі кожного мікрорайону знали своїх депутатів і зверталися до них по допомогу, за сприянням чи порадою. Нині формально є вибір: у міськраді є приміщення фракцій, де працюють депутати і ведуть прийом городян, а також є партійні офіси. Негатив у тому, що реального контакту немає. Набагато кращий результат, коли є персональне спілкування. Поза тим, із наближенням виборів інтереси чи амбіції лідерів партій, на жаль, домінують над інтересами громад. Нині і партійні списки, і партійні середовища, кладуть на вівтар перемоги. Це означає, що надходить вказівка займати ту чи іншу позицію не з огляду на ін­тереси львівської громади. Але у прийнятті рішення має бути лише інтерес міста! Якщо інтерес міста відповідає Генплану, стратегії розвитку, законам України, це має бути підтримано.

- ...Але не завжди так є.

- Так. Втручаються політичні складові. Це неправильний підхід. Пропонує НУ, БЮТ чи "Пора" якусь ідею, але часто цю ініціативу не підтримують інші, бо вона не є їхньою. Але так не можна!
Депутатський сайт

- А як оцінюєте співпрацю депкорпусу і виконавчої влади? Діалог є чи один одного не чують?

- Певен, що діалог став дещо кращим і прагматичнішим. Секретаріат ради спільно з депкорпусом нині не поступаються у багатьох питаннях і випереджають виконавчу владу в частині відкритості та прозорості прийняття рішень. Скажімо, система документообігу є повністю в електронній формі. Щойно документ, який виносять на сесію, з'являється у вигляді проекту, він потрапляє до депутатів, які мають можливість ознайомитися і краще підготуватися до рішення. Ба більше, вони мають можливість проконтролювати, в якому режимі і скільки часу займає його розгляд у кабінетах виконавчої влади. Окрім цього, незабаром запрацює депутатський сайт міськради, де буде вся інформація про діяльність депутата, комісій, фракцій і ради загалом. Зараз сайт працює у тестовому режимі. Також кожен депутат там матиме свою сторінку. В інтерактиві львів'янин зможе поставити запитання депутатові. Громадянин має відчувати, що від нього залежить те, що відбувається у місті. Від його позиції залежить, що буде відбуватися.

- Як вважаєте, депутати чують громаду?

- Більшість прийнятих у міськраді рішень були в інтересах громади.

- Чи є тертя між депкорпусом і виконавчою владою? Чи зі всіма кадровими рішеннями згідні депутати?

- Функції депутата як представника громади - контроль та ініціатива. Функція виконавчих органів - виконання. Виконавець завше конфліктує з контролером. Якщо навчимося робити висновки з помилок, ухвалювати консолідовані рішення, то в цьому проблем не буде. Але, якщо будемо керуватися вказівкою політичної партії чи її керівника, далеко не зайдемо. Є закон і затверджені програми. Це публічна діяльність, це гроші громади. Вони мають витрачатися публічно, за них потрібно звітувати публічно.

- Часто у Львові чуємо фрази на кшталт "дерибан бюджету, землі" .

- Поки місцевий бюджет буде формуватися за рахунок продажу майна та землі, поки не перейдемо рубіж приватизації майна бодай 60% від того, що володіла громада, доти питання корупційних скандалів, питання дерибану, на жаль, буде. Вихід із цієї ситуації один - майно має продаватися на конкурсних та аукціонах засадах.

Без консультантів до Євро­-2012 ніяк

- УЄФА дало час Україні до 30 листопада довести можливість приймати у себе Євро­2012. Чи впорається Львів з усіма вимогами?

- Львів належним чином готується й організовує роботу з підготовки до Євро­2012. Небезпеки непроведення Євро у Львові немає! Певен, що всі ланки, від місцевої влади і до центральної, повинні бути зацікавлені, щоб Євро­2012 відбулося. Маємо припинити всілякі дебати та дискусії й чітко розподілити повноваження, скоординувати свої кроки і працювати на результат. Євро мають шанс прийняти Харків, Львів, Донецьк та Київ. Тепер треба, щоб ці міста провели Євро на високому рівні.

- Але, даруйте, торік львівські депутати дещо заговорилися, а час минав, насамперед щодо будівництва головного об'єкта - стадіону.

- Я за широке обговорення і висловлювання позицій. Дискусії були на етапі прийняття рішення. Зараз потрібно зробити все можливе і неможливе, щоб реалізувати заплановане. Щодо стадіону, то проект "Альбіни" викуплено і він є власністю громади. Є генпідрядник - потужна організація - й люди на майданчику працюють у три зміни. Відповідальність міста - забезпечити безперервність фінансування робіт.

- ...Гроші є?

- Є, на рахунках міськради. Підписана рамкова угода на кредит. Також є домовленість і підписана угода з Кабміном про виділення 50% необхідної суми з Держбюджету. Зараз потрібно закривати актами обсяг робіт і їх фінансувати. Ми ж маємо проконтролювати технічний процес будівництва - стадіон має відповідати нормам УЄФА. Тому не повинні шкодувати грошей на консультантів, сертифікованих УЄФА, щоб вони супроводжували цей процес, зокрема у питаннях безпеки, структури, технічних конструкцій. Уболівальникам треба гарантувати технологічну безпеку.

- Чи вже визначено, звідкіля до Львова приїдуть ці консультанти?

- Проведено переговори з представником німецької компанії, яка має долучитися до консультації щодо реалізації проекту. Такі консультації коштують, але насправді це економить фінанси. Помилка (себто перероблення) на кінцевому етапі може коштуватиме дорожче.

- Які зараз у Львова є проблеми в організації підготовки до Євро­2012?

- Ще маємо організаційні та технічні проблеми. Слава Богу, нині вже майже не звучить, що є фінансові труднощі. Ще є організаційна проблема щодо львівського летовища. Утім зроблені кроки свідчать, що є шанс її подолати. Роботи розпочалися. 4 листопада будуть відкриті конверти на інвестиційний конкурс. За моєю інформацією, туди подалися оператори аеропорту в Анталії, себто люди, які професійно займаються обслуговуванням аеропортів. Також у цьому списку кілька американських компаній, які займаються авіаперевезенням. І вони готові інвестувати. Кабмін і ОДА прийняли правильне рішення не чекати відкриття конвертів й розпочали роботи згідно з планами та затвердженим проектом.

- А ось вибори, зокрема президентські і міського голови, можуть зашкодити підготовці до Євро?

- Звичайно. Тому нині, поки є можливість затверджувати тверезі рішення, варто організувати так процес, щоби він був незалежний від політичних інституцій. Себто, чітко визначити джерела фінансування, завершити всі організаційні форми та відповідальні організації, які готуватимуть ті чи інші об'єкти. Ані президентська, ані парламентська кампанії, ані вибори мера у такому випадку не зашкодять проведенню Євро.

Суботня пошта

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів